Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB), bireylerin sosyal etkileşim, iletişim ve davranışlarında farklılıklarla karakterize edilen nörogelişimsel bir durumdur. Her bireyde farklı belirtilerle ortaya çıkan otizm, yaşamın erken dönemlerinde tespit edilerek uygun eğitim ve destek programlarıyla bireylerin topluma etkin şekilde katılımını sağlayacak biçimde yönlendirilebilir.
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 2007 yılında alınan kararla, 2 Nisan “Dünya Otizm Farkındalık Günü” olarak ilan edilmiştir. Bu günün temel amacı, otizm spektrum bozukluğu hakkında toplumda bilinç oluşturmak, erken tanının ve bilimsel temellere dayalı özel eğitim programlarının önemine dikkat çekmek, otizmli bireylerin sosyal, akademik ve ekonomik hayatta karşılaştıkları zorluklara dair farkındalığı artırmaktır.
Otizm spektrum bozukluğu, bireyin bilişsel ve sosyal gelişiminde farklı yollar izlediği, bireysel öğrenme biçimlerinin çeşitlilik arz ettiği bir durumdur. Bu bağlamda, otizmli bireylerin eğitimi ve sosyal hayata katılımı, bireysel gereksinimleri göz önünde bulunduran kapsayıcı yaklaşımlarla desteklenmelidir. Erken tanı ve doğru eğitim modelleri, otizmli bireylerin bağımsız yaşam becerilerini kazanabilmeleri açısından hayati önem taşımaktadır.
Unutulmamalıdır ki, otizm bir hastalık değil, bireyin nörogelişimsel farklılıklarından biridir ve toplumun her bireyi gibi otizmli bireylerin de eşit haklara sahip olduğu gerçeği göz ardı edilmemelidir. Eğitimden istihdama, sosyal yaşama katılımdan sağlık hizmetlerine kadar her alanda otizmli bireylere yönelik destekleyici ve kapsayıcı politikaların geliştirilmesi, sosyal adaletin temel unsurlarından biridir.
İlimizde Yürütülen Hizmetler
2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü münasebetiyle, Nisan ayı başta olmak üzere tüm yıl boyunca ilimiz genelinde Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü olarak otizmli bireylere ve ailelerine çeşitli alanlardaki hizmetlerimizle destek olmaktayız. Otizmli ve diğer özel gereksinimli bireylere yönelik Gündüzlü Hizmet Merkezinin 2025 yılı içinde hayata geçirilmesi planlanmıştır.
Bu kapsamda; 219 otizm tanılı bireyimize evde bakım hizmeti kapsamında ailelerine aylık 10125,56 TL ödeme yapılmaktadır. Ayrıca, otizmli bireylerin ve ailelerinin yaşamlarını kolaylaştırmak adına bilinçlendirme ve rehberlik çalışmaları gerçekleştirilmektedir.
Bu vesileyle; 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü, otizmli çocuklarımızın ve ailelerimizin hayatta mutlu olabilmeleri, sosyalleşmeleri, temel ihtiyaçları olan eğitim ve sağlık hizmetlerinden en iyi ve en uygun şekilde faydalanabilmeleri temennisiyle sevgi ve saygılarımı sunarım.