…
…
…
…
…
…
…
…
13 Mayıs 2024, Pazartesi Ankara

Türkiye ile Macaristan'ın Aile Yapısının Güçlendirilmesine Yönelik Özgün Yaklaşımlar Paneli Ankara’da Düzenlendi


Türkiye ile Macaristan'ın Aile Yapısının Güçlendirilmesine Yönelik Özgün Yaklaşımlar PaneliSayın Bakanımız Mahinur Özdemir Göktaş ile Macaristan Kültür ve İnovasyon Bakanı János Csák’ın katılımı ile 7 Mayıs 2024 tarihinde Ankara’da gerçekleştirildi. 200’den fazla davetlinin katıldığı Panel, Genç Macar müzisyenlerden oluşan Tiro Opus One grubunun müzik dinletisi ile başladı. Program, Saray Engelsiz Yaşam ve Rehabilitasyon Merkezi müzik korosunun halk şarkılarını seslendirmelerinden sonra Macaristan Kültür ve İnovasyon Bakanı János Csák’ın ve Bakanımız Mahinur Özdemir Göktaş’ın açılış konuşmaları ile devam etti.

Macaristan Kültür ve İnovasyon Bakanı János Csák açılış konuşmasında; aile hayatının medeniyetin kökeni, ilerlemenin ve güçlenmenin temeli olduğunu belirterek Macaristan’da aile kurmak isteyen çiftlerin ihtiyaçlarını karşılamaya odaklandıklarını kaydetti.  Bu kapsamda çocuklu ailelere yönelik vergi indirimi yaptıklarını kaydeden Csák, kadınların iş hayatına katılımlarını desteklemek için kreş sayısını artırdıklarını açıkladı.

Bakanımız Mahinur Özdemir Göktaş açılış konuşmasında; Türkiye ile Macaristan arasındaki tarihi bağlar ve dostane ilişkilerin, karşılıklı üst düzey ziyaretler ve istişare mekanizmaları ile her alanda ivme kazandığını ve iki ülke arasında ilişkilerin 2023 yılında "Geliştirilmiş Stratejik Ortaklık" düzeyine çıkarılmasından sonra 2024 Yılının "Yüzyıllık Dostluk ve İşbirliği" temasıyla "Macar-Türk Kültür Yılı" olarak ilan edildiğini ifade etti. Aile kurumunun toplumun temel taşı olduğunu vurgulayan Göktaş, geleneksel aile değerlerine ve nesiller arası bağlara büyük önem verildiğini ancak hızla değişen dünyada karşılaşılan zorlukların da fakında olunduğunu kaydetti. Bu zorlukların başında aile demografisindeki değişim ve dijitalleşmenin geldiğini ifade eden Göktaş, aile politikalarından sorumlu kamu kuruluşlarının aileleri güçlendirmek ve bu karmaşık meselelerin üstesinden gelmelerine destek olmak için proaktif adımlar atması büyük önem arz ettiğinin altını çizdi.

Açılış konuşmalarının ardından Genel Müdürlüğümüz emekli uzmanlarından ve Aile Tarihinden Belgeler isimli kitabın yazarı Dr. Dursun Ayan’ın moderatörlüğünde başlayan panelin ilk oturumunda; Türkiye İstatistik Kurumu Demografi İstatistikleri Daire Başkanı Metin Aytaç “Türkiye’de Yıllara Göre Nüfus Yapısındaki Değişikliklerin Geçmiş ve Gelecekteki Projeksiyonu”, Macaristan Ebeveynler Evi Vakfı Başkanı Judit Regös, “Macaristan’da Aile Yapılarında Yaşanan Değişimler”, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Sosyal Hizmet Bölüm Başkanı Prof. Dr. Esra Çalık Var “Aile Odağında Sosyal Koruma”, Macaristan Kültür ve İnovasyon Bakanlığı Aile İşlerinden Sorumlu Devlet Sekreterliği Danışmanı Norbert Görög da “Macaristan'ın Gelecekteki Zorluklara Cevabı: Öngörülebilir Aile Politikası” başlıklı sunumlarını gerçekleştirdiler.

           

Türkiye ile Macaristan'ın Aile Yapısının Güçlendirilmesine Yönelik Özgün Yaklaşımlar başlıklı ikinci panel oturumunda ise Hacettepe Nüfus Etütleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. İsmet Koç “Türkiye'deki Demografik Dönüşümün Aile Yapısına ve Kuşaklararası Dayanışmaya Etkisi”, Macaristan Demografi ve Aile Enstitüsü Başkanı Tünde Fűrész “Macaristan’da Nüfus Yapısındaki Değişiklikler ve Nüfus Politikası”, Macaristan Kültür ve İnovasyon Bakanlığı Aile İşlerinden Sorumlu Devlet Sekreter Yardımcısı Dr. Attilla Beneda Macaristan’da uygulanan aile politikaları ve Bakan Yardımcımız Dr. Sevim Sayım Madak Bakanlık çalışmaları hakkında sunumlarını yaptılar.

Sunumların ardından Panel, Bakan Yardımcımız Dr. Sevim Sayım Madak ve Genel Müdürümüz Tuncay Cevheroğlu’nun panelistlere hediyelerini takdim etmesi ve aile fotoğrafının çekinmesi ile sona erdi.