…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
29 Mayıs 2024, Çarşamba Viyana-Avusturya

Bakanımız Mahinur Özdemir Göktaş Türkiye-Avusturya İşgücü Anlaşması’nın 60. yıl Dönümü Gala Programı’na Katıldı


Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Mahinur Özdemir Göktaş, “Bu ülkede yaşayan her bir vatandaşımızı Türkiye ve Avusturya arasında kurulan güçlü bağın önemli birer aktörü olarak görüyoruz” dedi.

Avusturya'ya Türk göçünün başladığı Türkiye-Avusturya İşgücü Anlaşması’nın 60’ıncı yıl dönümü, düzenlenen "Gala Programı" ile kutlandı.

Gala programı, Türkiye’nin Viyana Büyükelçiliği ve Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığınca (YTB) başkent Viyana’daki Lihtenştayn Sarayı'nda yapıldı.

Programa, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Avusturya Federal Kadın, Aile, Uyum ve Medya Bakanı Susanne Raab, Türkiye’nin Viyana Büyükelçisi Ozan Ceyhun, YTB Başkanı Abdullah Eren’in yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.

Bakan Göktaş burada yaptığı konuşmasına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın selamını ileterek başladı.

Bakan Göktaş, 60 yıl önce Türkiye’nin dört bir yanından vatandaşların hiç bilmedikleri, tanımadıkları ülkelere doğru yola çıktığını, sadece Avusturya’ya değil, Avrupa’nın dört bir yanına dağıldığını ifade etti.

İşçi göçünün belki bir traktör, bir tarla, belki ev parası biriktirmek umuduyla başladığını anımsatan Bakan Göktaş, şunları söyledi:

"En fazla bir ya da iki sene kalacak 'gastarbeiter' yani misafir işçiydiler. Fakat bu misafirlik uzadı, gittikleri ülkeler vatandaşlarımıza ikinci bir vatan oldu. Ellerinde bavulları, gönüllerinde sıla hasreti, ailelerinden, sevdiklerinden ayrılarak geldikleri bu ülkede 60 yılı geride bıraktılar. Anadolu’nun çalışkan ve dirayetli insanları yıllarca büyük bir azimle fabrikalarda, çiftliklerde, madenlerde çalıştılar. Dilini, kültürünü bilmedikleri bir yerde ağır ve zor şartlarda çalıştılar, yaşadılar. Yıllar geçtikçe, ikinci, üçüncü nesiller gözlerini açmaya başladı bu ikinci vatana. Vatan uzaktı ama gönüller yakındı. Alın teriyle, emekleriyle ülkelerimizin gelişimine katkıda bulunurken iki ülke arasındaki ilişkileri de güçlü kıldılar."

Türkiye ile Avusturya'nın, güçlü tarihi bağlara ve çok yönlü ilişkilere sahip iki dost ülke olduğunu vurgulayan Göktaş, bu yılın hem Türkiye-Avusturya İşgücü Anlaşması’nın 60. yıldönümü, hem de iki ülke arasında imzalanan Dostluk Anlaşması’nın 100. yıldönümü olduğunu anımsattı.

 "İki ülke arasındaki ilişkiler göçle derinlik kazandı"

Bakan Göktaş, iki köklü devlet arasındaki ilişkilerin son 60 yılda Türk iş gücü göçü ile yeni bir boyut ve derinlik kazandığını kaydederek, 60 yıl önce imzalanan bu anlaşmayla binlerce vatandaşın çalışmak üzere göç ettiği Avusturya’da bugünkü Türk toplumunun temellerini attığını ve halihazırda bu ülkede 300 bini aşan Türk ile Türk asıllı Avusturya vatandaşının yaşadığını dile getirdi.

Avusturya ekonomisine önemli katkıları olan bu nüfusun aynı zamanda iki ülkenin kültürel ve insani anlamda da yakınlaşmasını sağladığını ifade eden Bakan Göktaş, "Bu anlamda, bu ülkede yaşayan her bir vatandaşımızı Türkiye ve Avusturya arasında kurulan güçlü bağın önemli birer aktörü olarak görüyoruz." dedi.

Bakan Göktaş, artık Avusturya’da dördüncü nesil Türklerin çalışmalarıyla öne çıkmaya başladığını belirterek, "Bugün vatandaşlarımız ticaret, bilim, tıp, siyaset, sanat ve spor gibi alanlarda; Avusturya’nın sosyal, siyasal, ekonomik ve kültürel hayatının ayrılmaz bir parçası oldular." diye konuştu.

Türklerin burada elde ettiği başarıların kendilerini son derece gururlandırdığını dile getiren Göktaş, Avusturya’nın asli bir unsuru haline gelen vatandaşların, aynı zamanda Türkiye ile bağlarını da güçlü bir şekilde sürdürdüğünü kaydetti.

Yeni nesiller ülkeler arasında köprü oldu

Bakan Göktaş, "Bugün bu ülkede doğan, büyüyen, fakat ana vatanından, ana dilinden ve kültüründen hiç kopmamış, ülkeler arası adeta köprü olan yeni bir nesil daha var.” ifadesini kullandı.

İki ülkenin zenginlikleriyle büyüyüp yetişen gençlerin ülkeler arasında gönül elçisi olduğuna işaret eden Bakan Göktaş, “Eğitimli, kültürlü ve yaşadıkları topluma değer katan bu gençler, her iki toplum için de gurur kaynağı oluyor." dedi.

Bakan Göktaş, Avusturya’da 400'den fazla sivil toplum kuruluşunun, bu ülkede Türk toplumunun kültürel ve sosyal ihtiyaçlarını karşılamak için çalıştığını, Avusturyalı muhataplarının da bu dernekleri bu toplumunun bir zenginliği olarak gördüğüne inandığını söyledi.

 Irkçılıkla mücadele

"Diğer yandan vatandaşlarımızın maruz kaldığı ırkçılık, ayrımcılık karşısında onların haklarını muhafaza etmek, en asli vazifemizdir" ifadesini kullanan Göktaş, bu anlamda yaşanılan tüm bu sorunları yakından takip ettiklerini ve çözüm arayışları içinde olduklarını vurguladı.

Bakan Göktaş, Türkiye olarak dünyanın neresinde olursa olsun Türk vatandaşlarının her daim yanında olmaya gayret ettiklerini belirtti.

Avusturya Türk toplumunun refahının artırılmasına yönelik yeni politikalar ve projeler geliştirmek için Avusturya makamları ile çalışmalarını sürdürdüklerini de belirten Göktaş, şöyle devam etti:

"Özellikle karşı karşıya kaldıkları velayet sorunları ve ailevi konularda yanlarında olmaya gayret ediyoruz. Ayrıca engelli ve yaşlı vatandaşlarımız için Türkiye’de sunulan hizmetlerden faydalanabilecekleri özgün hizmet modelleri geliştiriyoruz. Genel anlamda Türk toplumunun hak ve menfaatlerini korumaya yönelik rehberlik hizmetleri sunuyoruz."

Göktaş, gelecek dönem de aile ataşelikleri ve temsilciliklerinin sayısını artırmayı hedeflediklerini kaydederek, "Böylece kadınların, çocukların, ailelerin yaşadıkları sorunları yakından takip edecek; olası sorunlara müdahil olmaya ve taleplerini hızlıca karşılamaya devam edeceğiz." dedi.

“Avusturya’daki Türk toplumunun güçlü varlığı, hepimiz için büyük bir gurur kaynağı oldu”

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Türkiye-Avusturya İşgücü Anlaşması’nın 60. yıl dönümü vesilesiyle Avusturya’nın başkenti Viyana’da gerçekleştirdiği ziyaret kapsamında buradaki Türk toplumunun temsilcileriyle de bir araya geldi.

Avusturya Türk İslam Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Birliği'nin (ATİB) merkezinde düzenlenen programa, Türkiye’nin Viyana Büyükelçisi Ozan Ceyhun ve Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar (YTB) Başkanı Abdullah Eren'in yanı sıra çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi katıldı.

Bakan Göktaş burada yaptığı konuşmada, 60 yıl önce bu ülkeye gelen vatandaşların, dört nesildir Avusturya ile uyum ve barış içinde yaşadığını ifade etti.

Buradaki Türk toplumunun, yıllar içinde elde ettiği başarılarla ve kazandırdığı değerlerle artık bu ülkenin ayrılmaz bir parçası haline geldiğine işaret eden Bakan Göktaş, "Avusturya’daki Türk toplumunun güçlü varlığı, hepimiz için büyük bir gurur kaynağı oldu. Bugün artık Avusturya’da 300 binden fazla Türk kökenli vatandaşımız bulunuyor." diye konuştu.

Bakan Göktaş, "Burada doğmuş, büyümüş nice akademisyenimiz, sanatçımız, yazarımız, doktorumuz, mühendisimiz ve başarılı iş insanımız, Türkiye’nin en büyük gurur kaynağıdır." ifadesini kullandı.

Türk vatandaşlarının kendi öz kimliklerini koruyarak, yaşadıkları bu ülkeyle kurdukları güçlü aidiyet bağı Türkiye ve Avusturya arasındaki ilişkilerin de gelişmesine katkıda bulunduğunu kaydeden Göktaş, bu gelişmede kurulan güçlü sivil toplum geleneğinin katkısının büyük olduğunu dile getirdi.

Bakan Göktaş, "Avusturya Türk İslam Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Birliği (ATİB), vatandaşlarımızın anavatanı, ana dili ve kültürüyle güçlü bağlar kurması adına çok değerli faaliyetler yürütüyor. Verdiği eğitimler, yürüttüğü projeler, kadın, gençlik ve aile çalışmaları, hizmetleri bir çatı altında toplayan ATİB, bu alanlarda başarılı çalışmalar yürütüyor. Bu anlamda, bu kuruluşun aile ve kadınlar için yürüttüğü faaliyetleri çok kıymetli bulduğumu özellikle belirtmek istiyorum." değerlendirmesinde bulundu.

ATİB’in sadece Viyana’da değil, tüm Avusturya’da yüzlerce aileye ve kadına danışmanlık hizmeti sunduğunu belirten Bakan Göktaş, aile bağlarının, Türk toplumunu gurbette birbirine kenetlediğini ve güçlü kıldığını ifade etti.

Bakan Göktaş, ATİB ve diğer Türk STK’lerinin çalışmalarının aile bağının güçlenmesine katkı sağladığını belirterek, "Avusturya’nın her noktasında yaşayan binlerce insana ulaşan ATİB’in bu anlamda ailenin korunmasında önemli bir misyonu yerine getiriyor. Çünkü şunu çok iyi biliyoruz ki, yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın başarısının sırrı aile bağlarının güçlü olmasında saklıdır." görüşünü paylaştı.

Avusturya’da milli ve manevi değerlerine bağlı, aynı zamanda Avusturya’ya değer katan, çalışkan ve saygın bir Türk kimliği inşa edildiğini vurgulayan Bakan Göktaş, bunun Avusturya devlet kurumları ile yürütülen ilişkilerin oldukça sağlam bir zeminde ilerlemesine de katkı sağlandını ifade etti.

Bakan Göktaş, ATİB’in 62 dernek ve 115 bin aktif üyesi ile Avusturya’nın en büyük sivil toplum kuruluşu olduğunu, bu yapının vatandaşlara güvenli bir liman olmaya devam edeceğine inandığını dile getirdi.

"Dünyanın neresinde olursa olsun, vatandaşlarımızın mutluluğu, huzuru bizleri yakından ilgilendiriyor." şeklinde konuşan Bakan Göktaş, "Yurt dışında yaşayan kardeşlerimizin her birini ülkemizin kıymetli birer temsilcisi olarak görüyoruz. Bu anlamda onların refahı, başarısı için tüm gayretimizle çalışıyoruz. Bizi biz yapan değerlerimize bağlı, ülkemize vefalı kardeşlerimizin biz de her zaman yanındayız." dedi.

Bakan Göktaş, Avrupa’daki Türklerin en son 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli depremlerde Türkiye’nin yardımına koştuğunu, ATİB’in de kısa sürede ulaştırdıkları yardımlarla deprem bölgesindeki vatandaşların yarasına merhem olduklarını sözlerine ekledi.

Türkiye-Avusturya arasında yapılan ortak çalışmalar ele alındı

Öte yandan Bakan Göktaş, ziyaret kapsamında Avusturya Federal Kadın, Aile, Uyum ve Medya Bakanı Susanne Raab ile de görüştü

Türkiye-Avusturya arasında yapılan ortak çalışmaların ele alındığı görüşmede kadın, çocuk, aile, engelli ve yaşlılara yönelik hizmetlere ilişkin görüş alışverişinde bulunuldu. Taraflar arasında tecrübe ve iyi uygulama örnekleri de paylaşıldı.

İşgücü Anlaşması'nın 60. yıl dönümü dolayısıyla iki ülke arasında olumlu ilişkilerin de masaya yatırıldığı görüşmede, Avusturya'da yaşayan Türk vatandaşlarının iki ülke ilişkilerine katkılarından duyulan memnuniyet dile getirildi.

Bakan Göktaş, 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında Avusturya'nın Türkiye'ye yaptığı yardımlar ve dayanışması için Raab'a teşekkürlerini iletti.

Bakan Göktaş, görüşmenin ardından Viyana Yunus Emre Enstitüsünün (YEE) Avusturya'ya göçün 60'ıncı yılı vesilesiyle başkentin tarihi yerlerinden Aziz Stefan Meydanı'nda kurduğu Türk kahvesi standını ziyaret etti.