…
21 Mart 2024, Perşembe Antalya, Türkiye

İl Müdürümüz Galip Sökmen’in “21 Mart Dünya Down Sendromu Günü” Mesajı


İl Müdürümüz Galip Sökmen “21 Mart Dünya Down Sendromu Günü” münasebetiyle bir mesaj yayımladı. Sökmen mesajlarında;

“Birleşmiş Milletler'in kararıyla 2011'den bu yana "21 Mart Dünya Down Sendromu Günü" olarak kutlanıyor.

Down Sendromu ilk kez İngiliz hekim John Langdon Down tarafından 1866'da sistematik bir şekilde sınıflandırılıp, sendrom olarak tanımlandı ve sendrom, doktorun ismi olan "Down" olarak söylenmeye başlandı. Birleşmiş Milletlerce 21 Mart tarihinin seçilmesindeki neden Down Sendromlu bireylerde 21’inci kromozomun 3 tane olmasını simgeliyor olmasıdır. Down Sendromu Günü, bizlere Down Sendromlu bireyler hakkında toplumsal bilinç oluşturmak açısından önemli bir fırsat sunuyor.

Down sendromlu çocuklarımızın sevgileri sonsuz, saf ve gerçektir. Sizi karşılıksız severler ve size gerçekten sevmenin ne kadar anlamlı ve güzel bir şey olduğunu hatırlatırlar. Down sendromlu çocuklarımız toplum tarafından dışlanmazlar ve diğer çocuklar gibi eşit haklara sahip olurlarsa hayatları daha anlamlı ve eğlenceli hale gelir. Onlar spor, sanat, eğitim ve iş dünyası da dahil olmak üzere hayatın her alanında tüm topluma örnek olacak işlere imza atabilmektedirler. Yeter ki bizler onlara karşı biraz daha duyarlı davranalım ve farklılıklarının farkında olalım.

Down sendromlu bireylerimizin sosyalleşmesini sağlamak, hayata bakış açılarını ve yaşam tarzlarını olumlu yönde geliştirmeleri hepimizin sorumluluğundadır. Antalya Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü olarak bizler, her konuda down sendromlu kardeşlerimizin yanında yer almaya, onların hayatlarını kolaylaştırmaya büyük önem veriyor, onları toplumumuzun ayrılmaz bir parçası olarak telakki ediyoruz.

21 Mart Dünya Down Sendromu Günü vesilesi ile bu gün düzenlenecek etkinliklerin farklılıkları hususunda Down Sendromlu bireylere yönelik toplumsal duyarlılığın artmasına vesile olmasını; sevgi dolu çocuklarımızın, hayatın bütün güzelliklerini yaşamalarını, daima mutlu ve umutlu olmalarını temenni ediyorum.” Dedi.