…
…
…
…
…
…
…
…
…
15 Kasım 2021, Pazartesi Adana, Türkiye

Travma Psikolojik Danışmanlığı Projemiz Hayata Geçiyor


Adana Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğümüz Türkiye'de ilk defa Adana'da uygulanan Yas ve Matem Danışmanlığı Projesinin ardından, Travma Psikolojik Danışmanlığı Projesini hayata geçiriyor. Proje kapsamında eğitimlerimize başlandı.

Adana Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürümüz Nevzat Özer açılış konuşmasında; “Ülkemizde yakın zamanda yaşanan yangın, deprem, sel afetlerinde ve pandemi sürecinde Yas ve Matem Danışmanlığı eğitimi alan uzman ekiplerimiz sahadaydı. Sadece Adana ilimizde değil ülkemizin farklı illerine de destek olmaya giden ekiplerimiz, vatandaşımıza profesyonel destek sağladı.

Bugünse Çukurova Kalkınma Ajansı 2021 Yılı Teknik Destek Programı kapsamında kabul edilen Travma Psikolojik Danışmanlığı Projemiz kapsamında eğitimlerimiz başlıyor. Sahada daha çok yaraları sarıp, daha çok gönüle dokunacağız. Projemiz ile bireyin fiziksel ve ruhsal bütünlüğünü tehdit eden travmatik yaşam olayları (doğal afet, yangın, terör, cinsel şiddet, intihar, fiziksel şiddet, aile içi şiddet, trafik kazası ya da ölümcül hastalık vb.) yaşayan tüm kişiler ve yakınlarına yönelik en doğru şekilde bilgilendirme, rehberlik ve profesyonel danışmanlık hizmetinin verilmesini ve bu bireylerin en az hasarla normal yaşamlarına uyumlarını kolaylaştırarak, travmanın ruhsal etkilerinin en aza indirgenmesini hedefliyoruz.

Önleyici danışmalık hizmeti alan mağdurun güçlendirilmesi, yalnızlığı ve çaresizliğinin azaltılması; madde kullanım riskinin, şiddet olaylarının, cinsel istismar vakalarının, suça sürüklenen çocuk sayısının ve daha pek çok toplumsal sorunun azalmasına destek olacak.

Son olarak, Yas ve Matem Danışmanlığı Projemizde de yanımızda olan Prof. Dr. Cem Ali Gizir’e tüm ekibim adına teşekkür etmek istiyorum. Adana Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğümüz olarak, yeni projeler geliştirerek devletimizin tüm imkânları ile vatandaşımızın yanı başında olmaya devam edeceğiz.” dedi.

İl Müdürlüğümüzde görevli psikolog, sosyolog, çocuk gelişimci, psikolojik danışman ve sosyal hizmet uzmanlarından oluşan 40 meslek elemanımız; Oğuz Kağan Köksal Çocuk Destek Merkezi Müdürlüğümüzde, Mersin Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalında görevli Prof. Dr. Cem Ali Gizir’den travma psikolojik danışmanlığı konusunda 15.11.2021 tarihinden itibaren, beş gün süreyle detaylı eğitim alacaklar. Eğitim sonunda katılımcılarımıza katılım belgeleri takdim edilecek.

Proje kazanımlarının; Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğümüz personellerine hizmet içi Travma Psikolojik Danışmanlığı eğitimleri verilmesinin yanı sıra İl Milli Eğitim Müdürlüğünde görev yapan psikolojik danışman ve rehber öğretmen ile branş öğretmenlerinin de travma eğitimi almalarının sağlanmasıyla yaygınlaştırılması amaçlanıyor.

Ayrıca Emniyet Müdürlüğü, Jandarma, İtfaiye, AFAD gibi suç oranının yüksek olduğu alanlarla ilgilenen ve ruhsal travma ile karşılaşma riski yüksek bireylere hizmet sunan kurumların personellerine travma eğitimi verilerek çok daha fazla vatandaşa etkin ve faydalı destek sağlanması proje kazanımları arasında.