…
…
…
08 Kasım 2019, Cuma Yalova,Türkiye

TBMM’ De Çocuklara Yönelik Ve Türkiye’deki Çocukların Hayatına Dokunabilecek Bir Adım Atılmıştır.


Çocuk hakları, insan haklarının altında değerlendirilir ve genelde çocuk hakkı ihlalleri dünyada ulaşılması ve engellenmesi en zor durumların başında gelir. 1989'da Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşme imzalanmış ve her yıl 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü ilan edilmiştir. Çocuk hakları, kanunen veya ahlaki olarak dünya üzerindeki tüm çocukların doğuştan sahip olduğu hakların evrensel tanımıdır.

Toplam 193 ülke tarafından imzalanan sözleşme en fazla sayıda ülke tarafından imzalanan ve en kısa zamanda yürürlüğe giren uluslararası belge olma özelliğine sahiptir. Cinsiyet, din, dil, ırk ve sosyal statüye bakılmaksızın çocukların güvenli ve sağlıklı koşullarda barınması ilkeleri üzerine kurulan sözleşme, uluslararası platformda mutabakata varılmış, değiştirilmesi mümkün olmayan standartları ve yükümlülükleri içermektedir. Onaylayan devletlerin kendi iç hukuklarında gerçekleştirecekleri düzenleme ve değişimleri kontrol etmek ve her beş yılda bir bu değişiklikleri yayımlamak için BM tarafından bir Çocuk Hakları Komitesi de oluşturulmuştur.

Ülkemizde de Bakanlık bünyesinde 14 bin çocuk hakları çocuk komiteleri oluşturulmuştur. İlimizde 94 çocuk Çocuk Hakları Komite üyesidir. Çocuk Haklarına farkındalık yaratmak maksadıyla il bazında birçok Çocuk Hakları faaliyeti gerçekleştirilmiş olup her sene Çocuk Hakları komite üyesi çocuklarla Ankara’ya meclise gidilmektedir.

TBMM İnsan Hakları bünyesinde kurulan Çocuk Hakları Alt Komisyonu tarafından 02.10.2019 tarihinde yapılan toplantıda Çocuk Hakları Danışma Kurulu ve İl Çocuk Hakları Komiteleri üyelerinin dinlenmesinin faydalı olacağı bildirilmiştir.  Bu kapsamda 10 danışma kurulu üyesi ve 6 farklı ilimizin çocuk hakları komite üyeleri 06.11.2019 tarihinde Çocuk Hakları alt komisyon toplantısı için Ankara’da buluşmuştur. İl Müdürümüz Faruk UYSAL,  Çocuk Hakları Komite üyesi çocuk temsilci ile birlikte toplantıya katılım sağlamıştır. Böylelikle ilimiz,  Çocuk Hakları Alt Komisyon toplantısında temsil edilmiştir.

Bu toplantıda çoğunlukla çocuklara söz hakkı verilerek kendilerini ifade etmeleri önemsenmiş olup bu toplantıyla TBMM’ de çocuklara yönelik ve Türkiye’deki çocukların hayatına dokunabilecek bir adım olması sağlanmıştır.