…
…
…
…
…
…
…
26 Nisan 2024, Cuma Ankara

AİLENİN KORUNMASI VE GÜÇLENDİRİLMESİ VİZYON BELGESİ VE EYLEM PLANI ÇALIŞTAYI GERÇEKLEŞTİRİLDİ


Dinamik ve genç nüfus yapısının korunması, sahip olduğumuz değerlerin ve kültürel kimliğin gelecek nesillere aktarılması, zararlı akımlar ve alışkanlıklar karşısında aile bireylerinin sorun çözme becerilerinin artırılması ve aile kurumunun güçlendirilmesi için bütüncül bir yaklaşımla, kapsamlı önlemlerin alınmasına ihtiyaç duyulmaktadır.  Ülkemizde ailenin korunması ve güçlendirilmesi konusunda kurumsal mekanizmalar oluşturulmuş ve farklı kurumlar tarafından aile odaklı pek çok çalışma yürütülmektedir. Gerçekleştirilen bu çalışmalarda kaydedilen ilerlemelerin daha ileriye taşınması amacıyla konunun bütüncül bir yaklaşımla ele alınması büyük önem taşımaktadır.

“Ailemiz İstikbalimiz” vizyonu ile Bakanlığımız koordinasyonunda aile kurumunun korunması ve güçlendirilmesine yönelik stratejilerin, hedeflerin ve faaliyetlerin yer aldığı “Ailenin Korunması ve Güçlendirilmesi Vizyon Belgesi ve Eylem Planı (2024-2028)”  taslak olarak hazırlandı. Eylem planı ile ailenin güçlendirilmesi alanında paydaş kurumlar arasında iş birliği ve eş güdümün artırılması ve aile odaklı bakış açısının tüm politika, program ve uygulamalara yansıtılmasını sağlamak hedeflenmektedir.

26-27 Ekim 2023 tarihinde gerçekleştirilen VIII. Aile Şûrası, 81 ilde düzenlenen Aile Çalıştayları ile ülke genelinde yaklaşık 15 bini aşkın hanede yapılan saha çalışmasında ailenin güçlendirilmesi odağında elde edilen tespit ve öneriler Vizyon Belgesi ve Eylem Planının ana eksenlerine ve faaliyetlerine temel oluşturdu. Eylem Planı’nın hazırlık çalışmaları kapsamında paydaş kurumların katılımıyla odak grup toplantıları gerçekleştirildi. İlgili tüm kurum ve kuruluşların görüş ve önerileri alınarak kapsayıcı bir yaklaşımla taslak vizyon belgesi ve eylem planı hazırlandı. Taslak belgeye ilişkin nihai istişare ve değerlendirmelerin yapılması amacıyla Ankara’da çalıştay gerçekleştirildi.

Bakan Yardımcısı Sayın Dr. Sevim SAYIM MADAK başkanlığında gerçekleştirilen çalıştaya kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşları, uluslararası kuruluşlar ve üniversitelerden temsilciler katılım sağladı.

Program Bakan Yardımcımızın açılış konuşması ile başlamış olup akabinde Vizyon Belgesi ve Eylem Planın hazırlık süreci, yapısı, içeriğine ilişkin tanıtım sunumu gerçekleştirilmiştir. Programın devamında Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürü Sayın Tuncay CEVHEROĞLU moderasyonunda taslak belgede yer alan stratejik amaç, hedefler ve faaliyetler paydaşlarla istişare edilmiştir.