…
22 Mart 2019, Cuma Samsun,Türkiye

Bakan Selçuk İstihdam Seferberliği İçin Samsun’da


Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Samsun’u ziyaret etti.

“17 Yılda 1,3 Milyarlık Sosyal Yardım 289 Milyara Çıktı”

Bakan Selçuk ilk önce Sevgi Kafeterya’da AK Parti Samsun İl Yönetimi tarafından organize edilen kahvaltı programına katıldı. Burada bir konuşma yapan Bakan Selçuk, "17 yılda 1,3 milyarlık sosyal yardım 289 milyara çıktı. 2018 yılında ise 43 milyarlık sosyal yardımı vatandaşlara aktardık." dedi.

Samsun'un kurtuluş mücadelesinin ilk meşalesinin yakıldığı şehir olduğunu dile getiren Bakan Selçuk, Yüz yıl önce yakılan bu meşaleyi bugün hep birlikte taşıdıklarını aktardı. Bakan Selçuk, "Bu misyonu layıkıyla yerine getirmek için gece gündüz çalışıyoruz. Biz de sahada olan bir bakanlığız. Sizden gelen geri bildirimler bizim için önemli. Engelli, yaşlı hizmetlerinde şehit yakını ve gazilerimizle olsun, kadın ve çocuk hizmetlerimiz, son 17 yılda değer kazandı. Her birimizin ayrı ayrı katkıları var bu davaya gönül verdiğiniz için bunu başardık. Bizler bunu gururla ifade edebiliyoruz. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın dediği gibi, 'nereden nereye' geldik, çok ciddi mesafe katettik." ifadelerini kullandı.

“Dünya ile Kıyaslandığında Ülkemizin Sosyal Güvenlik Sisteminde Önde Olduğunu Söylemek Zorundayız”

Sosyal yardımlar hakkında bilgi veren Bakan Selçuk, şöyle devam etti.

"17 yılda 1,3 milyarlık sosyal yardım 289 milyara çıktı. 2018 yılında ise 43 milyarlık sosyal yardımı vatandaşlara aktardık. Ürettiğimiz toplumun her kesimiyle paylaşıyoruz. Engelliler ile ilgili rapor çalışması yaptık birden fazla rapor almak zorunda kalıyorlardı artık tek rapor alıyorlar. Evde bakım hizmetleri de aynı şekilde. Ramazan ve bayramda hizmetlerin kesildiğini söyleyen vatandaşlarımız vardı. Hiçbiri bu evde bakım konusunda sıkıntı yaşamadı. Bin liranın altında emekli aylığı kalmadı. Asgari ücret yüzde 26 artışla 2020 lira oldu. Yüzde 90'ı sosyal güvenlik sistemine dahil olan bir ülkeyiz. Dünya ile kıyaslandığında ülkemizin önde olduğunu söylemek zorundayız, kendi kendimizle yarışıyoruz. Sizlerin de yardımıyla bunu daha da ileri götüreceğiz."

Bakan Selçuk, Samsun'un yine gönül belediyeciliğine kavuşacağını umut ettiğini belirterek, seçim odaklı değil gönülleri fethetmek için çalıştıklarını ve daha çok çalışarak yine gönülleri fethedeceklerini sözlerine ekledi.

Kahvaltıya AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan, AK Parti Samsun Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mustafa Demir, AK Parti Samsun İl Başkanı Ersan Aksu, Gençlik Kolları Başkanı Cem Emre Çakan ve Kadın Kolları Başkanı Rabia Bay Keser katıldı.

Bakan Selçuk, Samsun Valiliği’nde Koordinasyon Toplantısına Başkanlık Etti

Bakan Zehra Zümrüt Selçuk buradan Samsun Valiliği’ne geçerek önce şeref defterini imzaladı. Bakan Selçuk beraberindeki heyetle Samsun Valisi Osman Kaynak ile bir görüşme gerçekleştirdi. Sonra ise yine Samsun Valiliği’nde düzenlenen Koordinasyon toplantısına katıldı. Burada Selçuk’a AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan, Bakan Yardımcısı Ahmet Erdem, SGK Başkanı Mehmet Selim Bağlı ve  İŞKUR Genel Müdürü Cafer Uzunkaya eşlik etti.

“İzmir’deki Kazada Yaralanan Down Sendromlu Çocuklarımız ve Ailelerine Acil Şifalar Diliyoruz”

Toplantının ardından basına hitap eden Bakan Selçuk, İzmir'in Bayraklı ilçesinde down sendromlu öğrencileri taşıyan servis minibüsünün devrilmesi sonucu meydana gelen kazada yaralanan öğrenci ve ailelerine acil şifalar diledi.

Selçuk, 21 Mart’ın Down Sendromu Farkındalık Günü olduğunu anımsatarak, "İzmir'in Çili ilçesinden down sendromlu çocuklarımız ve ailelerini taşıyan minibüsün devrildiğini ve 28 yaralımız olduğu bilgisini aldık. Yavrularımıza ve ailelerine acil şifalar diliyoruz. İzmir İl Müdürlüğümüz ve ekiplerimiz tedavileri için sahadalar. Tedavileri için gereken yakın alakayı göstermekteler, takip ediyorlar durumu." dedi.

"Samsun'a 2002 Yılından Bu Yana 29 Milyar Liralık Yatırım Yaptık"

Zehra Zümrüt Selçuk, Samsun'da birçok alanda çeşitli yatırımlar yapıldığını anlatarak, şunları belirtti:

"Samsun bizim için yatırım, kalkınma ve üretim alanında çok önemli şehirlerimizden biri. Ekonomi, ticaret ve tarımda daha da öne çıkmasını istediğimiz illerden biri. Bu anlamda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 2002 yılından bu yana ilimizde toplam 29 milyar liralık yatırımla Samsun yeni bir çehre kazandı. Yatırımları daha da artıracağız. 2002'den bu yana toplam 2,8 milyar liralık sosyal yardımı vatandaşlara ilettik. Bunların yaklaşık yarım milyar lirası da geçen sene gerçekleşti."

Bakan Selçuk, Çocuk Destek Merkezi’ni gezdi

Bakan Selçuk buradan Çocuk Destek Merkezi’ne geçti. Merkezi gezen Bakan Selçuk, burada yaşayanlarla sohbet etti, sıkıntılarını dinledi. Özellikle çocukların yaptığı resimleri çok beğenen Bakan Selçuk, tüm eserleri tek tek inceledi. Merkezde kalan çocukların beslediği kedi ve ördekleri sevdi, kaz ve tavuk beslenen kümesi gezdi. Bakan Selçuk daha sonra da kış bahçesinde öğretmenlerle sohbet etti. Bakan Selçuk’a günün anısı olarak bir kaftan hediye edildi. Selçuk, Çocuk Destek Merkezi’nden ayrılmadan anı defterine de yazdı.

“Sergilediğiniz Ürünlerle Gelenekten Geleceğe Köprü Kuruyorsunuz”

Bakan Zehra Zümrüt Selçuk buradan Mesleki Eğitim ve Kişisel Beceri Kurs Öğrencileri ve Usta Öğreticiler ile buluştu ve el emeği göz nuru ürünlerden oluşan sergiyi gezdi. Kursiyer kadınlara hitap eden Bakan Selçuk, her yaşta eğitimin gerekli olduğuna vurgu yaparak “Hayat boyu öğrenmenin yaşı yok” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın okuma yazma seferberliğini hatırlatan Bakan Selçuk, 3 milyon kadının okuma yazma öğrendiğini kaydederek “Sizlerin çalışma azmi, öğrenme becerileri hepimiz için gurur vesilesi. Siz de sergilediğiniz ürünlerle gelenekten geleceğe köprü kuruyorsunuz ve bunları gelecek kuşaklara aktarma göreviniz oluyor. Bu kültürümüzü, zanaatımızı geliştirdikçe bir sonraki kuşaklara da kazandıracağız.” ifadelerini kullandı.

“Biz İstiyoruz ki Kadınlarımız Hem Çalışma Hayatına Katılsın, Hem de Ailesinden, Sorumluluklarından Geri Kalmasın”

Kadın iş gücüne verilen ödeme işaret eden Bakan Selçuk, “aile ve iş hayatı arasındaki dengeyi sağlamaya yönelik tüm destek ve teşvik paketlerini hayata geçirdik ve geçiriyoruz” dedi.

Bakan Selçuk verilen destekleri de açıkladı :

“Kreş desteği, İŞ’te anne desteği. Bu desteklerden bazıları… Biz istiyoruz ki kadınlarımız hem çalışma hayatına katılsın, hem de ailesinden, sorumluluklarından geri kalmasın. İŞKUR’un aktif işgücü programları var, 2002 den bu yana 3 milyonu aşkın kişi faydalandı. Girişimcilik programlarımız var. Daha fazla fayda kazanacağınızı ve katılım sağlayacağınızı umuyoruz. Belediyelerimiz de katkı sağladı. Bu kurslardan birinin sonucuna şahit oluyoruz. Projelerin katkısı şu: teorik olarak öğrendiğinizi pratiğe dökme ve sergileme imkanı buluyorsunuz.”

 “Önümüzdeki günlerde kadın ve aileye dair daha güzel programlar açıklayacağız.” diyen Bakan Selçuk işverenler tarafından verilen 2,5 milyon istihdam sözünü hatırlatarak, “umarım bunların çoğu kadın olacak.” temennisinde bulundu.

Bakan Selçuk Huzurevi ile Engelliler Eğitim,  Dinlenme ve Rehabilitasyon Merkezi’ni Ziyaret Etti

Bakan Selçuk daha sonra ise Samsun Huzurevi Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi Ziyareti’ni ziyaret etti. Burada kalan yaşlı ve engelli vatandaşlarla birebir ilgilenen ve sohbet eden Bakan Selçuk, onlara çiçek ve hediyeler verdi.

Büyükşehir Belediyesi Mavi Işıklar Engelliler Eğitim,  Dinlenme ve Rehabilitasyon Merkezi’ni de ziyaret eden Bakan Selçuk burada verilen hizmetlere ilişkin bilgi aldı.

“1 Milyon 250 Bin Kişi de İŞKUR Aracılığıyla İşe Yerleştirildi"

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, sonra da Samsun Ticaret ve Sanayi Odasının (STSO) ev sahipliğinde Şehit Ömer Halis Demir Konferans Salonu'nda düzenlenen Samsun İstihdam Seferberliği 2019 Tanıtım Programı’na katıldı.

Bakan Selçuk, "2002'de İŞKUR'un tüm Türkiye'de işe yerleştirdiği kişi sayısı 24 bindi. 2018'e baktığımızda ise sadece Samsun'da 26 bin 155 vatandaşımızı istihdamla buluşturduğumuzu görüyoruz. Ülke genelinde 1 milyon 250 bin kişi de İŞKUR aracılığıyla işe yerleştirildi." dedi.

Ekonomideki başarının en büyük göstergelerinden birinin ihracat rakamı olduğunu dile getiren Selçuk, 2002'de 36 milyar dolar olan ihracatın, bugün 170 milyar dolara yükseldiğine söyledi.

Uygulamaya konulan reformlar sayesinde Türkiye'nin "İş Yapma Kolaylığı" bakımından dünyada 190 ülke arasından 43’üncü sıraya kadar yükseldiğini vurgulayan Selçuk, şöyle devam etti:

“Sigortalı İşçi ve İşveren Sayılarımız Son 15 Senenin En İyi Seviyesi”

"Reformların yansımalarını, uluslararası alanda görüyoruz. 2002'de ülke genelinde 727 bin olan sigortalı çalıştıran iş yeri sayımız 1,9 milyona, aktif sigortalı sayımız 12 milyondan 23 milyona yükseldi. Bu son 15 senenin en iyi seviyesi. Türkiye'de iş yapmak her gün kolaylaşıyor. Ekonomimizin ve çalışma hayatımızın tüm paydaşları ile iş birliği içerisinde, istişare mekanizmalarını çalıştırarak sürdürülebilir bir büyüme hedefiyle 2023, 2053 ve 2071'e emin adımlarla yürüyoruz."

"Türkiye, AB ülkeleri Arasında İlk Sırada Yer Aldı"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kendilerine yeni bir istihdam teşvik paketinin hazırlanması talimatını verdiğini ve tüm tarafların katkılarıyla kısa bir sürede teşviki hazırladıklarını aktaran Selçuk, şunları söyledi:

"Türkiye, küresel krizden bu yana yaklaşık 8,5 milyon kişiye ilave istihdam sağlayarak AB ülkeleri arasında ilk sırada yer aldı. Yükselişte istihdam seferberliğinin önemli katkısı oldu. Ülkemizin bu yükselişine yeni bir ivme kazandırmak amacıyla Sayın Cumhurbaşkanımız iki yıl önce Milli İstihdam Seferberliğini başlatmıştı. Siz işverenler bu çağrıya kayıtsız kalmayıp, 2017'den bu yana yaklaşık 2 milyon ilave istihdam oluşturdunuz. Bu yıl da istihdam seferberliğini, hedefleri büyüterek sürdürmeniz takdiri hak ediyor. İşverenlerimizin, geçen ay Cumhurbaşkanımıza verdiği 2,5 milyon ilave istihdam sözünü tutacağına inanıyorum. Bu kapsamda Samsunlu işverenler de 20 bin istihdam sözünü verdi. 2,5 milyon kişiyi istihdam etmek demek 10 milyon kişiye aş demek. Samsun için 20 bin istihdam demek 100 bin kişiye ulaşmamız demek. İstihdam seferberliği sayesinde, vatandaşlarımızın yüzü gülecek, milyonlarca evde tencere kaynayacak, çocuklarımız için mutlu bir gelecek inşa edeceksiniz."

"Belirlenen Hedefin Üzerine Çıkacağına İnanıyorum"

İstihdam Seferberliği kapsamında işverenlere Mayıs sonuna kadar sağlayacakları her ilave istihdam için 3 ay boyunca prim ve vergilerin yanında ücret desteği de vereceklerini anımsatan Selçuk, teşvik ve desteklerle ilgili şu bilgileri verdi:

"Eğer şartları sağlanırsa izleyen 9 ayda da prim ve vergileri ödemeye devam edeceğiz. Bu yeni teşvik ile devletimiz vatandaşlarımızın iş bulabilme imkanını artırmak için hiçbir fedakarlıktan kaçınmayarak bugüne kadar görülmemiş bir istihdam teşviki sunuyor. Şimdi işverenlerimizle beraber elimizi taşın altına koyma ve sorumluluk alma vakti. Dolayısıyla devletin tüm imkanlarını seferber ederek oluşturduğumuz teşvik paketleri karşısında, işverenlerimizin de istihdamı en üst düzeyde artırarak yerli alımlardan bahsettik, katkı vermesi milli duruşlarının bir göstergesi olacaktır. Yeni teşvikin yanı sıra mevcut çalışanlara ilave olarak işe alınan her bir sigortalının, asgari ücret düzeyinde tüm prim ve vergilerini 12 ay boyunca karşılıyoruz. Ayrıca 2016'da başlattığımız asgari ücret desteğini bu yıl da devam ettiriyoruz. Geçtiğimiz yıl 9 ay olarak uygulanan desteğin süresini bu yıl 12 aya çıkardık. 500 ve üzeri çalışanı olan iş yerlerine 101 lira, 500'ün altında çalışanı olan iş yerlerine ise 150 lira asgari ücret desteği veriyoruz. Prime Esas Kazanç tutarı üzerinden düzenli ödeme yapanlara 5 puan prim indirimimiz çalışan başına 128 lira ile 960 lira arasında işverenlerimizin yükünü hafifletiyor."

“2004'ten Bu Yana İşverenlerimize 149 Milyar Liralık Destek Sağladık”

Bakan Selçuk, tüm teşviklerden yararlanan işletme ve çalışan sayısının gün geçtikçe daha da arttığını bildirerek, "Bakanlık olarak açıkladığımız teşvikle beraber 18 ayrı teşvik ve destek uygulamamız ile 1,7 milyona yakın işverenimize, 11 milyondan fazla sigortalımıza halihazırda destek veriyoruz. Prim teşviklerini hayata geçirdiğimiz 2004'ten bu yana işverenlerimize 149 milyar liralık destek sağladık." değerlendirmesinde bulundu.

Samsunlu işverenlerden seferberlik kapsamında verdikleri istihdam sözünü tutmalarını ve 20 binin üzerine çıkmalarını isteyen Selçuk'a şunları kaydetti.

"Söz konusu iyileşme sonrası geldiğimiz yer, son 15 senenin rekorudur. İşte attığımız bu adımların da katkısıyla, gerçekleşen ekonomik büyümenin beraberinde iş gücü piyasamız da gelişti. Kadınından, gencine daha fazla vatandaşımız iş imkanına kavuştu. Başta Avrupa Birliği olmak üzere dünyadaki birçok ülke 2007’deki küresel krizin yıkıcı etkileri ile istihdam kayıpları yaşarken, ülkemiz, yaklaşık 8,5 milyon kişiye ilave istihdam sağlayarak AB ülkeleri arasında ilk sırada yer aldı. 2002'de İŞKUR'un tüm Türkiye'de işe yerleştirdiği kişi sayısı 24 bindi. 2018'e baktığımızda ise sadece Samsun'da 26 bin 155 vatandaşımızı istihdamla buluşturduğumuzu görüyoruz. Ülke genelinde 1 milyon 250 bin kişi de İŞKUR aracılığıyla işe yerleştirildi. İstihdam seferberliğimiz kapsamında teşvik ve desteklerimizi işverenlerimize anlattık. Bakanlık olarak, bu kısa zamanda Türkiye genelinde yaklaşık 400 etkinlik düzenledik."

Toplantıda Samsun Ticaret Odası Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, İŞKUR Genel Müdürü Cafer Uzunkaya, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve Samsun Valisi Osman Kaymak da birer konuşma yaptı.

Buradan SGK il müdürlüğüne geçen Bakan Selçuk yeni tamamlanan binayı gezdi, çalışanlarla sohbet etti.

“384 Bin 247 Engelli Kardeşimizi İş Hayatına Kazandırdık"

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Şehit Ömer Halis Demir Salonu'nda şehit yakınları, gaziler ve engellilere hitaben yaptığı konuşmada, şehit yakınlarına tanınan istihdam hakkını hem şehit ailesinin hem de anne-baba veya kardeşlerinden birinin yararlanması için ikiye çıkardıklarını belirtti.

Selçuk, "2002 yılında kamuda çalışan engelli sayısı 5777 iken bugün bu rakamı 10 kat artırarak, 56 bin kardeşimizi kamuda istihdam ediyoruz. Hali hazırda uyguladığımız istihdam politikaları ile bugüne kadar 384 bin 247 engelli kardeşimizi iş hayatına kazandırdık." dedi.

İstihdam hakkı bulunmayan vazife ve harp malullerinin de istihdam hakkından faydalanmalarını sağladıklarını anlatan Bakan Selçuk, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İstihdamda 45 yaş şartını kaldırdık. Daha önceden yılda iki defa yapılan atamaları süresiz hale getirdik. Artık, hak sahiplerini bekletmeden atamalarını gerçekleştiriyoruz. 2002 yılına kadar sadece 6315 vatandaşımıza istihdam hakkı sağlanmışken, 2002’den bugüne yaklaşık 35 bin şehit yakını, gazi ve gazi yakınımızın kamu kurumlarında istihdamını sağladık. Samsun’da bugün yaklaşık 450 şehit yakını, gazi ve gazi yakını, vazife malulü ve vazife malulü yakınını kamu kurumlarımızda istihdam ediyoruz. Eğitim, konut kredisi desteği, ücretsiz seyahat hakkı gibi daha birçok konuda ekonomik ve sosyal imkanlardan yararlanmalarını sağladık. Samsun'daki 3 bini aşkın kişi ücretsiz seyahat kartını ulaşımında rahatlıkla kullanıyor. Şehit yakını, gazi ve gazi yakınlarımıza daha iyi hizmet sunmak, refah seviyelerini yükseltmek için hiçbir fedakarlıktan kaçınmıyoruz."

“Bin 500 Maddelik Engelliler Hukuku'nu Oluşturarak, Türkiye’de Bir İlki Gerçekleştirdik”

Selçuk, engelliler ile ailelerini sosyal yardım ve sosyal hizmet modelleriyle buluşturup desteklemeye devam ettiklerini belirterek, "Bunun için pozitif ayrımcılık dahil bin 500 maddelik Engelliler Hukuku'nu oluşturarak, Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdik. Engelli vatandaşlarımızın erişilebilirlik başta olmak üzere, ekonomik ve sosyal haklarında iyileştirmeler yaptık. Engellilerimizin ailesinin yanında bakımını destekleyen programlarımızı 2007'den beri uyguluyoruz. Evde bakım yardımı kapsamında 2018’de yarım milyondan fazla engelli vatandaşımız için ödeme yaptık. Sadece Samsun'da 10 bin engelli ve yaşlı vatandaşımıza 140 milyon lira evde bakım desteği verdik. İstiyoruz ki evde ailelerinin yanında yaşasınlar. Engelli kardeşlerimizin ailesi yanında bakımını sağlamak önceliğimiz olsa da kuruluşlarımızla bakım hizmetlerimizi yaygınlaştırıyoruz." ifadesini kullandı.

“Samsun’da 1’i Havza’da, Diğer 2’si Merkezde Bulunan 3 Engelli Bakım Merkezi Hizmet Vermeye Başlıyor”

Bakımevlerinin arasında umutevlerinin yanı sıra resmi ile özel bakım ve rehabilitasyon merkezleri bulunduğuna işaret eden Selçuk, şu bilgileri verdi:

"Samsun'da toplam 13 bakım kuruluşunda yaklaşık 800 engelli vatandaşımıza bakım hizmeti veriyoruz. Evde bakımını desteklediğimiz engellilerimizin aileleri biliyoruz ki zaman zaman sağlık, seyahat gibi durumlarda zorluk yaşıyor. Vatandaşlarımız, engelli yakınlarını gönül rahatlığıyla bizlere, bakım hizmeti sunduğumuz kuruluşlara yıl içinde 30 güne kadar emanet edebiliyor. Bu hizmetimizden yararlanan ailelerimizin umre, hac gibi daha uzun süreli seyahatlerinde sıkıntı yaşamamaları için bu süreyi 45 güne çıkarıyoruz. Buradan bir başka müjdeyi de sizlerle paylaşmak istiyorum. İlimizde 1’i Havza’da, diğer 2’si merkezde bulunan 3 engelli bakım merkezinde yakın zamanda gündüz hizmet vermeye de başlayacağız."

“Uyguladığımız İstihdam Politikaları İle Bugüne Kadar 384 Bin 247 Engelli Kardeşimizi İş Hayatına Kazandırdık”

Kamudaki engelli istihdamının arttığına değinen Bakan Selçuk, "2002 yılında kamuda çalışan engelli sayısı 5 bin 777 iken bugün bu rakamı 10 kat artırarak, 56 bin kardeşimizi kamuda istihdam ediyoruz. Hali hazırda uyguladığımız istihdam politikaları ile bugüne kadar 384 bin 247 engelli kardeşimizi iş hayatına kazandırdık." bilgisini paylaştı.

Toplantıda, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan, AK Parti Samsun milletvekilleri Fuat Köktaş, Orhan Kırcalı, Samsun Valisi Osman Kaymak, AK Parti Samsun Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mustafa Demir, AK Parti Samsun İl Başkanı Ersan Aksu da hazır bulundu.

Toplantı sonrasında Bakan Selçuk’ katılımcılar yoğun ilgi gösterdi, çoğu çocuk birçok aile Bakan Selçuk ile tanışmak ve fotoğraf çektirmek istedi. Bakan Selçuk da bu ricaları kırmadı. Fotoğraf isteklerinin tamamlanmasının ardında Bakan Selçuk temaslarını tamamlayarak Samsun’dan ayrıldı.