…
01 Şubat 2018, Perşembe

Çocuklarımız Bilim Kampında


Genel Müdürlüğümüz  ile TÜBİTAK arasındaki ortak çalışma sonucu düzenlenen Bilim Kampı  TÜSSİDE tesislerinde yapıldı.  Sömestr tatilinde iki grup halinde planlanan  kampların ilki 21 – 26 Ocak tarihlerinde gerçekleştirildi.
 
Bakanlığımızın sosyal hizmet modellerinden faydalanan akademik başarısı yüksek çocuklar için düzenlenen kampa, Bingöl ve Isparta’dan 26 çocuğumuz katıldı.
 İkinci Grup Çalışmalarına Başladı
Sömestr tatili için planlanan ikinci kamp 28 Ocak’ta başladı. Kocaeli TÜSSİDE tesislerinde; Muş ve Giresun’dan 26 çocuğumuzun katılımı ile yapılan Bilim Kampı programı 2 Şubat’ta sona erdi. İki dönem halinde programlanan kamplara 13-14 yaş aralığındaki 52 öğrenci iki ayrı grup halinde katılıyor.
 Üniversitelerden Rehber Öğrenciler
Bilim Kampı için  Üniversitelerin Eğitim Fakültelerinden seçilen mentör öğrenciler, akademik danışmanlar ve uzman araştırmacılar tarafından; kişisel gelişim, öz güven kazanma ve temel bilimlerden oluşan bir program hazırlandı.
 
Bilim kampı, TÜBİTAK enstitülerinin bilimsel ve teknolojik ve insan kaynağı altyapısına dayandırılarak gerçekleştirildi. Kamp, bilim insanlarıyla yapılacak etkileşimli çalışmalar yardımıyla bilim dünyasının ulaşılabilir olduğunu öğrencilere göstermeyi hedefliyor.
 
Program kapsamında öğrenciler, TÜBİTAK Ulusal Metroloji  Enstitüsü ve Yer ve Deniz Bilimleri Enstitüsünü ziyaret ederek araştırmacıları ile birlikte deneyler ve eğitsel etkinlikler gerçekleştirdi. Program kapsamında ayrıca Alternatif Enerjiler, Hareket ve Sürtünme, Robot Atölyesi gibi ağırlıklı olarak fen bilimleri alanında pek çok atölye yer aldı. Öğrenciler  ayrıca İzmit Bilim Merkezini ziyaret de ettiler.
Son olarak öğrencilerle liderlik ve stratejik düşünme becerilerinin de geliştirilmesine yönelik eğitsel çalışmalar ve sanat atölyeleri ile ekip çalışmaları yapıldı.
 Keyifle Öğreniyorlar
Projede, sosyal hizmet modellerinden yararlanan akademik başarısı yüksek çocukların gözlem, keşif, sorgulama, problem çözme ve model oluşturma becerilerini geliştirmelerini hedefleniyor. Çocukların söz konusu becerileri kullanarak farklı disiplinlerin nasıl bir arada çalıştıklarını uygulamalarla özümsemeleri ve günlük yaşamlarındaki sorunların bilimsel tekniklerle nasıl çözümleneceğinin atölye çalışmaları ile farkına varmalarının amaçlandığı çalışmanın keyifli geçmesine de ayrıca dikkat ediliyor.
 
Katılımcıların TÜBİTAK enstitülerinde bilim insanlarıyla tanışma, onlarla etkinlikler yapma, bilimsel araştırmaları ve bilimsel araştırma ortamlarını daha yakından gözlemleme fırsatı bulduğu TÜSSİDE Bilim Kampı, öğrencilere bilimsel gerçeklerin ve kavramların günlük hayatla ne kadar ilişkili olduğunu ve bilimle uğraşmanın zevkli ve eğlenceli olabileceğini göstermeyi amaçlıyor.
 Kampta Neler Var?
TÜSSİDE Bilim Kampı'nda bilimin çeşitli dallarıyla ilgili eğlenceli etkinlikler içeren atölye çalışmaları yer alıyor. Bu atölye çalışmalarının bir kısmı TÜBİTAK'ın Marmara Araştırma Merkezi yerleşkesinde yer alan araştırma enstitülerinde, bu enstitülerde araştırma yapan bilim insanlarının katılımıyla gerçekleşiyor.
 
Katılımcılar, kamp süresince serbest saatlerde diledikleri gibi oyunlar oynayabiliyor, spor ya da sanat etkinliklerine katılabiliyorlar.