…
…
…
…
14 Nisan 2021, Çarşamba Trabzon, Turkey

Güçlü Kadın, Güçlü Aile, Güçlü Toplum.


Şiddetle mücadele kapsamında sunulan hizmetlerin etkin bir şekilde yürütülmesi, yerel düzeyde yaşanan sorunlar hakkında görüşler sunuldu. Sorunların çözümü ve şiddetin önlenmesi konusunda kararların alınması hususunda “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Koordinasyon İzleme ve Değerlendirme Komisyon” toplantısı İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu, Bakanımız Zehra Zümrüt Selçuk, 81 il valileri ve diğer kamu ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşları ve meslek örgütlerinin temsilcilerinin katılımıyla video konferans yöntemiyle gerçekleştirildi. 

Bakanımız Selçuk; "Ulusal Eylem Planı tamamlayarak önümüzdeki 5 yıl boyunca da kadına yönelik şiddetin her türlüsü ile mücadelede mevzuatı daha etkin uygulamayı, merkezi ve yerel düzeyde erişilebilir hizmet sunumunda iyileştirmeyi, şiddet mağdurunu güçlendirmeyi ve şiddet uygulayanı da rehabilite etmeyi önemsiyoruz" dedi.

Toplantıda konuşan İçişleri Bakanı Soylu, aile içi ve kadına yönelik şiddeti önlemek için çok ciddi mücadeleye girişildiğini vurguladı. Soylu, "Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımızın öncülüğünde hazırlanan ve İçişleri Bakanlığımızın da dahil olduğu 75 maddelik 2020-2021 Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Koordinasyon Planı çerçevesinde yapılan tüm çalışmalar sonucunda 2020 yılına oranla kadın cinayetlerinde yüzde 21 azalma sağlandı. 6284 sayılı Kanun kapsamında 2021 yılı ilk 3 ayda 55 bin 231 olay meydana gelmiş ve bir önceki yılın aynı dönemine göre olaylarda yüzde 8'lik bir düşüş elde edilmiştir. 2021 yılı ilk 3 ayda 18 bin 37 şiddet mağduruna 17 bin 121 koruyucu tedbir, şiddet uygulayan 53 bin 447 kişiye yönelik 159 bin 9 önleyici tedbir kararı verilmiştir. Ayrıca yeni kayıt ve risk değerlendirme formu hazırlandı.  Yeni kurulan elektronik kelepçe izleme merkezinde 1000 elektronik kelepçeyi aynı anda yani 1000 vakayı aynı anda izleyebilme kabiliyetine ulaştık. 25 Ocak tarihinde 81 ilimizde kelepçe izlemesi yapabilecek şekilde devreye aldık. Şu an 121 vakanın takibi aktif olarak bu merkezde yapılmaktadır. İnşallah bu sayı kapasitemiz ölçüsünde izleme, değerlendirmemizi devam ettirme gayretindeyiz" şeklinde konuştu.

Vali İsmail Ustaoğlu da yerelde çalışmaları yakından takip edeceklerini, gizlilik kararı olanlara yönelik emniyet, jandarma ve İl Müdürlüğümüz koordinasyonunda konunun hassasiyetle takip edilmesine vurgu yaptı.