…
26 Mart 2015, Perşembe

81 ile Bereket Ormanı


Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesinde gerçekleştirilen gönül elçileri projesi kapsamında 81 ilde oluşturulacak “Bereket Ormanları”na fidan dikim törenleri gerçekleştirildi.


Söğütözü'ndeki fidan dikim törenine Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Fildişi Sahili Cumhurbaşkanı Alassane Vattara'nın eşi Dominique Vattara, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ve eşi Hatice Eroğlu, Ankara Valisi Mehmet Kılıçlar ve eşi Arzu Kılıçlar, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in eşi Nevin Gökçek ile çok sayıda öğrenci ve izci katıldı.
Emine Erdoğan fidan dikim etkinliğinde yaptığı konuşmada “Baharın eşiğinde olduğumuz böyle bir günde, ayaklarımız toprağa basacak, elimizdeki 100 bin fidan toprakla buluşacak ve yarınlarımıza büyük bir miras bırakacağız” dedi.
Ankara’da Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından belirlenen alanda fidan dikim etkinliğine katılan Emine Erdoğan, İstanbul, Diyarbakır, Trabzon, Mersin, Balıkesir ve Elazığ’da yapılan etkinliklere de canlı olarak bağlanarak ‘bereketli olsun’ temennisinde bulundu.
Emine Erdoğan, ormanların dünyanın akciğerleri olduğunu vurgulayarak, “ Ağaç çocuğumuzun beşiği, yaşlımızın bastonu, kağıdımızın hamuru ve cenazemizin tabutudur” şeklinde konuştu.
Ormanların faydasının saymakla bitmeyeceğini, ormanın sadece bir ağaç topluluğu olmadığını, karada bulunan biyolojik çeşitliliğin %80’ine ev sahipliği yaptığını ve bu yönüyle bir açık hava müzesi olduğunu anlatan Emine Erdoğan, “Bazen bir ormanın öğrettikleri bir kitabın öğreteceklerinden çok daha fazla olabilir” dedi.
Emine Erdoğan, insanlığın toprağı ekip biçerek, medenileştiğini ancak büyük bir tezatlık içinde sanayi devrimi ile birlikte medeniyet adına toprakla bağının koptuğunu ifade etti.  İnsanın doğal kaynakları tüketme hızının tabiatın kendini yenileme hızını yarı yarıya aştığına dikkat çeken Emine Erdoğan, tüketim alışkanlıklarını değiştirmek ve ekolojik dengeyi korumak için sürdürülebilir çevre politikaları geliştirmek gerektiğini kaydetti.  Emine Erdoğan, Orman Bakanlığı’na yaptığı çalışmalar nedeniyle teşekkür ederken, son 12 yılda Türkiye’nin dünyada en çok ağaçlandırma yapan ilk üç ülke arasına girdiğini, erozyonla mücadele konusunda dünya lideri konumunda olduğunu aktardı.
Emine Erdoğan: Çocuklarımızı yeşilsiz, şehirlerimizi ormansız bırakmayalım
Orman Bakanlığı’nın mahalli halkın gelir kaynağı da olabilen özel ağaçlandırmalar yaptığını, ceviz, badem, dut, salep, sakız ağacı dikiminin Türkiye’nin zenginliklerini ekonomiye kazandırmak bakımından önemli olduğunu belirten Emine Erdoğan, “Çocuklarımızı yeşilsiz, şehirlerimizi ormansız bırakmayalım. Artık bir fidan dikmek hiç zor değil, Orman İl Müdürlüklerimize gittiğinizde bedelsiz olarak fidan alabiliyorsunuz. Kamu kurumlarımızda olduğu gibi, özel toplantılarımızda, düğünlerimizde de, fidan hediye etmeyi alışkanlık haline getirelim. En güzel hediye, içinde gelecek olan hediyedir; ağaçtır, fidandır” diye konuştu.
Emine Erdoğan, "Bugün burada, Ankara'nın tam orta yerinde oluşturduğumuz bu orman da kent sakini yaşlılarımıza nefes, insanımıza bereket, çocuklarımıza gelecek olacaktır" dedi.
 
Gönül Elçileri Projesi kapsamında, bu güzel girişime vesile olan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına ve 81 ildeki gönül insanlarına da çok teşekkür etmek istediğini dile getiren Erdoğan, 2012'den bu yana, korunmaya muhtaç çocuklara kol kanat germek üzere bir araya geldiklerini söyledi.
Gönül elçileri ile Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda gerçekleştirdikleri görüşmelerle ilgili bilgi veren Erdoğan "Gönül elçilerimizle Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda yaptığımız son buluşmada, şefkat ve merhamete muhtaç 4 bin 109 çocuğumuzu, koruyucu ailelerin himayesine teslim etmenin huzuruna, bir de Bereket Ormanları Projesi'ni ilave etmiş ve bugün için sözleşmiştik. Projelerimizin bereketi, inanıyorum ki toprakta da tecelli edecek ve bu girişim, hayatımızın tüm alanlarına bereket getirecektir inşallah. 21 Mart günü itibarıyla kutladığımız Dünya Ormancılık Haftası vesilesiyle ülkemizde toprakla buluşan bütün fidanların da bu bereket umuduna dahil olmasını diliyorum" şeklinde konuştu.
Orman ve Su İşleri Bakanlığına, gönül elçileri ile kendilerini buluşturan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına ve tüm illerde Bereket Ormanları seferberliğine katılan valiliklere ve gönül elçilerine teşekkürlerini sunan Erdoğan, daha yeşil, daha sağlıklı bir gelecek temennisinde bulundu.