…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
04 Aralık 2019, Çarşamba Tokat, Türkiye

3 Aralık Dünya Engelliler Gününde Engelli Vatandaşlarımız ve Aileleri İle Biraraya Geldik


3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle Valiliğimiz koordinesinde İl Müdürlüğümüz tarafından engelli ve engelli yakınlarına yemek programı düzenlendi. 

Tokat’ta bir restaurantta düzenlenen program öncesinde katılımcılarımız engelli vatandaşlarımız tarafından hazırlanan el emeği ürünleri sergisini gezdi.

İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda konuşmalarını yapan İl Müdürümüz Mahmut ÖZDEMİR; Bu günün dünya da ki tüm engelli kardeşlerimiz için hayırlara vesile olmasını Rabbimden niyaz ediyorum. Dünyada ve Ülkemizde 3 Aralık münasebetiyle düzenlenen etkinliklerin, oluşan hassasiyetin engelli kardeşlerimizin hayatlarını daha da kolaylaştıracak adımların atılmasına vesile olmasını diliyorum.

Önce insan diyen, insanı yaratılmışların en şereflisi olarak gören herkes, engelli kardeşlerimizin sorunlarıyla hemhal olmak, yakından ilgilenmek durumundadır. Şeyh Edebali’nin, ‘İnsanı yaşat ki devlet yaşasın’ sözü, bizim devlet geleneğimizin kilit taşıdır. İnsanın olmadığı yerde devletin de bir anlamı yoktur.

Batı ülkeleri başta olmak üzere, dünyadaki pek çok toplumda engelliler bir yük olarak görülürken ve buna göre muamele görürken, bizde tam tersine bir lütuf olarak kabul edilmiştir. Bize göre, bir yazarımızın ifadesiyle, canda özür olmaz, özür bakışlarımızda, engel düşüncelerimizdedir.

Evet, asıl önemli olan engelli veya engelsiz olmak değil, insan olmaktır, adam olmaktır. İnsanı eşrefi mahlûkat olarak kabul eden Yunus’un ifadesiyle; “Yaratılanı Severiz Yaratan’dan Ötürü” diyen bir medeniyetin insanlar arasında böyle ayrımlar yapması mümkün müdür? İyiliği gösterişte, adaleti yollarda, sevgiyi sosyal medyada arayanlar, elbette medeniyetimizin bu derin sırrına eremezler.

Türkiye son 18 yılda önce insan diyerek iyilikte ve hayırda yarışmanın faziletine inanarak, adeta ilmek ilmek örerek bir sosyal devlet inşa etti. Engellilerimize, çocuklarımıza, kadınlarımıza, yaşlılarımıza, gariplerimize, şehit yakınlarımıza, gazilerimize, tüm ihtiyaç sahiplerimize hizmet için milyarları kaynak kullandı. Tarihimize ve kültürümüze sahip çıkarken, milletimizi muasır medeniyet seviyesinin üzerine çıkartmanın mücadelesini verirken, gönül medeniyetimizi de ihya etmenin gayreti içinde oldu. 

Engelli vatandaşlarımıza yönelik sosyal politikalar yardım eksenli değil hak eksenli bir anlayışla şekillendirilmiştir. Bu sürecin en büyük hâsılası ise, ülkemizde engelli vatandaşlarımıza yönelik bakış açısının, zihniyetin kökten değişmesidir. Yapılan çalışmaları bir lütuf olarak değil uzun süredir eksikliği hissedilen hakların sahiplerine teslim edilmesi olarak değerlendirilmelidir.  Engelli kardeşlerimiz kader mahkûmu veya kader mağduru değillerdir. Engelli vatandaşlarımız aynen bizler gibi insandır, onların da bu hayata katacakları çok şeyler vardır.

 Uzun yıllar kendine bakamayacak derecede ağır engelli bulunan vatandaşlarımız adeta mahkûm gibi yaşıyor, duvarların arkasına saklanıyordu. 2007 yılında başlatılan evde bakım aylığı uygulamasıyla engelli kardeşlerimiz kendi yakınlarının yanında bakım hizmetini rahatça almaya başladılar. Horlanmaktan ötelenmekten kurtulup el üzerinde tutulmaya başlandılar. Tokat’ta 2019 Kasım ayı itibarıyla 5722 vatandaşımıza evde bakım aylığı ile ilgili ödediğimiz bedel 7.882.335 Tl dir. Yine Özel Bakım Merkezlerimize, Engellilerimizin şehir içi ulaşımlarında v.b harcamalarla aylık 11 milyon un üzerinde bir bedel her ay vatandaşlarımıza ödenmektedir.

Dinimiz, görmeyenin gözü, duymayanın kulağı, güçsüzün eli, konuşamayanın dili olmayı sadaka kabul eder. Buna mukabil, engelli birine engel olmayı, rahatsızlık vermeyi ise lanetler. Unutmayalım ki asıl engelliler aklını, gönlünü, kalp gözünü, elini, dilini bilgiye, şefkate, merhamete, hikmete ve ilahi gerçeklere kapayıp, insanlığını ayaklar altına alanlardır. Engelli pek çok kardeşimizin, engin gönül yapısıyla Allah katında çok değerli olabileceğini göz ardı etmeyelim.

 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla engellilik konusu karşısında daha sorumlu, bilinçli ve duyarlı davranmak zorunda olduğumuzun altını bir kez daha çizmek istiyorum.

Engelliler Gününün ülkemizdeki ve tüm dünyadaki engelliler için hayırlara vesile olmasını diliyor, sizlere saygılarımı sunuyorum.

 İl Müdürü Mahmut ÖZDEMİR’in ardından hitaplarını yapan Vali Dr. Ozan BALCI, engellilerin ve engelli ailelerinin karşılaştıkları sorun, sıkıntı ve her türlü problemlerde her zaman onların yanlarında olduğunu belirtti. 

 Vali Dr. Ozan BALCI, “Tokat’ta bir aile olarak yaşıyoruz. Engelli ailelerin sorunlarını, zorluklarını biliyoruz. Onların her zaman yanlarındayız ve en büyük destekçileriyiz. Yalnız olmadıklarının bilinmesini istiyorum. Devletimiz engelli kardeşlerimizin hayatını, yaşamını kolaylaştırmak için birçok hizmette bulundu ve bulunmaya da devam ediyor.

 Devletimizin uyguladığı bu politikalarla engellilerimizin yaşamları kolaylaştı, sosyal yaşama daha aktif olarak katıldılar. Devletimizin, milletimizin imkanları geliştikçe, arttıkça engelli ailelerimizin üzerlerinden yüklerini daha çok alacağız. Onların problemlerini, dertlerini çözmek için daha çok mücadele edeceğiz. Bu mücadeleyi onlarla birlikte yapmaktan da büyük mutluluk duyuyoruz.” dedi.

 Vali Dr. Ozan BALCI, programın düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek, engelli dostu bir Vali olarak engellilerin ve engelli yakınlarının her zaman destekçisi olduğunu kaydetti. 

Program devamında, resmi ve özel kuruluşlarımızda kalan engelli vatandaşlarımızdan oluşan koro, mini bir konser verdi. Büyük beğeni toplayan konserin ardından Toplum Ruh Sağlığı Merkezi Sakinlerinden Semanur KIRPIK, TSRM’nin Elleri adlı şiiri dinleyicilere sundu.

Bu güzel şiirin akabinde ise sahneye Türkiye Sakatlar Derneği Tokat Şubesi üyeleri çıktı. Engellilerimiz “Neler Oluyor Hayatta” isimli eseri işaret dili ile icra etti.

Zihinsel Yetersiz Çocukları Yetiştirme ve Koruma Vakfı (ZİÇEV) üyelerinin halk oyunları gösterisi ile katılımcılarımız keyifli anlar yaşadı.

Programı sonlanırken, İl Müdürümüz Mahmut ÖZDEMİR, 2019 Özel Sporcular Disk Atma Türkiye Rekortmeni ve Türkiye Şampiyonu Süleyman SARI’ya, İl Müftümüz Ömer Faruk BİLGİLİ, 2019 Özel Sporcular 800 mt. Ve 1500 mt Türkiye Şampiyonu Burak ÖZER’e, Çevre ve Şehircilik İl Müdürümüz Ali YILAZ’da 2019 Görme Engelliler B-1 Gülle Atma ve Disk Atma Türkiye Şampiyonu Salih KARADENİZ’e başarılarından dolayı plaket takdim etti.