…
02 Aralık 2019, Pazartesi Yalova,Türkiye

İl Müdürümüz Faruk UYSAL’ın 3 Aralık Dünya Engelliler Günü Mesajı


3 Aralık günü Birleşmiş Milletler tarafından Uluslararası Engelliler Günü olarak kabul edilmiştir. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu da, 5 Mart 1993 tarihli bildirisiyle üye ülkelerce 3 Aralık gününün “Engellilerin topluma kazandırılması ve insan haklarının tam ve eşit ölçüde sağlanması” amacıyla tanınmasını istemiştir.

Engelli; fiziksel, zihinsel, ruhsal ve duyusal yetilerinde çeşitli düzeyde kayıplarından dolayı topluma diğer bireyler ile birlikte eşit koşullarda tam ve etkin katılımını kısıtlayan tutum ve çevre koşullarından etkilenen bireydir.

Engellilik, sadece engellilerin ve ailelerinin içinde bulunduğu bir sorun olmayıp,  sosyal boyutlarıyla tüm toplumu yakından ilgilendiren ve tüm bireylerin ortak çaba ve çalışmasını gerektiren bir konudur. Sosyal yaşamda engellilere sağlanan olanaklar, bir toplumun gelişmişlik düzeyinin ölçütü olduğu gibi; insana verilen değerin de göstergesidir.

Ülkemizde, engelli bireylerin bakımı, korunması, psiko-sosyal ve ekonomik destek ile aile danışmanlığı hizmetleri, iş ve meslek edindirilmeleri, kültür, spor, sanat alanında yer edinmeleri ve desteklenmeleri, kent standartlarının iyileştirilerek; erişilebilirlik koşullarının sağlanması hususlarında politikalar belirlenerek uygulanmaktadır. Bu politikaların uygulanması ile engelli bireylerin yaşam standartlarının iyileştirilmesi, geliştirilmesi, toplumsal yaşama uyum ve katılım süreçlerinin desteklenmesi sağlanmaktadır.

Toplumsal yaşamda her bireyin, bir engelli adayı olduğu da unutulmadan; hali hazırda engelli bireylerimizin sorunlarının çözülmesi, ayrımcılığa ve ötekileştirilmeye maruz kalmadan, eşit yurttaşlar olarak yer almaları için; devlet kurumlarının çalışmalarının yanı sıra, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları ve toplumun her kesiminin sorumluluk üstlenmesi önem arz etmektedir.

2019 Yılı Kasım ayı itibariyle, aylık ortalama 1591 engelli vatandaşımıza Müdürlüğümüzce evde bakım hizmeti sunulmuş olup; toplam 24.221.384 TL ödeme yapılmıştır. Ayrıca açılış işlemleri İl Müdürlüğümüz tarafından gerçekleştirilen, zihinsel ve ruhsal  engellilerin 24 saat yatılı bakım hizmeti aldıkları iki Özel Bakım Merkezi bulunmaktadır. Özel Bakım Merkezlerinde toplam 144 engelli birey bakım hizmeti almakta olup; 120 engelli bireye, harçlık, teşvik ve bakım hizmeti adı altında, aylık ortalama 425 bin TL.  ödeme yapılmaktadır. 

İlimizde Müdürlüğümüze bağlı yatılı bakım hizmeti veren iki kuruluşumuz ve iki umut evimizde ise; 111 engelli bireyimiz devletimizin koruması altında bulunmaktadır. Yine Müdürlüğümüzce, 300 engelli vatandaşımıza ücretsiz seyahat hakkı tanıyan Engelli Kimlik Kartı verilmiştir.

Erişilebilirlik çalışmaları kapsamında ise kamuya ait alanlar başta olmak üzere iki komisyon tarafından denetimler yapılmakta ve erişilebilirlik kriterlerinin yerine getirilmesi için çalışmalar sürdürülmektedir.

Ülkemizde engelli yurttaşlarımızın eşit koşullarda yaşamaları ile, tüm hizmetlere ve haklarına erişilebilirliklerinin sağlanmasında, toplumsal sorumluluklarımızın paylaşılması  dileği ile; Engelliler Gününü kutlar, tüm engelli bireylerimizin refah içinde bir yaşam sürmelerini temenni ederim.