…
10 Haziran 2022, Cuma Yalova,Türkiye

İl Müdürümüz Arif LAÇİN’in 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü Mesajı


Çocuklarımızın, eğitim almaları gereken yaşlarda çalışma yaşamında bulunmaları, sağlık ve güvenliklerini, sosyal ve fiziksel gelişmelerini olumsuz yönde etkilemektedir. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO)’nün araştırmasına göre; dünya üzerindeki her on çocuktan biri oyun oynaması ve okula gitmesi gereken zamanlarda çalışmak zorunda kalmaktadır. Küresel bir sorun olan çocuk işçiliğini önlemek amacıyla Birleşmiş Milletler tarafından 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü olarak ilan edilmiştir.

Türkiye’de çocuk işçiliği biçimleri sokakta, küçük ve orta ölçekli işletmelerde ağır ve tehlikeli işlerde, tarımda aile işleri dışında ücret karşılığı gezici ve geçici tarım işlerinde çalışma olarak belirlenmiştir. Çocuk işçiliği çocukları sosyal yaşamdan uzaklaştırmakta, okuldan uzak kalmasına neden olmakla birlikte çocukların şiddet ile istismara maruz kalma riskini arttırmaktadır. Söz konusu çalışma türlerinde 18 yaş altında hiçbir çocuk çalıştırılamaz. Ülkemiz, Çocuk Hakları Sözleşmesi ve Çocuk İşçiliğinin Önlenmesine yönelik BM Uluslararası Çalışma Örgütünün Sözleşmelerine taraf ülke konumundadır. 4857 sayılı İş Kanunu’nun 71. Maddesi başta olmak üzere çocukların çalışma ve eğitim hayatları ile ilgili hükümler ve bu hükümlerin etkili bir şekilde uygulanması için cezai yaptırımlar da mevzuatımızda açıkça ifade edilmektedir.

Bu çerçeve de Bakanlığımız özellikle çocuk işçiliğinin en kötü biçimlerinden olan sokakta çalışmayı ve dilenmeyi engellemek için hizmetler yürütmektedir. Çocukların sokakta çalışmasına/dilenmesine yönelik; Yalova Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğümüze bağlı kuruluşumuz Sosyal Hizmet Merkezi bünyesinde yürütülmekte olan çalışmalar kapsamında, görevli meslek elemanlarından oluşan mobil ekipler her hafta sokakta alan çalışması yaparak; çalışan/çalıştırılan veya dilenen/dilendirilen çocukların tespitini yapmaktadır. Yapılan alan çalışmaları neticesinde çocukları sokakta dilenmeye ya da çalışmaya iten sebepler yapılan incelemelerle değerlendirilmekte, ekonomik yoksunluk nedeniyle sokakta çalıştığı ve dilendiği tespit edilen çocuklar ve ailelerin sosyal yardımlarla desteklenmesi sağlanmaktadır. Yapılan taramalarda; sokakta çalışma ve dilenmenin çocuk üzerinde oluşabilecek riskleri önlemek adına gerekli koruyucu-önleyici tedbirler alınmaktadır. Ailelere çocukların sokakta karşılaşabileceği riskler hakkında bilgi verilmekte, çocukların örgün veya mesleki eğitime dâhil edilmeleri için gerekli rehberlik ve yönlendirmeler yapılmaktadır.

12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü, çocuk işçiliğinin önlenmesi konusunda toplumsal farkındalığın ve sosyal sorumluluğun artırılması açısından anlamlı bir gündür. İl Müdürlüğü olarak ilgili kurumlarla iş birliği içerisinde devam eden çalışmalarımızla, sokakta çalışan ve risk altında bulunan çocuklara yönelik; çocukların sokakta çalıştırılmasının engellenmesini, sokakta karşılaşabilecekleri risklerden korunmalarını, eğitim hayatlarına devam etmelerini ve ailelerinin yanına döndürülmelerini sağlıyoruz. Sokakta çalışan ve risk altında olan çocukların tespitini sağlayarak onlara daha nitelikli hizmet sunmak, sokakta geçirecekleri zaman yerine yeteneklerini ve becerilerini geliştirici aktiviteler düzenlemek, sanat, kültür, sportif eğitim ve öğretimleri alanında destek olmak, ailelerine sokak riskleri konusunda bilinç kazandırmak, toplumda duyarlılık sağlamaya dair hizmet, çalışma ve yönlendirmelerimiz devam etmektedir.

12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü’nün, toplumsal bilincin artırılması ve ailelerimizin kendilerine sunduğumuz destekler hakkında bilgi sahibi olması için faydalı olmasını diliyor, geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın, eğitimlerini eksiksiz şekilde almaları, çocukluklarını yaşamaları, sağlıklı ve güçlü bir şekilde hayata hazırlanmalarını temenni ediyorum.