…
31 Mart 2022, Perşembe Yalova,Türkiye

2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü


İl Müdürümüz Arif LAÇİN tarafından yapılan açıklamada; Otizm, tam adıyla Otizm Spektrum Bozukluğu; belirtileri yaşamın ilk üç yılı içinde ortaya çıkan nörogelişimsel bir bozukluktur. Bu bozukluk ömür boyu devam etmektedir. Sosyal etkileşime ve iletişime zarar verir, sınırlı ve tekrarlanan davranışlara yol açar. En çok görülen belirtileri, göz teması kuramama, adı söylendiğinde tepkisiz kalma, iletişimde kayıtsızlık, konuşmada gecikme, cümle ve sözcük tekrarı, takıntılı davranışlar, yaş gurubuna uygun oyunlara katılmama gibi belirtilerdir. Bu bozukluğun oluşmasında genetik faktörler ile birlikte çevresel faktörlerin de etkili olabileceği düşünülmektedir. Erken yaşta tanınır ve uygun şekilde yönlendirilirse, özel eğitim ile birlikte tedaviden olumlu sonuçlar alınabilmektedir. Bu nedenle Otizmli bireylerin farkındalıklarını ve yaşam kalitelerini artırmak amacıyla özel eğitimlerle, sportif eğitimler ile desteklemeli, bağımsız bir birey olma yönünde hayata hazırlamalıyız. Bu bilincin oluşabilmesi amacıyla da özellikle de anne babaların ve tüm toplumun farkındalık düzeylerini artırmalı, tanıtıcı, bilgilendirici her türlü faaliyet ve etkinliklerle halkımızı bilinçlendirmeliyiz.

 

Her yıl olduğu gibi bu yıl da Yalova Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü binamız, özellikle bu günün anlam ve önemine uygun olarak “Otizm’e mavi ışık yak” kampanyası doğrultusunda, mavi ışık ile aydınlatılmakta, Sivil Toplum Kuruluşlarının katılımlarıyla birlikte Otizm konulu toplantılar ve çevrim içi etkinlikler gerçekleştirmekteyiz. Amacımız halkımızın bu konudaki duyarlılığını ve farkındalığını artırarak toplumsal bilinç kazandırmaktır.

 

Ayrıca ilimizde, Otizm Spektrum Bozukluğu olan 128 bireyimizi de kapsayacak şekilde toplamda 1622 engellimiz için, ailelerine Evde Bakım Hizmeti karşılığı kişi başı 2354,45 TL ücret ödenmektedir. Toplamda her ay 3.818.917 liralık bir ödeme gerçekleştirilmektedir. Her konuda olduğu gibi bu konuda da Devletimiz, tüm engellilerimizin yanındadır.

 

Hepimizin bildiği gibi Otizmli olmak, hiçbir bireyin tercihi değildir ancak onların farkında olmak bizlerin tercihi olacaktır. Sevgimiz ve desteğimiz ile her daim yanlarında olacağımız başta Otizm Spektrum Bozukluğu olan engellilerimiz olmak üzere tüm engellilerimizin, 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Gününü kutluyorum.