…
…
…
…
…
…
…
25 Kasım 2020, Çarşamba Yalova,Türkiye

Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslarası Mücadele Günü Etkinlikleri Kapsamında Müdürlüğümüzce Düzenlenen Çalışmalar


25 Kasım’ın kadına yönelik şiddetin ortadan kaldırılması için uluslararası bir Mücadele Günü olarak ortaya çıkışında 1960 yılında Dominik Cumhuriyetinde yaşanan trajik ve hazin bir öykünün izlerine rastlanmaktadır.  3 kız kardeşin vahşi bir biçimde katledilmesi tüm dünya kadınlarının “Kadına Yönelik Şiddete Hayır” sloganı etrafında birleşmesine ve “uluslararası kadın dayanışmasına” sebep olmuştur.

Bütün dünyada yankı bulan bu gelişmeler karşısında BM Genel Kurulu 1999 yılında kadına yönelik şiddete karşı toplumda farkındalık yaratmak amacıyla 25 Kasım gününü Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü olarak ilan etmiş ve  1999 yılından bu yana ülkemizin de aralarında olduğu birçok ülkede 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü  kapsamında etkinlikler gerçekleştirilmeye başlanmış, şiddet döngüsünün ortadan kaldırılması hedeflenmiştir.

Ülkemizde de 2000’li yıllardan itibaren 25 Kasım her yıl çeşitli etkinliklerle anılmaya başlanmış, gerçekleştirilen etkinlikler ile konuya ilişkin farkındalık ve duyarlılık yaratmak amaçlanmıştır.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Gününde Bakanlığımız koordinasyonunda faaliyetler gerçekleştirilmekte, ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından yapılan çalışmalara destek verilmekte, kendi bünyelerinde gerçekleştirdikleri programlarında da konuya dikkat çekilmektedir.

Özellikle ŞÖNİM’lerin 2012 yılında kurulması ve 2019 sonuna kadar 81 ildeki teşkilatlanmalarını tamamlamaları, yereldeki kadına yönelik şiddetle mücadele çalışmalarını hızlandırmıştır.

Bu kapsamda, çok boyutlu ve tüm tarafların katkısı alınarak, İl düzeyinde birbirini tamamlayan nitelikte tematik toplantılar, iletişim ve farkındalık arttırma faaliyetleri gerçekleştirilmektedir.          

25 Kasım Günü de uluslararası bir gün olması ve farkındalık kazandırmaya dayalı bir gün olması nedeni ile hem ülkemiz hem dünyadaki birçok kuruluş için önemli bir farkındalık yaratma günüdür. Bu kapsamda, yapılan çalışmalarda ziyadesiyle kıymetlidir.

Bu çerçevede İlimizde gerçekleştirilen etkinlikler Covid19 tedbirleri kapsamında asgari düzeyde tutulmuş ancak, konunun ehemmiyetini vurgulayabilmek adına Yalova Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne bağlı kuruluş olan Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi Müdürlüğünce bir takım programlar planlanarak bu doğrultuda birçok faaliyet gerçekleştirilmiştir.

2016 yılından bu yana 7/24 esasına dayalı hizmet vermeye devam eden, Aralık ayı itibariyle de Bayraktepe Mah. Şehit Ömer Faydalı Bulvarı Talih Sok. No:128 Merkez/Yalova adresine taşınacak olan Yalova AÇSH İl Müdürlüğüne bağlı kuruluş olan Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi Müdürlüğünce;

FARKINDALIK ÇALIŞMALARI KAPSAMINDA

*16.11.2020 tarihinde Çiftlikköy İlçesindeki Pazar yeri ve el emeği ürünlerin sergilendiği kapalı Pazar yerinde maske, sosyal mesafe ve hijyen kurallarına riayet edilerek, vatandaşa Şiddet Önleme ve İzleme Merkezlerince sunulan hizmetler hakkında bilgilendirmeler yapılmış, farkındalık artırıcı faaliyetler gerçekleştirilmiştir.

*İdo Yalova Terminali karşısına “Bu İlde ŞÖNİM Var” açıklamasının bulunduğu afiş asılarak tanıtımlar sağlanmış,

*İlimizdeki kıraathaneler gezilerek, kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamında bilinç artırıcı farkındalık çalışmaları düzenlenmiş,

*Minibüs duraklarında minibüs şoförleri ile günün anlam ve önemi hakkında görüşmeler yapılmış, farkındalık çalışmalarına katılımları sağlanmıştır.

*Çiftlikköy Belediye Spor Kulübü bayan voleybol takımı sporcu ve spor eğitmenleri ile Müdürlüğümüz hizmetleri kapsamında görüşmeler sağlanmış, farkındalık artırıcı çalışmalara katılımları sağlanarak, sporcu ve eğitmenlerimiz her yıl Müdürlüğümüz kapsamında düzenlenecek etkinliklere destek olacaklarını belirtmişlerdir.

*Balıkçılar lokalinde tekne turu ile gezi gerçekleştirilmiş olup, gezi esnasında Müdürlüğümüzde görevli personeller ve balıkçılar tarafından kadına şiddete yönelik farkındalık içerikli cümlelerin yer aldığı afiş, döviz ve pankartlar açılmış olup gerçekleştirilen çalışma çevre halkın dikkatinin odak noktası olmuştur.