…
04 Ekim 2017, Çarşamba

Çocuk Hakları Kongresi Başladı


Bakanlığımız himayesinde, Düzce Üniversitesi ve Düzce İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde düzenlediğimiz “Uluslararası Çocuk Hakları Kongresi” Düzce Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi Cumhuriyet Konferans Salonu’nda düzenlenen törenle başladı.
Kongrenin açılış konuşmasını yapan Bakan Yardımcımız Mehmet Karabay Hakkari'de şehit düşen askerlerin bugün son yoluculuğuna uğurlanacağını ifade ederek, şehitleri rahmet ve minnetle yad ettiklerini söyledi.
Bakanlığın sosyal yardım çalışmaları ve Batı'nın Suriye'deki zulümden kaçanlara tavrına değinen Bakan Yardımcımız Karabay, "Elbette aydınlanma çağını konuşmalıyız fakat aydınlanma çağının bugün ne kadar karanlık kaldığını, Suriye'de zulümden kaçan insanların Batı'da maruz bırakıldıkları muameleyi ve o çocukları hatırlayınız. Hele hele kucağındaki çocuğu ile sınırdan geçmeye çalışan bir babayı ayağını uzatarak yere düşüren mantığı hatırlayınız." diye konuştu.
Bakanlığımızın çocuklara verdiği önemi anlatan Bakan Yardımcımız, Türkiye'de son 15 yılda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve hükümetleri döneminde sosyal devlet olma yolunda çok büyük bir aşama kaydedildiğini vurguladı.
Bakan Yardımcımız Karabay, bununla ilgili çok ciddi maddi kaynak ayırdığına değinerek, "2002 yılında sosyal yardımlara ayrılan pay 1,4 milyar lira iken bugün 32 milyar liradır. İnsanlara sosyal yardımlara ulaştırmanın da eleştirilerine tanıklık edebiliyorsunuz." dedi.
Sosyal yardımlara ayrılan payın harcandığı alanının çocukların eğitim alabilmeleri üzerine olduğunu kaydeden Bakan Yardımcımız, böyle bir sosyal devletten bahsettiklerini, meseleyi karikatürize edenleri bu konuda doğru bilgilenmeye davet ettiğini dile getirdi.- "Taze Fidanlarımızın Oranı Giderek Azalıyor"
 Bakan Yardımcımız Karabay, geçmişe göre çocuk nüfus oranının yüzde 29 seviyesinde olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
"Zannedildiği gibi değil, genç bir nüfusa gitmiyoruz. Taze fidanlarımızın oranı giderek azalıyor. Gelişmiş ülkelerin trendinde olduğu gibi çocuklarımızı çok iyi eğitmeliyiz. Niteliklerini artıracağız. Bu çocuklarımıza kendi dilini öğreteceğiz. Kendi dilimizin kavramlarıyla tefekkürü öğreteceğiz. Aksi takdirde hepinize söylüyorum, bu bir politik mesaj değil. Kendi dilimizde kendi medeniyetimizi kuramazsak bu topraklarda bizi tutmazlar. Son zamanlarda yaşadığımız olayları siz sadece uluslararası ilişkileri uluslararası mücadelenin klasik örneği mi zannediyorsunuz? O yüzden bizim çocuklarımıza yönelik programı çok önemsememiz gerekiyor. Bilim insanlarından ricam, kendi dilimizde tespitler, kendi dilimizde tezler ve kendi dilimizde uygulamalar bekliyoruz."Çocuk Hakları Komite Üyesi Çocuklarımız da Katılıyor
Düzce Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi Cumhuriyet Konferans Salonu’nda düzenlenen kongreye Bakan Yardımcımız Mehmet Karabay,  Genel Müdürümüz Dr.Selahattin Güven,  Genel Müdürlüğümüz  Koruyucu ve Önleyici Hizmetler Daire Başkanı Olgun Gündüz,  Düzce Valisi Zülkif Dağlı, Düzce Belediye Başkan Yardımcısı Kadir Badur, Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Zeki Yıldırım, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Bakanlığımız himayesinde faaliyet gösteren İl Çocuk Hakları Komitesi çalışmaları kapsamında  düzenlenen kongre ile Çocuk Haklarını tanıtımı ve  konuya ilişkin farkındalık oluşturulması amaçlanıyor.  Kongrede;  ülkemizde  ve uluslararası  üniversitelerde görev yapan 100 akademisyenin Bakanlığımız için hazırlayacağı “Çocuk Hakları Yol Haritası”nı belirlemek üzere “Çözüm Önerileriyle Uluslararası Çocuk Hakları Bildiri” konulu  sunumlar  yapılacak. Üç gün sürecek programa 10 ilden  Çocuk Hakları Komite üyesi ikişer çocuk ve Çocuk Hakları İl Yetişkin Temsilcileri de katılıyor.
Kongreye katılan Bakan Yardımcımız ve Genel Müdürümüz,  Düzce’de bulunan  Çocuk Evini ziyaret ederek  çocuklarımızla  sohbet etti. Çocuklara hediyeler veren  Bakan Yardımcımız Çocuk Evi yöneticileriyle de görüşerek  işleyiş hakkında bilgi aldı. 
Bakan Yardımcımız Mehmet Karabay, Düzce Üniversitesi Rektörlüğü’nü de ziyaret ederek, Üniversite Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar ile görüştü.