…
07 Temmuz 2020, Salı Ankara,Türkiye

Çocuklar Hakları İçin Toplandı


Çocuk Hakları Danışma Kurulu Üyesi 20 çocuk Çocuk Hizmetleri Genel Müdürü Uzm. Dr. Orhan Koç başkanlığında online olarak bir araya geldi. Zoom uygulaması üzerinden gerçekleştirilen toplantıda, Çocuk Hakları alanında çalışan yönetici ve meslek elemanları da hazır bulundu.

20 bin 736 çocuk üye

Genel Müdür Koç, çocuk temsilcilerle tek tek konuşarak, hem öğrenim hayatları hem de yaşadıkları şehirde yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Danışma kurulu üyesi çocuklar, salgın nedeniyle katılımlı yapılan organizasyonlara bir süre ara vermek zorunda kaldıklarını ifade ederek, bu süreçte online olarak yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdiler. 2021 yılı için Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından planlaması yapılarak kendilerine iletilen çalışmalara ilişkin önerilerini dile getirdiler.

Bölgesel bir risk: Korozif zehirlenmeler

Genel Müdür Koç, çocuk haklarının bütün çocuklara ihtiyaç duyduğu hizmetin götürülmesiyle mümkün olabileceğini ifade ederek, her bölgenin kendine has sosyolojik özellikleri ve bu özelliklerden kaynaklanan farklı risk alanları var. Örneğin çok dile gelmese de bilhassa Doğu Anadolu Bölgesinde Korozif zehirlenmelerden kaynaklı özellikle çocuk ve yaşlıların mağdur olduğunu görüyoruz. Bu konuda başlatacağımız eğitici bir farkındalık çalışmasıyla önemli bir riski önleme şansına sahibiz.

20 bin çocukla doğru medya kullanımı

Dijital riskler zaten çok yoğun olarak üzerinde çalıştığımız bir konu. Bu konuda da sizin kendi akranlarınıza vereceğiniz mesaj büyüklerin yaptığı pek çok çalışmadan daha büyük bir etki sağlayacaktır. 20 üye demek, 20 bin doğru kullanım demek.

Risk haritası

Önceliğimiz bu risk haritasını her bölgenin sosyolojisine inerek bilimsel bir metodolojiyle ortaya çıkarmak. Daha sonra da bu riskleri ortadan kaldırmaya yönelik koruyucu önleyici çalışmaları planlamak ve hayata geçirmek. Önüne geçilememiş sorunların her çocuğa özel bir yaklaşımla iyileştirilmesine yönelik de destekleyici çalışmalar yapmak. Bütün bu hizmetleri yürütmek Genel Müdürlüğümüzün görevleri arasında. Ancak biz bu çalışmaları sizin katılımınız ve sizlerden gelecek, kendi yaşadığınız şehirler özelinde yapacağınız önerilerle şekillensin istiyoruz.” dedi.

Çocuk hakları temsilcisi çocuklarla birlikte yapılacak yeni çalışmalar ortaya konulması talimatını veren Koç, önümüzdeki iki üç yılda çocuk hakları alanında yapılacak çalışmaların planlanarak temaların şimdiden belirlenmesini istedi.

Çocuk hakları üyesi 20 bin 736 çocuk olduğunu hatırlatan Koç, “sadece 20 bin 736 çocukla aynı anda yapacağımız bir kampanya bile toplumun büyük bir bölümüne ulaşmak için önemli bir avantaj sağlıyor. Bu nedenle bundan sonra çalışmalarımızda her birinizin çok önemli katkıları olacak” dedi.

Çocuk hakları alanında görev alan çocuklar için kurumsal kimlik kart basılması talimatını veren Koç, çocukların yaşadıkları şehirdeki yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşları ile ortaklaşa çalışma yürütmesi için gerekli girişimlerin başlatılmasını istedi.