…
11 Haziran 2021, Cuma Batman/Türkiye

12 HAZİRAN DÜNYA ÇOCUK İŞÇİLİĞİ İLE MÜCADELE GÜNÜ (BASIN BİLGİ NOTU)


Birleşmiş Milletler (BM) 2002 yılında 12 Haziran gününü Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü ilan ederek uluslararası topluma çocuk işçiliği sorununa odaklanma çağrısında bulundu. Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü’nün temel amacı; çocuk işçiliğiyle ilgili hem uluslararası hem de yerel düzeyde farkındalık yaratmak ve sorunun çözümü için her bireyi harekete geçirmektir. 12 Haziran, milyonlarca çocuğu oyunlarından, okullarından, akranlarından ayrı düşüren ve erken yaşta çalışmaya mecbur bırakan koşulların tanımlanması, kamuoyunda duyarlılığın artırılması ve ortadan kaldırılması adına önemli bir tarihtir.

Batman Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğümüze bağlı Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüklerince sokakta çalışan ve risk altında bulunan çocuklara yönelik çalışmalar yapılmaktadır. Sokakta çalışan ve risk altında olan çocukların tespitini sağlayarak onlara daha nitelikli hizmet sunmak, sokakta geçirecekleri zaman yerine yeteneklerini ve becerilerini geliştirici aktiviteler sunmak,  sanat, kültür, sportif eğitim ve öğretimleri alanında destek olmak, ailelerine sokak riskleri konusunda bilinç kazandırmak, toplumda duyarlılık sağlamak, meslek edinme çağında olan çocuklara mesleki kurslar ile yeterliliklerini geliştirmek ve korumalı iş yerlerine yerleştirmeye yönelik yönlendirmelerimiz devam etmektedir.

12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü kapsamında kurumlarının, çocuk işçiliğinin azaltılması ve nihai olarak ortadan kaldırılması konusunda toplumsal farkındalık yaratarak çalışmalar sürdürmesi gerektiğini, önleyici hizmet modellerine ağırlık vererek, çocuk işçiliği alanında kurum/kuruluşların ve STK’ların çocukların yüksek yararı için koordineli bir şekilde hareket etmesi gerekir.

 

 

Ümit ÇİÇEK

Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü