…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
28 Kasım 2019, Perşembe Tokat, Türkiye

Finansal Okur Yazarlık ve Kadınların Ekonomik Güçlenmesi Konulu Panel Gerçekleştirildi


İl Müdürlüğümüz tarafından kadınlara yönelik ‘Finansal Okuryazarlık ve Kadınların Ekonomik Güçlenmesi’ konulu panel gerçekleştirildi.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımızın koordinasyonunda; 2018-2023 yıllarını kapsayan "Kadının Güçlenmesi Strateji Belgesi ve Eylem Planı" hazırlanıp, yürürlüğe konulmuştur.

Söz konusu Eylem Planı'nın 5 bileşeninden biri olan Eğitim bileşeninde "kadınların finansal okuryazarlık konusunda bilgi ve farkındalıkları artırılacaktır" hedefine yer verilmiştir.

Ayrıca, 180 Günlük Cumhurbaşkanlığı İcraat Programında da Kadınlara yönelik Finansal Okuryazarlık eğitimlerinin yaygınlaştırılması eylemi yer almaktadır. Bu kapsamda; kadınların para yönetimi, gelir, harcama, birikim, borç, tasarruf, yatırım araçları, bireysel emeklilik sistemi ve yerli malı kullanımı gibi konularda farkındalıklarının artırılması hedeflenmektedir.

Bu bağlamda, 27.11.2019 tarihinde 26 Haziran Atatürk Kültür Sarayında Finansal Okur Yazarlık ve Kadınların Ekonomik Güçlenmesi Konulu Panel Gerçekleştirildi

Gerçekleştirilen programa, Vali Yardımcısı Yüksel ÜNAL, İl Müftüsü Ömer Faruk BİLGİLİ, İşkur Müdürü Bekir FINDIK, il protokolü, kurum müdürleri, kadınlar ve misafirler katıldı.

Program, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Konservatuar öğrencilerinin icra ettiği konser ile başladı.

Konserin ardından hitaplarını yapan Vali Yardımcımız Yüksel ÜNAL, “Cengiz Han diyor ki, ey toplumum ben sizin hanınızım.. Eşini göstererek buda benim Hanım. Diyor. Hanım kelimesi kelimesi buradan bizim litaretürümüze giriyor. Hanımlar ekonominin baştacı, eğer kadınlar olmasa dünyayı erkekler yönetiyor olsa ekonomi durur. Hanımlar renkli dünyanın mimarlarıdır. Panelist arkadaşlarımız sizlere güzel bir konferans verecek, bende sizler gibi bu konferansı takip edecek ve bilgilerime yenilerini ekleyeceğim. “ dedi.

Panel programının moderatörlüğünü yapan İl Müdürümüz Mahmut ÖZDEMİR sözlerinde şu ifadelere yer verdi. “Kadın; annedir, babadır, evlattır. Öğretmen, doktor, memurdur. Esnaf, işçi, işverendir. Her yerde ve sayısız roldedir.

Tarihin sayfalarına şöyle bir bakıldığında Hz Peygamberin Sevgili eşleri Hz. Hatice’nin Ticaretle uğraştığını, ticaret kervanlarının olduğu bilinmektedir. Osmanlıda ve Türkiye Cumhuriyet Devletin kuruluşundan itibaren bakıldığında kadın hep baş tacı yapıldığı kadının hep ön planda tutulduğu görülecektir.

Özelliklede 21.yüzyıl ekonomisinde kadınların finansal aktivitelerinin geliştirilmesi, ekonomik pay içerisinde sayılarının artması hükümetin politikaları arasında yer almaktadır.

TBMM plan ve Bütçe Komisyonunda Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımızın 2020 yılı bütçesi sunumunda Bakanımız Sayın Zehra Zümrüt SELÇUK Hanımefendi 2002'de yüzde 25,3 olan kadın istihdam oranının 2019'da yüzde 28,9'a yükseldiği, kadın işgücü sayısının 10 milyon 919 bine çıktığı kadınların istihdam ve iş gücüne katılımında önemli mesafeler kat edildiğini belirtmiştir.

2023 yılında kadın istihdam oranını yüzde 34'e, kadın iş gücüne katılım oranını ise yüzde 38,5'e çıkarma hedefi hükümetimizin hedefi olarak belirtmiştir.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı koordinasyonunda, Ticaret Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ile geçen yıl kadın kooperatiflerinin güçlendirilmesine yönelik protokol imzalanmış önümüzdeki yıl yani 2020'de ilk defa kadın kooperatifçiliği alanında 5 milyon avroluk bir proje uygulanması belirlenmiştir.

Memleket meselelerini dert edinen Sayın Valimiz Dr. Ozan BALCI, kurulan ve mevcut olan bu kadın kooperatiflerini yeterli görmeyerek her ilçede en az bir Kadın Kooperatifi kurma hedefi belirlemiştir. Bu emirler doğrultusunda üç müdürlük ve OKA temsilciliğiyle çalışmalara start verilmiştir.” Diyerek sözlerine son vermiştir.

Program devamında ÖZDEMİR, Finans terimlerini öğrenmek, para ilişkilerini yakından tanımak amacı ile Finansal Okuryazarlık konusundaki sunumunu yapmak üzere Sosyolog Sayın Merve EROL’a, İş-Kur’un faaliyet alanları ile, teşviklerinden haberdar olmak, kadınlara sağladıkları ayrıcalıkları öğrenmek amacı ile İŞ-KUR Temsilcisi İş ve Meslek Danışmanı Sayın Süheyla POLAT’a, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı’nı  ve sağladıkları destekleri, faaliyet alanlarını anlatmak amacı ile sözü KOSGEB Temsilcisi İş ve Meslek Danışmanı Sayın Nevin ORUÇ’a son olarakta tecrübelerini paylaşmak üzere Ticaret Borsası Kadın Girişimciler İcra Kurulu Başkanı ve aynı zamanda İş Kadını Sayın Şükriye BALCI’ ya sözü bıraktı.

Panelistlerimizin sunumlarını yapmasının ardından mikrofon katılımcılara verilerek merak edilen soruları panelistlerimize yöneltildi.

Programın son bulmasıyla katılımcılarımız için hazırlanan kokteylde kendilerine sertifikaları takdim edildi.