…
09 Mart 2020, Pazartesi Trabzon, Turkey

8 Mart Dünya Kadınlar Günü


Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Ahmet Kurt 8 Mart Dünya Kadınlar günü dolayısı ile bir mesaj yayınladı. İl Müdüru Kurt yayınladığı mesajda; “Kadın çalışmalarında ilimiz ülkemize öncülük edecek faaliyetlerde bulunmaktadır. Özellikle bu yıl kadına Sayın Valimiz öncülüğünde kadına yönelik şiddetin önlenmesine yönelik  olağanüstü çalışmalar yürüttük. Bu alandaki farkındalık çalışmalarının yaygınlaştırılması amacıyla eğitimsel faaliyetlerimizi sıklaştırdık. Dünyada kadının seçme ve seçilme hakkın verilmesinde öncülük eden ülkemizin 1920'li yılların sonu ve 30'lu yılların başlarında Trabzon’lu bir konferansçı kadın aktivist Süreyya hanımı tarihin kaybolmuş sayfalarından toplum hafızasına kazandırmak için yoğun araştırma gayreti gösterdik. Yine kadın alanında faaliyet gösteren Stk'lar ile istişare süreçlerini hızlandırdık. 8 Mart Dünya Kadınlar günü münasebetiyle yaklaşık 10 güne yaydığımız faaliyetler planladık. Müdürlük olarak çabamız kadınların toplum içindeki statülerini güçlendirmek içindir. Trabzon’da yaşayan her kadının mutlu ve huzurlu olmasını istiyoruz.

Bilindiği üzere 8 Mart 1857’de New York’ta bir dokuma fabrikasında çalışan binlerce işçi, iş saatlerinin kısaltılması, eşit işe eşit ücret isteğiyle greve başlar. Binlerce kadın işçinin örgütlediği bu grev o zamana kadar ki en kitlesel kadın eylemlerinden biridir.  Eylemi engellemek isteyen polis kadın işçilere saldırır, fabrika yönetiminin de desteğiyle binlerce işçiyi fabrikaya kilitler.  Bu sırada çıkan yangında içeride kilitli kalan işçilerden 129’u yanarak can verir.

Bu olaya ABD basınında neredeyse hiç yer verilmez, fabrika yönetiminin ve polisin tavrı kamuoyundan gizlenir. Buna karşın kadın işçilerin cenaze törenine 100 bini aşkın insan katılır.

“Dünya Kadınlar Günü” ya da orijinal adıyla “Dünya Emekçi Kadınlar Günü” Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanmış en önemli uluslararası günlerden biridir. Bu anlamlı gün her yıl 8 Mart’ta, dünyanın dört bir yanında gösteriler, anmalar ve etkinliklerle anılır, sorunlar dillendirilir. Kadınların özgürlük, eşitlik, toplumsal gelişme, daha güzel bir dünya özlemi istemleri dile getirilir. Kadınların ikinci sınıf konumu, sömürülmesi ve kadına yönelik şiddet protesto edilir.

Günümüz toplumlarında; kadının statüsü ve sosyal yaşama katılımı konusunda ülkelere göre farklı düzeylerde de olsa belli bir gelişme yaşanmıştır. Ancak hala, “insanca yaşama” standardına kavuşabilmek için bireylere sunulan temel gelişim ve özgür birey olma gücüne ulaşma olanağı tanıyan eğitim, ekonomik ve siyasal yaşama katılım konusunda kadınlar erkeklerin gerisindedir. Gelişmekte olan ülkelerde ise kadının sosyal konumu daha da olumsuzdur.

Ülkemizde kadın hakları alanında Atatürk’ün öncülüğünde başlayıp günümüze kadar süren oldukça önemli kazanımlar söz konusudur. Ancak toplumsal yapıda kadının ikinci sınıf konumu hala sürüyor. Mevcut eşitsizlik mevzuat alanından çok uygulamada ortaya çıkmaktadır. Toplumun kadını ikinci planda tutan değer yargıları, kültürel yapı, eğitim düzeyinin düşüklüğü, ekonomik zorluklar ve bölgesel gelişmişlik farklılıkları bu eşitsizliği sürdüren en önemli unsurdur.

Çünkü kadınlarımız;

- İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nde ifade edilen temel haklara, kadın erkek ayrımı yapılmaksızın tüm insanların sahip olduğunun bilinmesini,

- Cinsiyet ayrımı yapılmadan, insan olarak algılanmayı,

- Şiddetten, taciz ve tecavüzden uzak yaşamayı,

- Emeklerinin ve sevgilerinin sömürülmemesini,

- Yaşadıkları coğrafya, hayat koşulları, renkleri, kültürleri, dilleri ve dinleri birbirlerinden farklı olsa da kaderlerinin; gözyaşı, acı ve ölüm olmamasını,

- Özgürlük, eşitlik, hak, hakkaniyet ve adalet içinde bir yaşam sürdürmeyi, istiyorlar…

Cumhuriyet döneminde kazanılmış çağdaş haklar ve özgürlüklerin bilincinde olup, örgütlülüğe inanarak toplumu ileriye götüren, yaşama zenginlik ve değer katarak ekonomik ve sosyal alanda başarıyla yer alan siz kadınlarımız.

Kadın mücadelesi emekçi kadınların büyük bedeller ödeyerek başlattığı mücadele olsa da her alanda kadın buna ses verdi, söz kattı ve dünya kadın mücadelesi o gün bugündür hız kesmeden sürüyor.

Özellikle son dönemde batının her fırsatta insan hakları konusunda ahkâm kestiği lakin iş uygulamaya gelince bütün insani değerleri elinin tersiyle ittiğine şahit olduk, kadın hakları deyince sadece kendi vatandaşlarına ait hakları anlayan anlayışa karşı çıktığımızı vurgulayarak tüm kadınların ülke sınırı ayrımı yaşamadan eşit haklara sahip olması umuduyla kadınlar gününü kutluyorum.” dedi.