…
…
…
…
12 Aralık 2019, Perşembe Yalova,Türkiye

“Otizm Spektrum Bozukluğu Olan Bireylere Yönelik Ulusal Eylem Planı” Toplantısı Yapıldı.


Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğünün yazısı gereği “Otizm Spektrum Bozukluğu Olan Bireylere Yönelik Ulusal Eylem Planı” toplantısı  Vali Yardımcısı  İrfan DEMİRÖZ’ ün  başkanlığında İl Müdürlüğümüz toplantı salonunda gerçekleştirilmiştir.

Söz konusu toplantıya İl Müdürü Faruk UYSAL, İL Müdür Yardımcısı Arif LAÇİN, Marka Koordinatörü Murat ÖZKAN, İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Hamza DİNÇ ve Deniz KARAYILMAZ, İl Milli Eğitim Müdürlüğü Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezleri Şube Müdürü Hüseyin YILMAZ,  İbn-i Sina Özel Eğitim Uygulama Okulu Müdürü Ümit Yaşar GANİOĞLU, İŞ-KUR Müdürlüğünden Mehmet KARADENİZ, Yalova Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Fatma KAHRAMAN GÜLOĞLU ve OSB tanılı çocuğu olan anne Güllühan COŞKUN katılım sağlamıştır.

Toplantıda İl Müdür Yardımcısı Arif LAÇİN, OSB tanımı, nedenleri ve günümüzde görülme sıklığına değinerek sayısal veriler ve Müdürlüğümüzce konu hakkında sunulan hizmetler noktasında bilgilendirme amaçlı sunum gerçekleştirmiştir. Akabinde İlgili Müdürlükler tarafından OSB’li çocuklar ve aileleri için yapılan çalışmalar hakkında bilgi paylaşımı ve gerekli projelerin başlatılması konularında planlamaların yapılması gündeme alınmıştır.

OSB’li bireylerin aileleri temsilen toplantıya katılım sağlayan anne tarafından çocuklarının ve kendilerinin yaşadıkları sorunlar belirtilmiş olup gerek anne gerek de toplantıya katılım sağlayan Müdürlükler tarafından İlimizde yapılabilecek çalışmalar ile ilgili kurul üyelerinin görüş ve önerilerini dinlemesinin ardından  otizm spektrum bozukluğu olan bireylere yönelik farkındalık çalışmalarının  ve kurumlararası iş birliğinin önemine dikkat çekildi.

Toplantıda otizmli bireylere engelsiz yaşam alanları oluşturulmasına ilişkin projelerin değerlendirilmesi, erken tanı, tedavi ve müdahale zincirinin kurulması, ailelere yönelik hizmetlerin geliştirilmesi, eğitsel değerlendirme, özel eğitim, destek eğitim ve rehabilitasyon hizmetlerinin geliştirilmesi, istihdam süreçleri ve çalışma hayatı, sosyal hizmet, sosyal yardım ve toplumsal yaşama katılım konuları görüşüldü. Müdürlüğümüzce gerçekleştirilen ‘Gündüzlü Hizmetler’ projesi hakkında bilgilendirme yapılarak OSB’li bireyler için ayrıca uygulanması noktasında gerekli çalışmaların sürdüğü bilgisi paylaşılmıştır.