…
30 Eylül 2019, Pazartesi Yalova,Türkiye

Kıymetli Bir Bilgi Hazinesi Olan Yaşlılarımızın “Dünya Yaşlılar Gününü” Kutluyoruz.


Yaşlılık dünyada hızla önem kazanan bir yaş dönemi olarak kabul edilmekte olup, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de ‘’ 1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü ‘’ olarak kutlanmaktadır.

Değişen ve artan ihtiyaçlar karşısında yaşlılara yönelik sosyal politikaların önemi her geçen gün artmaktadır. Yaşlılık insan yaşamındaki diğer tüm evreler gibi kaçınılmaz ve geçerli bir durumdur. Türkiye’de yaşlı nüfus giderek artmaktadır. Şu anda genç nüfusa sahip olmakla birlikte, 2048 yılından itibaren yaşlanma süreci hızlı bir şekilde gerçekleşecektir. Türkiye’de yaşlıların bakımı geleneksel aile yapısı içerisinde karşılanmakla birlikte, değişen koşullar ve yaşlanma gerçeği doğrultusunda yaşlılara yönelik sosyal politikalar kapsamında Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımız tarafından hizmetler sunulmaktadır. Aktif Yaşlanma programları ile yaşlıların toplumla bütünleştirilmesinden, statü ve rollerini yeniden kazanmalarına ve boş zamanlarını değerlendirmelerine  yönelik çalışmalar yapılmaktadır. Ülkemizde yaşlı vatandaşların sosyal yaşamdan kopmaması için birtakım olanaklar tanınmıştır. Bunlardan bir tanesi ücretsiz ulaşımdır. 65 yaşından büyük bütün bireyler aldıkları özel otobüs kartları ile ücretsiz seyahat edebilmektedir.

Yalova Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğümüze bağlı olarak hizmet vermekte olan Kuruluşlarımızdan Çınarcık Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezinde 110 yaşlıya, SHÇEK Yalova Belediyesi Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezinde 70 yaşlıya ve ilimizde yeni açılan Özel Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi yaklaşık 60 yaşlıya hizmet vermektedir. Ayrıca Yalova Valiliği himayesinde yürüttüğümüz “Manevi Evlat” projesi kapsamında yaşlılarımıza kendi evlerinde bakım ve ihtiyaçları giderilerek sağlıklı yaşam alanlarının oluşturulması hedeflenmektedir.

Yaşlılara bugün gösterilecek sevgi ve saygı, gelecek kaygılarımızı azaltacak, hangi yaşta olursa olsun, tüm bireylerin yaşama güvenle bakmalarını sağlayacaktır. Yaşlılarımız dün ile bugün arasında köprü kuran, kültürümüzü ve değerlerimizi yarınlara taşımamızı sağlayan en değerli varlıklarımızdır. Sosyal hayattan uzak, tüm yaşam bağları biyolojik fonksiyonlarıyla sınırlı olan yaşlılarımızı toplumsal hayata kazandırmanın, onların bilgi ve birikimlerinden faydalanmanın ve kaliteli bir yaşlılık dönemi geçirmelerini sağlamak hepimizin en kutsal görevidir.

Bu duygularla tüm büyüklerimizin “1 EKİM DÜNYA YAŞLILAR GÜNÜ” nü kutluyor, minnet ve şükran duygularımızla, sağlıklı ve mutlu günler temenni ediyor, sevgi ve saygılarımızı sunuyoruz.