…
10 Mayıs 2022, Salı Trabzon, Türkiye

Engellilerimiz olmadan eksiğiz


Engelliler Haftası, 10-16 Mayıs tarihleri arasında Birleşmiş Milletler’e bağlı 156 ülkede aynı tarihlerde kutlanan, engelli haklarını ilgilendiren konularda farkındalık çalışmaları ve bilgilendirmelerin yapıldığı, etkinliklerin düzenlendiği ve toplumun ayrılmaz bir parçasını oluşturan engellilerin sorunlarının gündeme getirildiği önemli bir haftadır.

Engelli vatandaşlarımızın toplumsal hayata katılımlarının sağlanması ve hayat standartlarının yükseltilmesi, çağdaş toplum anlayışının bir parçasıdır. Engelli bireylerimizin ekonomik, sosyal, kültürel ve toplumsal hayata onurlu ve etkin bir şekilde katılmaları amacıyla hayata geçirilen yasal düzenlemeler ve devlet hizmetlerinde kaydedilen gelişmeler oldukça önemlidir.

Engelliliğe getirilen yeni bakış açısının ve sunulan hizmetlerin bir yansıması olarak çevremizde, okuluna ya da işine giden, spor ve sanat etkinliklerine katılan, bir kafede çayını yudumlayan, bir kütüphanede kitap okuyan birçok engelli vatandaşlarımızla karşılaşabilmekteyiz. Bu durum toplumsal bilincin artmasına katkı sağlamaktadır. Engellilerin sorunlarının toplumun ortak sorunu olduğu bilinciyle ve sosyal devlet anlayışı ile engelli vatandaşların sorunlarına çözüm üretmek, onların da toplumun birer parçası olduğunu, toplum hayatında eşit ve üretken birer birey olmaları için çaba göstermenin herkesin görevi olduğu unutmamalıdır.

Engelli bireyler, günlük yaşamda karşılaştıkları her türlü engeli aşmak için bütün güçleriyle çalışırken diğer bireylerin de kendilerinden kaynaklanan her türlü engeli fark etmeleri ve bu engelleri ortadan kaldırmak için gerekli toplumsal hareketi başlatmaları önem arz etmektedir. Unutulmamalıdır ki engellilerimizi hayata tam olarak katamıyorsak eksik kalıyoruz demektir.

Bu düşüncelerle 10-16 Mayıs Engelliler Haftasının toplumsal farkındalığı arttırmasını temenni eder, tüm engellilerimize aileleriyle birlikte sağlıklı, mutlu, huzur dolu bir yaşam dilerim.