…
…
…
…
…
18 Aralık 2019, Çarşamba Adana, Türkiye

Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Koordinasyon Planı Toplantısı


Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımızın önderliğinde başlatılan çalışma sonucunda İçişleri Bakanımız, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanımız, Adalet Bakanımız, Milli Eğitim Bakanımız, Sağlık Bakanımız ve Diyanet İşleri Başkanımızın ortak imzasıyla yürürlüğe giren, “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Koordinasyon Planı” toplantısı 81 ilimizde eş zamanlı olarak gerçekleştirildi.

Çukurova Kalkınma Ajansı toplantı salonunda Valimiz Mahmut Demirtaş başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya, Hanımefendi Beyhan Demirtaş, Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Cumhuriyet Başsavcısı Ömer Faruk Yurdagül, Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar, Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Tümay, Vali Yardımcıları, Kaymakamlar, İlçe Belediye Başkanları, İl Müdürümüz Zeynel Abidin Koç, Oda Başkanları, Muhtarlar ile sivil toplum kuruluşlarımızın temsilcileri katıldı.

Toplantı açılışında yaptığı konuşmada, kadına yönelik şiddetle mücadelede ilimizde izlenecek stratejilerin belirlenmesi amacıyla bir araya geldiklerini dile getiren Valimiz Mahmut Demirtaş, Adana ölçeğinde önemli konuları ele alacaklarını söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre her yıl 1.4 milyon insanın, şiddete dayalı sebeplerle hayatını kaybettiğini belirten Valimiz Mahmut Demirtaş, “Buna mukabil dünyada her gün 137 kadın, eşi ya da bir yakını tarafından öldürülüyor. 2017 yılında, dünyada kasten öldürülen kadın sayısı 87.000’dir. Bu kadınların 30.000’i eşinin ya da bir yakınının saldırısı sonucu yaşamını yitirmiştir. Ülkemizde de maalesef vicdanlarımızı yaralayan, bizleri derinden üzen elim vakalar yaşanmıştır.

Malumunuz geçmişten bugüne bu alanda yaşanan olumsuzluklar, Bakanlıklarımızın ve devletimizin ilgili kurumları tarafından ayrı ayrı ele alınmış; bugüne kadar kadına karşı şiddet ve kötü muamelenin önlenmesi için pek çok çalışma ve proje hayata geçirilmiştir. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının kurulması başta olmak üzere, kadınlara pozitif ayrımcılığın sağlanması, aile mahkemelerinin kurulması, TCK’da kadına karşı şiddete ilişkin cezai yaptırımların artırılması gibi çalışmalar, bunlardan sadece birkaçıdır.

Bizler de ilimizdeki çalışmaları 2017-2020 yıllarını kapsayan kadına yönelik şiddetle mücadele il eylem planı doğrultusunda büyük bir titizlikle yürütüyoruz. İl Eylem Planı çerçevesinde bugüne kadar kamu kurum ve kuruluşlarımızın personellerine, askerlerimize, emniyet ve jandarma personelimize, rehber öğretmenlerimize ve vatandaşlarımıza, kadına yönelik şiddet hakkında pek çok farkındalık eğitimi gerçekleştirdik.

Yine Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele İl Koordinasyon İzleme ve Değerlendirme Komisyonumuz, 2012 yılından bugüne kadar, kadına yönelik şiddet vakaları ve kadına yönelik şiddeti önlemeye dönük çalışmaları planlamakta ve değerlendirmektedir.

Valiliğimiz himayesinde 2017 yılında başlattığımız Güney Adana Kalkınma Programı kapsamında da; kadın sağlığı, evlilik öncesi eğitim, aile içi eğitim, manevi değerler eğitimi, kadına karşı şiddeti önleme, kadının güçlendirilmesi ve saygınlığının daha da arttırılması amaçlarıyla, pek çok projeyi hayata geçirdik.” dedi.

Toplantıda, “Aile İçi ve Kadına Karşı Şiddetle Mücadele” alanında çalışan tüm kurumların 2019 yılı verileri değerlendirilerek mevcut duruma ilişkin analizler yapıldı. İl ve ilçelerimizdeki 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun kapsamında olay sayıları, başvuru sayıları, Kanun kapsamındaki alınan tedbirlerin niteliği, uygulamanın daha iyiye götürülmesi için il/ilçe bazında ve Bakanlıklar tarafından planlanması gereken tedbirler değerlendirildi ve son dönemde yaşanan üzücü olayların analizleri de yapılarak benzer nitelikte olayların yaşanmaması için alınması gereken tedbirler üzerinde yoğunlaşıldı.

Şiddet Önleme Merkezimize polis irtibat görevlisi görevlendirilmesi, risk düzeyi yüksek olayların muhakkak sosyal, psikolojik, ekonomik yönleri ile incelenmesi, olayların meydana geldiği andan itibaren takip edilmesi için sistem geliştirilmesi, şüphelilerle ilgili (öfke kontrolü gibi) önleyici destek hizmetlerinin uygulanması, etkinliğinin arttırılması ve takibinin yapılması, kadına yönelik şiddetle ilgili mücadelede sadece polisiye tedbirlerin yeterli olmadığı, diğer kurumların (baro, üniversiteler ve STK’ların) sürece dahil olması için yapılması gereken çalışmaların planlanması, bu hususların ilimizde ve ilçelerimizde eylem planı haline getirilmesi gibi bir çok konuda çalışma/değerlendirme yapılarak ve Bakanlıklarımızın ortaya koyduğu seferberlikte illerimizin de üzerlerine düşen sorumlulukları gecikmeksizin gerçekleştirmeleri için gerekli çalışmaların yapılması kararlaştırıldı.

Toplantı, Adana Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezi Müdürümüz Kamuran Yerden tarafından yapılan “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Koordinasyon Planı” sunumu ile sona erdi.