…
05 Ekim 2021, Salı Yalova,Türkiye

6 Ekim Dünya Serebral Palsi Farkındalık Günü


İl Müdürümüz Arif LAÇİN tarafından yapılan açıklamada; Dünyada 6 Ekim tarihi; farkındalık oluşturmak amacıyla  “Serebral Palsi Farkındalık Günü” olarak belirlenmiştir.

Serebral Palsi (Beyin Felci), beynin zedelenmesi ya da beynin gelişiminde meydana gelen bir anormallik sonucunda doğuştan ya da yaşamın ilk yıllarında meydana gelen duruş, hareket, denge bozukluğunu kısaca kas kontrol yetersizliğini anlatan bir durumdur.  

Serebral Palside, her çocuk farklı semptomlar gösterebilir. Serebral Palsili çocuklarda; Kaslarda güçsüzlük, sertlik; yavaşlık, titreme ve denge bozukluğu gibi pek çok sorun gözlenebilir. Sorunlar hafiften ağıra değişiklik gösterebilir. Hafif tip serebral palside, çocukların bir kol veya bacağında belli belirsiz bir acemilik vardır ve çoğu kez tanı güçlüğü yaşanır. Ağır tip serebral palside ise günlük yaşam aktiviteleri sırasında çok ciddi güçlükler yaşanır.

Kas iskelet sistemi hastalığı olan serebral palsi (beyin felci), en sık rastlanan, buna karşın en az anlaşılan engellilik durumudur. Dünya genelinde 17 milyon serebral palsili olduğu bilinmekte, Türkiye'de ise her yıl 6 binden fazla bebeğe serebral palsi tanısı konulmaktadır.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olarak görevimiz; serebral palsili bireylerin eğitimden sağlığa, rehabilitasyondan istihdama toplumsal yaşamın her alanında diğer bireylerle bir arada, ayrımcılığa maruz kalmadan var olmalarını desteklemek ve sunulan tüm hizmetlerden eşit vatandaşlar olarak yararlanmalarını sağlamaktır.

Yalova İl Müdürlüğüne bağlı  resmi ve özel bakım merkezlerimizde serebral palsi tanısı olan bireylere yönelik özel eğitim uygulamaları ile rehabilite çalışmaları yapılmaktadır. Müdürlüğümüz tarafından sunulan evde bakım hizmetleri kriterlerini taşıyan 1607 engelli bireyimize yapılan ödemeler içinde , serepral palsi ve diğer tanısı olan 37 engellimize evde bakım hizmeti sunulmaktadır.

Bu doğrultuda; Serebral Palsi farkındalığı oluşturmak amacıyla 6 Ekim günü herkesi yeşil giymeye, yeşil takılar takmaya, yeşil ışık yakmaya davet ediyoruz.