…
…
…
…
…
22 Şubat 2022, Salı Van,Türkiye

Erişilebilirlik Logosu Tanıtım Töreni Düzenlendi


        Bakanlığımızca Birleşmiş Milletler tarafından tasarlanan ve engelliler için erişilebilir olan bina, iş yerleri, toplu taşıma araçları ve ürünleri göstermek için oluşturulan Erişilebilirlik Logosu’nun tanıtımı yapıldı. Mekân ve hizmetlere, bağımsız ve güvenli ulaşılabilmesini ifade eden "erişilebilirlik uygulamalarının görünürlüğünün artırılması amacıyla hazırlanan erişilebilirlik logosuna ilişkin 81 ilde eş zamanlı tanıtım toplantısı düzenlendi.

       Sekretaryasını İl Müdürlüğümüzün yaptığı ve Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü’nde  düzenlenen programda 81 il ile eş zamanlı telekonferans görüşmesi yapan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcımız Fatma Öncü, hükümetin, Türkiye'yi siyasi, sosyal, ekonomik, diplomatik ve hukuki tüm engellerden kurtarmak için yola çıktığını belirterek "engelsiz Türkiye’nin sadece teknik düzeltme ve düzenlemeleri değil, sisteme dair değişim ve dönüşümü de ifade ettiğini söyleyerek, öncü, bireylerin kimlik ve kişiliğinden bağımsız, kendini mutlu hissetmesinin öncelikleri olduğunu belirtti.

       Engellilere yönelik düzenlemelere 2005'teki hukuki altyapıyı güçlendirme çalışmalarıyla başladıklarını ve 1500 maddelik engelliler hukuku oluşturduklarını kaydeden Bakan Yardımcımız Fatma Öncü, Türkiye'nin 2007'de BM Engelli Hakları Sözleşmesi'ni ilk imzalayan ülkeler arasında yer aldığımızı hatırlattı.

       İlimizde Vali Yardımcımız Adem Balkanlıoğlu başkanlığında düzenlenen programda Erişilebilirlikten sorumlu İl Müdür Yardımcımız Mehmet Salih Atlı’ya bağlı olan  Erişilebilirlik Komisyonu tarafından denetlenen 10 kamu binası temsilcisine Erişilebilirlik Logo Bayrakları teslim edilerek, ilimizdeki engelli sivil toplum kuruluş temsilcileri davet edildi.

       Erişilebilirliğe uygun olan kamu binalarının Erişilebilirlik Logo Bayraklarını Van Adalet Sarayı adına Cumhuriyet Başsavcısı V. Lütfü BOYALI, Bölge Adliye Mahkemesi adına Savcı Çetin SAKAR, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü adına İl Müdürü Tarık KUŞMAN, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü adına İl Müdürü Ali Kemal ATLI, Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü adına İl Müdür Yardımcısı Saim ALTINBAŞAK, Van Ferit Melen Havalimanı adına Müdür Hakan ŞEHRİBANOĞLU, Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi adına Başhekim Dt. Özkan ARIK, Özel Yeşeren Düşler Bakım Merkezi Müdürlüğü adına Nurettin ŞEN, Özel Kardelen Bakım Merkezi Müdürlüğü adına Sıdık TIRAK aldı.

       Ardından Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü önünde Erişilebilirlik Logo Bayrağı törene katılan hazirun tarafından göndere çekildi.

Erişilebilirlik Logosu’nun özellikleri;

Logodaki simetrik figür ve daire şekli küresel erişimi ve toplumu oluşturan bireyler arasındaki uyumu temsil ediyor. Kolları açık insan figürü, farklı özelliklere sahip insanların tümünün kapsanmasını sembolize ediyor. Logodaki kafa bilişsel düşünmeyi, dört mavi daire vücudun uç noktalarını, eller ve ayaklar hareketliliği ve kolların açık olması herkesi kapsayıcılığı anlatıyor.