…
29 Nisan 2015, Çarşamba

Çocuk haklarında 'Sosyal uyum ve adaptasyon eğitici eğitimi'


Kamp dışında yaşayan Suriyeli çocukların Çocuk Hakları Komiteleri aracılığıyla  topluma entegrasyonlarının sağlanması amacıyla Genel Müdürlüğümüz ve UNİCEF işbirliğinde geliştirilen Sosyal Uyum ve Adaptasyon Projesi Akran Eğitimi  ikinci toplantısı Mardin de başladı.
​Dört gün sürecek olan programın açılışına; Çocuk Hakları Daire Başkanı Abdullah Özbay, Mardin İl Müdürü Mustafa Peltek UNİCEF Türkiye temsilciliğinden Nilgün Çavuşoğlu,  Proje kapsamındaki Çocuk Hakları Komite üyesi çocuklar,  Suriyeli çocuklar ve yetişkin koordinatörleri katıldı.
​Çocuk Hakları Daire Başkanı Abdullah Özbay yaptığı açılış konuşmasında; Mardin'de olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek,  geçen yıl temmuz ayında başlayan projenin yerel eğitim toplantılarının proje kapsamındaki tüm illerde yapıldığını belirti. Eğitici çocukların dört gün sürecek program boyunca öğrendikleri bilgileri illerine döndüklerinde düzenleyecekleri toplantılarla komite ve okullardaki arkadaşlarıyla paylaşacaklarını hatırlatan Özbay, çalışmanın komite üyesi çocuklar ve Suriyeli çocuklar için verimli sonuçları olduğunu söyledi.
Toplantının ilk günü açılış konuşmalarının ardından gerçekleşen tanışma ve beklentilerinin alınmasıyla başladı.
İkinci ve üçüncü gün; grup çalışmalarıyla devam edecek olan programda ''Kültür-Hoşgörü-Ayrımcılık-İçinde Yaşadığımız Toplum- Ben Güçlüyüm- Birbirimizi Anlamak ve Anlatmak- Akran Eğitimi İçin Eğitim Teknikler gibi konu başlıkları ele alınacak. Son gün ise illerdeki eğitimin planlanması ve çalışmaların genel bir değerlendirmesi ile program sona erecek.
​Yapılması planlanan çalışmayla Suriyeli çocukların akran eğitimi aracılığıyla sosyal uyum problemlerini aza indirmek, toplumdaki mevcut risk ve kaynaklarla ilgili farkındalık kazandırmak ve aynı zamanda iki kültür arasındaki karşılıklı anlayış ve hoşgörünün geliştirilmesi amaçlanıyor.
Eğitici eğitiminlerinin  ilki geçtiğimiz aylarda Suriye Kamplarının bulunduğu bölge illerdeki çocuk hakları komitesi üyesi çocuklar ve Suriyeli çocukların katılımı ile Ankara da yapılmıştı.