…
03 Aralık 2020, Perşembe Tokat, Türkiye

İl Müdürümüz Mahmut Özdemir’den 3 Aralık Dünya Engelliler Günü Mesajı


Engelli vatandaşlarımızın topluma kazandırılması ve insan haklarının tam ve eşit ölçüde sağlanması amacıyla; Birleşmiş Milletler tarafından 3 Aralık günü “Dünya Engelliler Günü” olarak kabul edilmiştir.

Çeşitli faktörlere bağlı olarak ortaya çıkan engellilik, yalnızca engellilerin ve ailelerinin karşı karşıya bulunduğu bir sağlık sorunu değil, sosyal boyutlarıyla toplumu yakından ilgilendiren bir konudur.

Sosyal hayatta engellilere sağlanan imkân ve kolaylıklar, bir toplumun gelişmişlik düzeyi ve çağdaşlığının ölçütü olmakla beraber; insana verilen değer ve önemin belirgin yansımalarıdır. Bu amaçla engelli vatandaşlarımızın toplumsal yaşama katılımlarını kolaylaştırmak, onları desteklemek, karşılaşabilecekleri tüm engelleri kaldırmak, kaliteli yaşam sürmelerini sağlamak; hepimizin sosyal sorumluluğudur.

Sosyal devlet olmanın verdiği anlayışla, ülkemizde engelli vatandaşlarımızın toplumda hak ettiği hayat şartlarına kavuşturulması amacıyla önemli yasalar hayata geçirilmiş böylece; başta istihdam olmak üzere eğitim, sağlık hizmetleri, bakım ve sosyal güvenlik alanlarında büyük mesafeler kat edilmiştir.

Peygamber Efendimiz (sav) , görme engelli bir kimseye yol göstermeyi, sağıra ve dilsize laf anlatmayı sadaka olarak telakki etmiştir.

Bu düsturla hareketle Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımızın hizmet modellerine uygun olarak Tokat’ta, her ay yaklaşık 6 bin kişiyi evde bakım hizmetinden yararlandırırken engelli yakınlarına en iyi şekilde bakım sağlamaları için 8,5 milyon TL ödeme yapıldı. 2020 yılı boyunca evde bakım hizmetimiz kapsamında 102 milyon TL ödeme gerçekleştirildi.

Bunların yanı sıra resmi kuruluşlarımızda, 323 engelli ve yaşlımızın bakımı sağlanırken, denetlemeleri kurumumuzca yapılan özel bakım merkezlerinde 441 engellimizin bakımı sağlanmaktadır. Özel Bakım Merkezimizde kalan engellilerimiz için 1 ayda engellilerimizin harçlıkları ile birlikte yaklaşık 2 milyon TL ödeme yapılırken, 2020 yılı genelinde ise 19 milyon TL ödeme yapılmıştır. 

Engelli vatandaşlarımızın şehir içinde ücretsiz seyahat edebilmesi için 163 araca aylık olarak 130.400 TL ödeme yapılırken yıl boyunca bu araçlara 1,5 milyon TL ödeme yapılmıştır. 

Ayrıca engellilerimizin kamu kurum ve kuruluşlarında rahatça işlemlerini yapabilmesi için Erişilebilirlik birimimiz sürekli çalışmalarını yaparken, onların bu işlemleri yapmalarını sağlamak için yıl boyunca 47 Akülü, 88 adet manuel tekerlekli sandalye dağıtımı yapıldı. 

Bakanlığımızca her yıl belirli periyotlar ile engelli vatandaşlarımızın kamuda istihdam edilebilmesi için personel alımı yapılmaktadır..

Bu duygu ve düşüncelerle tüm engellilerimizin 3 Aralık Dünya Engelliler Gününü kutluyor koronavirüs ile mücadele ettiğimiz bu günlerde engelli ve yaşlılarımızı korumak için maske, mesafe ve hijyen kurallarına uyulmasını diliyorum.

Mahmut ÖZDEMİR

İl Müdürü