…
26 Kasım 2019, Salı İpekyolu, Van

İl Müdürü Abidin GÖKSOY'un "25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele ve Dayanışma Günü" Mesajı


Kadına yönelik şiddet nedir, dediğimizde; ister kamusal, ister özel yaşamda meydana gelsin, kadınlara fiziksel, cinsel, psikolojik acı ve ıstırap veren veya verebilecek olan, bu tür eylemlerde tehdit etme, zorlama veya keyfi olarak özgürlükten yoksun bırakmadır.

Kadına şiddetin nedenlerine baktığımızda;

  • 1- Biyolojik nedenler,
  • 2- Psikolojik ve Sosyal nedenler,
  • 3- Ekonomik nedenlerden oluştuğunu görmekteyiz.

Şiddet çeşitlerini incelediğimizde ise psikolojik, ekonomik, fiziksel ve cinsel şeklinde unsurlar ön plana çıkmaktadır.

​Kadına şiddetle mücadelede Devletimizin ve Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımızın ciddi anlamda çalışmaları vardır. Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımız ile Adalet, İçişleri, Milli Savunma, Sağlık ve Milli Eğitim Bakanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı ile protokol imzalanmış, kadına şiddetle mücadelede ilgili kurumlara eğitim verilmiştir. Böylece ilgili bakanlıklar ve kuruluşlar, merkezde ve taşrada kendi paydaşları ile işbirliğine giderek kadına yönelik şiddetle ilgili mücadele etmektedirler.

​Kendi kuruluşlarımızda Kadın Konuk Evlerimiz, Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezlerimiz, Alo 183 Danışma Hattımız, psikolog, sosyolog, sosyal çalışmacı gibi alanında uzman olan personelimizle hizmet vermekteyiz.

Kadının şiddete maruz kalmaması için, eğitim, ekonomi, sağlık, karar alma mekanizmalarına katılım yönlerinde de güçlendirilmesi gerekiyor. Bu kapsamda İŞKUR tarafından desteklenen projeler (iş başı eğitim programları, girişimcilik eğitim programları, mesleki eğitim kursları ), Tarım İl Müdürlüklerince; tarımda kadın girişimciliğini güçlendirme programları, genç çiftçi projeleri, kadın kooperatifçiliğini geliştirme projeleri, DAKA, KOSGEB tarafından desteklenen kadına yönelik projeler ve daha sayamadığımız bir çok projeler bulunmaktadır.

Bu kapsamda Dünyada yaşayan tüm kadınların şiddete maruz kalmamasını temenni ederek, ‘25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele ve Dayanışma Gününü’ kutluyorum.