…
10 Mayıs 2020, Pazar YOZGAT

10-16 Mayıs Engelliler Haftası


Engelli vatandaşlarımız insan onuruna yakışır biçimde, hayatın içinde, herkesle birlikte yaşama hakkına sahip özel insanlardır.

İl Müdürlüğü olarak engelli vatandaşlarımızın sorunlarına çözüm üretmek ve tüm hizmetlerden eşit bir biçimde yararlanmalarını sağlamak için çalışmaktayız. Öncelikli amacımız engellinin onuruna yakışır hayat sürdürmeleri, meslek edinip üretken hale getirilmeleri kısacası kendi kendilerine yeten bireyler olmaları ve toplumsal hayata katılmaları. Zamanla aile bağı kalmamış veya bakım hizmeti ailece verilemeyen kişilerin kurum bakımına alınarak psikolojik, sosyal, fizyolojik yönden  desteklemeleridir.

Bizler 2020 yılına gelindiğinde çevre illere göre engelli politikaları ve bakım merkezleri ile üs haline geldik. Bugün resmi 255, özel 214 toplamda 469 engelli bakım kapasitesi (yaşlı hariç) ile vatandaşımızı artık çevre illere göndermeyecek bilakis çevre illerden kişileri kabul edeceğiz.

2007 yılından beri engellinin ailesi yanında sıcak bir ortamda yaşamını sürdürmesi için hayata geçirilen evde bakım hizmeti ile bu güne kadar  41.801 vatandaşımıza  bakım desteği sağlanırken bakım hizmetini yürüten bireylere 13 yıl boyunca 390 milyon sosyal yardım sağlanmıştır.

İl Müdürlüğümüz aracılığı ile 735 kişiye engelli kartı düzenlenmiş ve ücretsiz veya indirimli seyahat kartları yönetmelik gereği engellilerin şehir içi toplu taşım araçlarından ücretsiz faydalanmaları sağlanmış.

Ücretsiz Seyahat Kapsamında 2015 yılından beri Yozgat Merkez ve Sorgun İlçemizde şehiriçi ulaşım sağlayan kooperatiflere çalıştırdıkları toplamda 59 araç için aylık 800 TL ödeme yapmaktayız.

Engellinin kamu ve özel işletmelere ait hizmet veren her türlü yapı, açık alan ve toplu taşıma araçlarından başkasının yardımına ihtiyaç duymaksızın kullanabilmesi için İlimiz genelinde 193 bina, açık alan ve araç erişilebilirlik açısından denetlenmiş, engelli kullanımına uygun olmayanlardan düzeltici işlem istenmiştir.

Hastanede uzun süre tedavi görmüş ve tedavisinin devamının evde sürdürülmesi gereken engellilerimize, ihtiyaçları olan sağlık hizmetlerinin ev ortamlarında sunulması için sağlık personelleri ile ortak projeler gerçekleştirmiş.

Bundan sonra da engelli vatandaşlarımızın bir bütün olarak yaşam standartlarını yükseltmeye, hayata daha fazla katılmalarına imkân vermeye çalışırken her bir bireyin yanında olmaya ve sıkıntılarını paylaşmaya çalışacağız.

 Biliyoruz ki engellilik alanındaki sorunlar ancak tüm tarafların katkısı ve işbirliğiyle çözülebilecektir. Bu yüzden tüm ilimizdeki kurumları harekete geçirecek öncü çalışmalar yapmaya ve yapılan çalışmaları desteklemeye önem veriyor. Buradan bizlere destek vererek kamu kurum yöneticileri sivil toplum örgütleri ve kıymetli Yozgatlılara engellilere yönelik ulusal ve yerel  politikalara katkıda bulundukları için dolayı teşekkür ediyoruz.        
            Engelli ve engelsiz tüm vatandaşlarımızın birlikte uyum içerisinde yaşaması hedefine katkı sağlayacağına inandığımız 10-16 Mayıs Engelliler Haftası’nda tüm engelli ve engelsiz vatandaşlarımıza selam ve saygılarımızı sunarız.

En büyük engel sevgisizlik diyor sevgi ve saygılarımı sunuyorum.