Kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları, özel sektör ve yerel yönetimleri kapsayan Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 4. Ulusal Eylem Planı, 30 Haziran 2021 tarihinde imzalanarak yürürlüğe girmiş olup Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN’ın himayelerinde 01 Temmuz 2021 tarihinde düzenlenen Tanıtım Toplantısında kamuoyu ile paylaşılmıştır.
2021-2025 dönemini kapsayan Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 4. Ulusal Eylem Planı içeriğinde;
- Adalete Erişim ve Mevzuat
- Politika ve Koordinasyon
- Koruyucu ve Önleyici Hizmet
- Toplumsal Farkındalık
- Veri ve İstatistik olmak üzere 5 hedef kapsamında 227 faaliyet yer almaktadır.
Temel Amacımızı ‘’Şiddete Sıfır Tolerans İlkesi İle Kadına Yönelik Her Türlü Şiddeti Önlemek’’ Olarak Belirledik
Önceliğimiz 6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanunun doğru uygulanmasıdır. Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Önleme ve Erken Müdahale temel yaklaşımımız olup yerel düzeyde hizmetlerimizde erişilebilir olmak, şiddete yol açan davranış kalıplarını değiştirmek, şiddet uygulayanı rehabilite etmek, verilerin düzenli toplanmasını sağlayarak il düzeyinde risk haritaları oluşturmak stratejik hedeflerimizin başında yer almaktadır.
Bu çerçevede bakanlığımız şiddete karşı farkındalık eğitim çalışmalarını, başta eğitimin her kademesinde olmak üzere ilgili her alanda sürdürmekte olup Aile Eğitimi, Evlilik Öncesi Eğitimi, Babalık Eğitimi çalışmalarını işbirliği içerisinde yürütmeye devam etmektedir.
Sosyal Hizmet Merkezi tarafından Şiddet Mağduru kadınlara konukevinden ayrıldıktan sonra da psikososyal destek hizmeti verilmeye devam edilmekte olup iş hayatına katılmalarına yönelik mesleki eğitim ve programlardan faydalanmaları sağlanmaktadır.
Kadına Yönelik şiddetle mücadele edilmesi amacıyla yerel medya ile çalışmalarımız sürdürülmekte olup psikososyal destek hattı ALO 183 ve KADES’in (Kadın Destek Uygulaması) tanıtımına yönelik faaliyetlerimize devam edilmektedir.
Yalova İl Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele İzleme ve Değerlendirme Komisyonu, İl Eylem Planı sürecinin 3 aylık sürelerle izlenmesi ve takibinde aktif olarak yer almaktadır.
Teknolojinin hızla ilerlediği, sosyal değişim ve dönüşümlerin hızını arttırdığı şu dönemde tüm değişkenlerin farkında olarak ve bu değişkenlerden etkilenen birisinin de kadınlar olduğu bilinciyle kadının güçlenmesi yaklaşımını benimseyerek kadına yönelik şiddetle mücadele etmek, oluşmadan önlemek amaçlanmaktadır.
Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede 2021-2025 döneminde yeni yol haritamız olan 4. Ulusal Eylem Planı çerçevesinde paydaş kurumlarla işbirliği içinde hazırladığımız Yalova İl Eylem Planı doğrultusunda çalışmalarımıza kararlılıkla daha güçlü bir şekilde devam edeceğiz.