…
16 Ağustos 2015, Pazar

Bilim kampları başladı


Genel Müdürlüğümüz ile Filli Boya  ve ARB  Firmaları arasında imzalanan protokol kapsamında gerçekleştirilen Bilim Kampları başladı. Söz konusu firmaların sponsorluğunda çocukların hayata daha donanımlı hazırlanmaları amacıyla düzenlenen kamplar TÜBİTAK TÜSSİDE Gebze Tesislerinde yapılıyor.

 

Koruma ve bakım altına alınmadan ailesi yanında desteklenen çocuklara yönelik olarak oluşturulan kamplarla, akademik başarısı yüksek 13-14 yaş grubu çocuklara bilimsel bakış açısı kazandırmak amaçlanıyor.

 

İki ayrı grup halinde yapılacak kampların ilkinin açılışına Genel Müdürlüğümüz Araştırma ve Geliştirme ve Proje Daire Başkanı Mehmet Erdoğan katıldı. Projeyle ilgili bilgi veren Erdoğan; Bilim Kampı ile dezavantajlı çevrelerden gelen kız ve erkek öğrencilerin eğlenerek ve öğrenerek güven ve başarma duygusunu deneyimleyeceğini belirterek, bilim etkinliklerinin  grup çalışmaları, paylaşımlar ve çeşitli grup/oyun terapi yöntemleri kullanılarak gerçekleştirileceğini ifade etti. Bilim Kampı’na katılan çocukların bir sonraki kampa yeni katılacak çocuklara akran mentörlüğü yaparak sorumluluk ve özgüven duygusu geliştirmesinin de amaçlandığını vurgulayan  Erdogan, başlangıçta ve programın bitiminde katılımcı ergenlerin matematik ve bilim özyeterlilik algılarının ölçüleceğini ve gerekli görüldüğü takdirde okul dönemlerinde de İl Milli Eğitim yetkililerinin onayıyla katılımcı çocuklar ve onların ve öğretmenleriyle görüşmeler yapılarak öğrencilerin gelişiminin takip edileceğini belirtti.

 

İki dönem halinde programlanan kamplara  13-14 yaş aralığındaki 50 öğrenci  iki ayrı grup halinde katılacak. TÜBİTAK TÜSSİDE Gebze Tesislerinde  ilki  9-16 Ağustos tarihleri arasında yapılan kampta Boğaziçi Üniversitesinden seçilen mentör öğrenciler, akademik danışmanlar ve uzman araştırmacılar tarafından; kişisel gelişim, öz güven kazanma ve temel bilimlerden oluşan bir program hazırlandı. Söz konusu programı  birer haftalık periyodlarla alan çocukların eğitimi gelecek sömestr döneminde gerçekleştirilerek ikinci bir program ile tamamlanacak.

 

Program dahilinde Filli Boya Gebze Fabrikasını gezecek öğrenciler firma çalışanlarından bir grup gönüllü ile birlikte TÜBİTAK arazisinde fidan dikecek. Çocuklar kendileri için düzenlenecek kapanış partisi ile kamptan ayrılacak.

 

Keyifle öğreniyorlar

 

Projede, kurum bakımına alınmadan sosyo-ekonomik destekle aileleri yanında desteklenen akademik başarısı yüksek çocukların gözlem, keşif, sorgulama, problem çözme ve model oluşturma becerilerini geliştirmelerini hedefleniyor. Çocukların söz konusu becerileri kullanarak farklı disiplinlerin nasıl bir arada çalıştıklarını uygulamalarla özümsemeleri ve günlük yaşamlarındaki sorunların bilimsel tekniklerle nasıl çözümleneceğinin atölye çalışmaları ile farkına varmalarının amaçlandığı çalışmanın keyifli geçmesine de ayrıca dikkat ediliyor.