…
10 Mayıs 2023, Çarşamba Trabzon/Türkiye

Engel Olma, Farkında Ol


10-16 Mayıs tarihleri arası, engelli bireyler için farkındalık oluşturmak adına, onların toplumsal yaşama diğer bireyler gibi dahil olabilmesi ve engellilerin sorunlarına dikkat çekmek, onları anlayabilmek için Birleşmiş Milletlere üye 156 ülkede Engelliler Haftası olarak kutlanmaktadır.

Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi’ne göre; engelli bireyler herkesle aynı hak ve özgürlüklere sahiptir. Bu hak ve özgürlüklerden tam ve eşit olarak yararlanılması için alınması gereken tüm önlemler devletlerin insan hakları yükümlülükleri kapsamında değerlendirilmektedir. Toplumsal yaşama eşit ve etkin bir şekilde katılım tüm vatandaşlarımızın anayasal hakkıdır. Bu hakkın sağlanabilmesi, tüm kesimlerin katkı, katılım ve destekleriyle mümkün olabilecektir. Engelliliği bir farklılık olarak görmek ve buradan hareketle toplumun farklı kesimlerine hizmet sunmak insani ve kamusal görevimizdir.

Engelli sorunları sadece sağduyu değil, aynı zamanda bir hak ve adalet meselesidir. Engelli vatandaşlarımız da; eşit muamele, itibar, bağımsız yaşama, toplumun bir parçası olma, eğitim, sağlık hizmetleri, istihdam, rehabilitasyon, yaşam koşullarının iyileştirilmesi gibi haklara sahiptir. Bizim üzerimize düşen görev ise bu haklardan faydalanmaları için fırsat vermek ve imkanlar sağlamaktır.

10-16 Mayıs Engelliler Haftası’nın engelliler ve karşılaştığı sorunların çözümüne yönelik hassasiyetin ve bilincin artmasına vesile olmasını temenni ediyor, tüm engelli bireylerimize aileleri ile birlikte sağlıklı, mutlu ve başarılı bir hayat diliyorum.