…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
22 Mart 2021, Pazartesi İpekyolu/van

Zaferi'nin 106'nci Yil Donumu Dolayisiyla Cesitli Programlar Duzenlendi


 Van'da, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi'nin 106'ncı yıl dönümü dolayısıyla çeşitli programlar düzenlendi.

Zeve Şehitliğindeki anma programına Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, Eşi Meral Bilmez, Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Tümgeneral Hüseyin Kurtoğlu, Cumhuriyet Başsavcısı Oğuzhan Dönmez, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Yüksel Yiğit, İl Emniyet Müdürü Ali Karabağ, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Tarık Kuşman, İl Müdür Yardımcısı Mehmet Salih Atlı, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, şehit aileleri ve vatandaşlar katıldı.

Saygı duruşu, şeref atışı ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başlayan törende, Valilik ve Büyükşehir Belediyesi çelengini Vali Mehmet Emin Bilmez, Garnizon Komutanlığı çelengini Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Tümgeneral Hüseyin Kurtoğlu, Şehit Yakınlar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği çelengini de dernek başkanı Ahmet Baki şehitlik anıtına bıraktı.

Törende YYÜ Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdülaziz Kardaş, Zeve Şehitliği’nin tarihi hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

Daha sonra kürsüye çıkan Vali Mehmet Emin Bilmez, şehitlik defterini imzalayarak konuşma yaptı.

Vali Bilmez, Çanakkale Zaferi’nin 106 yıl önce tarihimize altın harflerle yazıldığını belirterek, “Huzur ve güvenle üzerinde yaşadığımız vatan toprağı için canlarını feda eden aziz şehitlerimizi saygıyla, rahmetle ve minnetle yad ediyoruz. ‘Kanlarınız ve canlarınızla bu toprakları bize vatan yapan Aziz Şehitlerimiz!’ Bize emanet ettiğiniz cennet vatanımızda, ay yıldızlı bayrağımız altında birlik ve beraberlik içerisinde yaşayabiliyor ve bugün burada, Zeve'de sizleri anma şerefine nail olabiliyorsak; Şüphesiz ki, bunu siz aziz şehitlerimize ve kahraman gazilerimize borçluyuz” dedi.

Çanakkale’de eşi benzeri görülmemiş bir milli mücadele örneğinin gösterildiğini vurgulayan Vali Bilmez, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bir asır evvel Kurtuluş Savaşı'nın en önemli cephelerinden biri olan Çanakkale'de destan yazan atalarımız, düşmana "Çanakkale Geçilmez!" diyerek tüm dünyaya eşi ve benzeri görülmeyen bir milli mücadele örneği gösterdi. Bu büyük mücadele esnasında, burada Zeve'de ise, binlerce savunmasız vatan evladı şehit edildi. Şehitler Günü olarak kutladığımız 18 Mart gününde onları Fatihalar okuyarak anmak ve şehadetlerine şahitlik etmek için huzurlarındayız. Çanakkale Zaferi nasıl ki Milletimizin şanlı tarihinde bir dönüm noktası olmuş ise, Zeve'de verdiğimiz Şehitlerimiz de bu mücadelenin Van'daki simgesi ve nişanesi durumundadır. Bizlerin en önemli görevi de; Vatanı, Milleti ve bütün mukaddes değerleri için canını ortaya koyan Şehitlerimizi anlamak, hatırlamak ve gelecek nesillere çok iyi şekilde aktarmaktır. Bu duygu ve düşüncelerle, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitler Gününde, Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları başta olmak üzere, huzurunda bulunduğumuz Zeve Şehitlerimizi ve tüm Şehitlerimizi, kahraman gazilerimizi bir kez daha saygıyla, rahmetle ve şükranla anıyorum. Ruhlarınız Şad, Mekanlarınız Cennet Olsun.”

Konuşmaların ardından Kuran’ı Kerim tilaveti ve dualar okundu.

Zeve Şehitliğindeki program Vali Mehmet Emin Bilmez, Eşi Meral Bilmez ve katılımcıların şehitlik anıtına karanfil bırakmasıyla son buldu.

Anma programı, Akköprü Mezarlığında şehitler için Kuran’ı Kerim tilaveti ve dualar okunması, Yukarı Nurşin Camiinde şehit aileleriyle buluşma, mevlit ve hatim duası ile devam etti. Mevlit sonrası vatandaşlara Vali Mehmet Emin Bilmez kendi elleriyle lokma ve lokum ikramı programı ile son buldu.