…
11 Kasım 2020, Çarşamba Ankara, Türkiye

Çocuk Dostu Kitap Söyleşisi


Çocuk Dostu Kitap Söyleşisi'ne katılan konuklar

 

 

Erol ERDOĞAN

1989 yılında İstanbul İmam Hatip Lisesi'nden, 1994 yılında Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nden mezun oldu. Sakarya Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nde yüksek lisans yaptı. BengisuNet, Nida, Mavikuş, Yeni Dünya, Şehrengiz, İSMEK El Sanatları, SPD-Sosyal Politikalar, Minika Çocuk, Minika Go dergilerinin kurucu kadrolarında yer aldı. Yazıları Milli Gazete, Radikal, Yeni Şafak, Yeni Birlik gazeteleri ile CF, ÇETO, Fikirname, Kültür Ajanda dergilerinde; şiirleri Ay Vakti, Şehrengiz ve Tütün dergilerinde yayınlandı. İnsan Mevsimi (2013), Çocuk Oyunları (2014), Oruç Mevsimi (2016), Günbegün (2017), Oyun Sözü (2017), Saklambosi (2020) adlarında yayınlanmış kitapları var. ARGETUS Araştırma Şirketi’nin danışmanlığı yürütüyor. Çocuk, gençlik, kültür, eğitim konuları ilgi alanına girmektedir.

Eyüp Can Çağlar

1993’te doğdu, Ankara’da yaşadı.
Kağıt ve kaleme olan ilgisi küçük yaşlarda başladı. Çizgi film izlemeyi çok sevdi, izlediklerini çizmeye çalıştı. Resim yarışmalarına katıldı, başarı ödülleri aldı, şevke geldi. Okul hayatı boyunca defter ve kitaplarının kenarlarına resimler çizdi. Sonrasında çizimlerini çocuk kitapları ve dergilerine yöneltti. Çizdiklerini dijitalde renklendirmesi gerekiyordu, bu vesileyle grafik tasarım öğrendi.
Erciyes Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde okurken Diyanet İşleri Başkanlığı’na atandı, Kayseri İl Müftülüğü Özel Kalem ekibinde grafik tasarım ve basın yayın işlerini yürüttü. Dijital yayıncılıkla ve yeni medya ile ilgilendi. İkinci üniversite olarak Anadolu Üni. Medya ve İletişim bölümü okumaktadır. İbn Haldun Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi’nde ise yazar Sedat Demir’den Editörlük eğitimi aldı.
2011 yılından bu yana profesyonel olarak çeşitli yayın evlerinde çocuk kitapları ve dergiler için illüstrasyonlar yapmaktadır.
2019 yılından itibaren Diyanet Çocuk Dergisi Görsel Yayın Koordinatörü olarak görev yapmakta olup 2020 Aralık ayı itibariyle Diyanet Aylık Dergi için de aynı görevi yürütecektir.

Hatice Özdemir TÜLÜN

Hatice Özdemir Tülün; Boğaziçi Üniversitesi Edebiyat bölümü son sınıfta iken Türkiye’nin ilk bloglarından Portakal Ağacı’nı kurdu. Hikayeler eşliğinde verdiği tariflerle milyonlarca insana ulaştı. Halen Trt Çocuk Dergisi ve Lokma Dergisi Genel Yayın Yönetmenliği’ni sürdüren Tülün’ün; Ormanın En Sıradan Ağacı, Ezber Bozan Kadınlar ve Masal Mutfağı isimli çocuk kitapları bulunmaktadır.

Kübra BAYRAKTAR

Kübra Bayraktar, Yakın Doğu Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümünden mezun oldu ve Bahçeşehir Üniversitesi İşletme Bölümünde yüksek lisans eğitimini tamamladı. Stratejik Planlama Süreci, Yatırım Projeleri Fizibilitesi, Kaynakların aktif, ekonomik ve verimli kullanımında politika oluşturma gibi konularda akademik çalışmalar yaptı. 2007 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi AB İlişkileri Müdürlüğü'nde göreve başladı ve AB İlişkileri Müdürlüğü Müdür Yardımcılığına atandı. Daha sonra 2014 yılında AB İlişkileri Müdürlüğü Müdürü olarak atandı. Bu süre içinde Bayraktar, 160'a yakın AB projesi ve İstanbul Kalkınma Ajansı projelerinin yazımında ve yönetiminde görev aldı.Birçok uluslararası etkinliğe konuşmacı olarak katıldı (Smart Future EXPO - 2018, Regional Living Lab Summit - 2018, World Cities Congress - 2018, ...). Kübra Bayraktar, 2018 yılında Zemin İstanbul İnovasyon ve Girişimcilik Merkezi'ni kurdu. Zemin İstanbul İnovasyon ve Girişimcilik Merkezi'nin direktörlüğünü yaptı. Zemin İstanbul, metro konseptinde olan dünyanın ilk girişimcilik merkezidir. "Zemin İstanbul Projesi", İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından Proje Desteği kapsamında desteklenmiştir. Kübra Bayraktar ayrıca inovasyon terimleri sözlüğünü de hazırlamıştır. 2014 yılında IDC-Women in Turkey Technology Sector etkinliğinde kamuda kadın lider unvanını kazandı. Şu anda girişimcilik ve inovasyon alanında danışmanlık hizmeti veren Kübra Bayraktar, ayrıca Çocuk İçin İçerik Derneği İktisadi İşletmesi Genel Müdürü olarak görev yapıyor.

İkbal Betül ARMAĞAN GÖZLÜ

1990 doğumludur. Bilkent Üniversitesi hazırlık okulunu bitirmiştir. Hukuk tahsilini Bilkent Üniversitesi ve Medipol Üniversitesi'nde sürdürmüştür. Bu süreçte çeşitli edebiyat dergilerinde şiirleri yayınlanmıştır. Gazete Bilkent'te köşe yazmıştır. Hukuk tahsilinin ardından 1 yıllık avukatlık stajını bitirmiştir. Halen kurucularından olduğu Eksen Hukuk 'ta yer almaktadır. Bunların yanı sıra 2010 yılında Türkiye Entelektüel Kadın Hareketi 'nı kurmuştur. 2 yıl boyunca Derin Tarih dergisinde Eşyanın Kalbi köşesinde yazmıştır. 6 sene sahne sanatları eğitimi almıştır. Aydın Üniversitesinde oyun terapistliği eğitimi, Yıldız Teknik Üniversitesinde hikaye ve masal anlatıcılığı gibi pek çok eğitim almıştır. İkbal Betül Armağan Gözlü evli, 2 çocuk annesidir.

Merve YAVUZDEMİR

Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğünde Dış İlişkiler Şube Müdürü olarak görev yapmakta olan Merve Yavuzdemir, 2009 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama bölümünden mezun olmuştur. Kariyerine Coğrafi Bilgi Sistemleri uzmanı olarak başlayan Yavuzdemir, Mülga Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığında engellilerin ulaşılabilirliği konusunda çalışmalarına devam etmiştir. Kamusal Mekân ve Çocuk Dostu Şehirler üzerine çalışmalar yürütürken 2015-2017 yılları arasında ABD’de farklı eyaletlerde çocuk kütüphaneciliği konularında gözlemlerde ve araştırmalarda bulunmuştur. 2016 yılında çocuk kütüphaneciliği ve gönüllülük odaklı çalışmalar yürüten Kütüp-Anne Platformunu kurmuştur. Çocuk odaklı kütüphane hizmetleri, mekânsal tasarım, okuma kültürü vb. konularda ulusal farkındalık kampanyaları ve AB projeleri yürütmekte olup ulusal/uluslararası hakemli/hakemsiz dergilerde yayınları bulunmaktadır. Yavuzdemir evli ve 2 çocuk annesidir.

Zeynep Ülviye ÖZKAN

İstanbul'da doğup büyüyen Zeynep Ulviye Özkan, Kadıköy Anadolu İmam Hatip Lisesinden sonra lisans eğitimini Davranış Bilimleri alanında tamamladı. Meslek hayatına üniversite eğitimi sırasında başladı. Muhtelif dergilerin editörlüğü yanı sıra pek çok türde yetişkin kitabının yayın süreçlerini yönetti. Editörlük yolculuğuna çocuk kitapları alanında devam etmeye karar verdi. Uzun yıllar İstanbul'da çocuk kitapları editörlüğü, yayın koordinatörlüğü ve yayın yönetmenliği yaptıktan sonra Diyanet İşleri Başkanlığında çocuk kitapları editörü olarak görevlendirildi ve Ankara'ya geldi. 7 yıldır farklı yaş grupları için Başkanlığın ilkelerine uygun çocuk kitapları projelendirip yayınlayan Zeynep Ulviye Özkan, bu arada Ankara İlahiyat Fakültesinden mezun oldu.

Prof. Dr. Şehnaz CEYLAN

1978 yılında İzmir’in Menemen ilçesinde doğdu. Gazi Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesi Çocuk Gelişimi ve Okul Öncesi Eğitimi Anabilim Dalı’ndan 1999 yılında mezun oldu. 2000 yılında Gazi Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesi Çocuk Gelişimi ve Okul Öncesi Eğitimi Anabilim Dalı’nda Araştırma Görevlisi olarak göreve başladı. Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Çocuk Gelişimi ve Eğitimi programında 2003 yılında yüksek lisans, 2009 yılında aynı programda doktorasını tamamladı. 2009 yılında yardımcı doçent olarak Karabük Üniversitesi Safranbolu Meslek Yüksek Okulu’nda göreve başladı. 2014 yılında Karabük Üniversitesi Sağlık Yüksek Okulu Çocuk Gelişimi Bölümünde Doçent, 2019 yılında da ise Profesörlük ünvanını aldı. Halen Karabük Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Çocuk Gelişimi Bölümünde öğretim üyesi ve bölüm başkanı olarak görev yapmaktadır. Çocuk gelişimi, bebeklik döneminde gelişim, erken müdahale, sosyal beceriler, yaratıcı drama, çocuk hakları, bebek kütüphanesi ve aile eğitimi konularında çeşitli yayınları bulunmaktadır.