…
…
…
…
…
24 Şubat 2022, Perşembe ADANA

ŞİDDET UYGULAYAN ERKEKLERE YÖNELİK PSİKO-EĞİTİM PROGRAMI UYGULAYICI EĞİTİMİ


Türkiye’de ve Dünyada çokça tartışılan kadına yönelik eşi ya da birlikte yaşadığı kişiye şiddetini önlemeye yönelik psiko-eğitim programı Adana’da ilk kez gerçekleştiriliyor. Çukurova Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Bölümü’nde görevli 9 öğretim elemanı tarafından eşi ya da birlikte yaşadığı kişiye şiddet uygulamış erkeklere yönelik hem koruyucu-önleyici nitelikte hem de müdahale programı niteliği taşıyan psiko-eğitim programının ilk aşamasında Adana Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü psiko-sosyal destek ekibinde görevli 15 meslek elamanlarının bu programı yerelde uygulayabilmeleri için bilgi ve donanımları geliştirilecektir. İkinci aşamasında ise bu program şiddet uygulayan erkeklere Adana Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’nün psiko-sosyal destek ekibi tarafından uygulanacaktır.   Çukurova Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Anabilim Dalı ve Adana Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü işbirliği ile gerçekleştirilen uygulayıcı eğitiminin açılışında Çukurova Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlter ÜNLÜKAPLAN, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Nevzat ÖZER ve Çukurova  Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Anabilim Dalı öğretim görevlileri hazır bulundular.

Şiddet uygulayan erkeklere yönelik psiko-eğitim programı uygulayıcı eğitimi programının açılışında Çukurova Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlter ÜNLÜKAPLAN, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ile imzalanan protokol kapsamında gerçekleştiren uygulayıcı eğitim programı çok önemsiyoruz. Çünkü kadına yönelik her türlü şiddete karşı olmakla beraber Çukurova Üniversitesi olarak kadınlara yönelik koruyucu ve önleyici eğitim hizmetlerini desteklemeye devam edeceğiz, dedi.

İl Müdürümüz Nevzat ÖZER yapmış olduğu açıklamasında; Uygulayıcı Eğitim Programının Adana’nın 6 ilçesinde (Çukurova, Kozan, Ceyhan, Yüreğir, Sarıçam ve Seyhan) eşi ya da birlikte yaşadığı kişiye yönelik şiddet suçu işlemiş, hakkında tedbir kararı  alınmış ve özellikle ve öncelikle  elektronik kelepçe uygulaması yürütülen  erkeklere uygulanacaktır. Uygulama, grup çalışması şeklinde yapılacak ve 2 lider (bir erkek bir kadın meslek elemanı) tarafından yönetilecektir. Grubun 10 hafta boyunca haftada bir gün 2 saat şeklinde bir araya gelmesi sağlanacaktır. Bu sayede bir kerede 10-12 şiddet uygulayan erkekle çalışılmış ve bu kişilerin her hafta takip edilmesi sağlanmış olacaktır. Bu sayede Adana’da meslek elemanları tarafından aynı anda açılan psiko-eğitim grupları sayesinde 10 haftanın sonucunda ortalama 60 şiddet uygulayan erkeğe eğitim verilmiş olacaktır. Bu eğitim sayesinde şiddet uygulama kaynaklarını, uyguladığı şiddetin çevresindekiler üzerindeki etkisini fark eden ve öfkesiyle başa çıkmayı öğrenen erkeğin, çevresiyle iletişiminin de farklılaşacağı düşünülmektedir.