…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
05 Nisan 2021, Pazartesi İpekyolu/van

Van’ın Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 103. Yılı Coşkuyla Kutlandı


      Van’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 103. Yıl dönümü çeşitli etkinliklerle kutladı. Kutlamalara Türk Hava Kuvvetleri F-16 Akrobasi Ekibi SOLOTÜRK’ün gösterisi damga vurdu.

        

Törenler sabah Valilik önündeki Atatürk anıtına Vali Mehmet Emin Bilmez’in Valilik ve Belediye Başkanlığı çelengini, Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Tümgeneral Hüseyin Kurtoğlu’nun Garnizon Komutanlığı çelengini sunmasıyla başladı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasının ardından kutlamalar Cumhuriyet Caddesinde devam etti.

Kutlama töreninde günün anlam ve önemini belirten konuşma Yüzüncü Yıl Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bekir Koçlar tarafından yapıldı.

Daha sonra Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı Bandosu çaldığı birbirinden güzel şarkılarla verdiği mini konserle izleyenleri büyüledi.

Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü halk oyunları ekibi tarafından gerçekleştirilen gösteriyle süren kutlamalarda, Van’ın Kurtuluşu ile ilgili resim ve kompozisyon yarışmalarında dereceye girenlere Vali Mehmet Emin Bilmez ve Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Tümgeneral Hüseyin Kurtoğlu tarafından ödülleri verildi.

Cumhuriyet Caddesi üzerindeki kutlamalar geçiş töreniyle son buldu.

Kutlama programı kapsamında Edremit ilçesinde de çeşitli etkinlikler yapıldı.

Edremit Kent meydanında Esik Van resimlerinin sergisini gezen Vali Bilmez ve beraberindekiler, daha sonra şiir dinletisi ve 120 çocuğun hikayesini anlatan tiyatroyu izledi.

Van’ın kurtuluş günü kutlamalarına Valiliğin davetlisi olarak gelen Türk Hava Kuvvetleri F-16 akrobasi ekibi SOLOTÜRK damga vurdu.

Edremit ilçesi ve Van Gölü üzerinde birbirinden güzel ve nefes kesen manevralar yapan F-16 uçağı, Vali Mehmet Emin Bilmez, Eşi Meral Bilmez ve izleyenleri kendisine hayran bıraktı. Gösteriyi yapan ve telsizden Van’ın düşman işgalinden kurtuluşunu kutlayan F-16 Pilotu Binbaşı Emre Mert, “Atalarımızın yadigarı bu toprakları kanımızın son damlasına kadar koruyacağız” diyerek izleyenlerden büyük alkış aldı.

Kutlama törenleri kapsamında Van Müzesinde açılan geçmişten günümüze Van fotoğrafları sergisinin açılışı yapıldı. Vali Mehmet Emin Bilmez, sergiyi gezerek fotoğrafları sergilenen Anadolu Ajansı Van Bölge Müdürlüğü  Foto Muhabiri Özkan Bilgin’den ve Müze Müdürü Erol Uslu’dan bilgi aldı.

Kutlamalar kapsamında Kazım Karabekir Caddesi üzerinde fener alayı düzenlendi.

Vali Mehmet Emin Bilmez ve protokol üyeleri, ellerinde Türk Bayrakları ve meşale bulunan vatandaşlarla birlikte Kurtuluş Parkı önüne kadar yürüdü.

Vatandaşların büyük ilgi gösterdiği yürüyüş sonrası Van Kalesi üzerinde atılan havai fişek gösterisiyle kutlama törenleri son buldu.