…
08 Aralık 2020, Salı Ankara, Türkiye

Çocuk Hakları Özel Bülteni Yayınlandı


Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan E Bültenin Çocuk Hakları Özel Sayısı yayınlandı. 

Genel Müdür Uzm. Dr. Orhan Koç’un sunuş yazısıyla yayınlanan bültende, Çocuk Hakları alanında yapılan hizmetler ile Türkiye ve dünyadaki çalışmalar yer aldı.

Koç “Ülkemiz Tarih Boyunca Çocuklara Önem Vermiştir”

Genel Müdür Koç, “Ülkemiz tarih boyunca, en zor zamanlarında dahi, en değerli varlıkları olan çocuklarını hep korumuş, öncelik vermiş ve çocuklara mutlu, güvenli, aydınlık bir gelecek hazırlanmasına özel bir önem atfetmiştir” diyerek başladığı sunuş yazısında, çocuğun korunmasında aile ve devletin yükümlülükleri anayasa ile güvence altına alındığını belirtti.

Eşitlik İlkesi 

Anayasada çocuklara yönelik alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı sayılmaz denildiğini ve çocuk haklarına özel olarak atıfta bulunularak çocuklara verilen önemin özellikle vurgulandığını hatırlatan Koç, “Çocukların iyi birer fert olarak yetiştirilmesi, eğitimi, sağlığı ve aile bütünlüklerinin korunması gibi konulara hükümet programlarında da öncelikli olarak yer verilmektedir. Ülkemiz bunun yanı sıra çocuk haklarının korunması  ve geliştirilmesi anlamında BM Çocuk Haklarına Dair Sözleşme dahil, çocukları ilgilendiren uluslararası birçok sözleşmeye taraf olmuştur” dedi. 

“Önceliğimiz Çocuklarımız”

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın ulusal ve uluslararası hükümlerden kaynaklı görev ve yükümlülükleri doğrultusunda; çocuk, engelli, kadın  ve yaşlılar başta olmak üzere toplumun bütün kesimlerine önemli hizmetler sunduğunu ifade eden Koç, bunların başında da en incinebilir durumda bulunan çocukların geldiğini söyledi. Koç, şöyle devam etti, bu nedenle çocuk haklarına saygı kültürünün oluşturulması ve çocuklarımızın hak ettikleri güvenli sosyal ve ekonomik ortamlarda yetişmeleri konusunda çalışmalarımızı yürütürken, çalışanlarımızın göstermiş olduğu çabalar, sunduğu hizmetler açısından büyük önem taşımaktadır.”

Genel Müdür Koç, sözlerini şöyle sürdürdü, “Çocuk alanında yürütülen çalışmalarımızı konu alan bu bülten vesilesiyle, kadim medeniyetimiz boyunca her daim biricik emanetimiz olmuş çocuklarımız için çalışmaya devam etmekten gurur duyduğumuzu belirtmek isterim”

Dünü Bugünü ile Çocuk Hakları

Bültenin çocuk hakları özel sayısında, çocuk haklarına ilişkin istatistiki, yasal ve kuramsal bilgilerin yanı sıra, tarihsel gelişimi içinde elde edilen kazanım ve gelinen noktadaki duruma yer verildi. 

Bültende ayrıca Çocuğun Ailesi Yanında Korunması, Desteklenmesi ve Geliştirilmesi, 

Sosyal ve Ekonomik Destek (SED),

Koruyucu ve Önleyici Bazı Çalışmalar gibi konu başlıkları yer aldı. 

Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından oluşturulan İl Çocuk Hakları Komiteleri’nin illerde gerçekleştirdiği faaliyetlerin de yer aldığı bültende konular;  Dernek Kurma ve Üye Olma Hakkı, Çocuk Dernekleri, Çocuk Meclis ile Okul Öğrenci Meclisleri, Ulusal Çocuk Forumları gibi konu başlıkları altında anlatıldı. 

Çocuk hakları özel temasıyla hazırlanan 52 sayfalık bülten, Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü web sayfasında yayınlandı. 

E-Bülten’e https://www.ailevecalisma.gov.tr/media/63308/cocuk-haklari-bulteni.pdf linkinden ulaşabilirsiniz.