…
…
…
…
18 Ekim 2024, Cuma Ankara

ÇÖLYAK HASTALARINA DEVLET DESTEĞİ


AİLE VE SOSYAL HİZMETLER BAKANLIĞI, SOSYAL YARDIMLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜNÜN HAYATA GEÇİRDİĞİ ‘ÇÖLYAK HASTALARINA DESTEK PROGRAMINA’ YÖNELİK BU YIL İÇERİSİNDE YAKLAŞIK 1 MİLYON 100 BİN TL KAYNAK TAHSİS EDİLDİ.

Gluten Enteropatisi olarak da bilinen, bağırsaklardaki sindirimi sağlayan villus denilen yapıların bozulmasına sebep olan ve dolayısıyla da yiyeceklerdeki besinin emilmesini engelleyen ve ince bağırsakta hasarlar oluşturan alerjik bir sindirim sistemi hastalığı olan çölyak önemli bir hastalık olarak bilinmektedir.

Bu hastalığa buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi tahılların içerisinde bulunan glüten isimli bir proteinin neden olduğu bilinmekte olup söz konusu yiyeceklerden uzak durulması gerekmektedir.

Çölyak hastalığının tek tedavisinin ömür boyu buğday, arpa, çavdar yulaf tahıllarında bulunan glütenden uzak sıkı bir diyet yapmaktan geçtiğini belirten uzmanlar, bu tahıllardan uzak durulmasını ve ayrıca marketlerde satılan hazır gıdaların içeriklerine de dikkat edilmesini özellikle vurguluyorlar.

BİNGÖL VE BURDUR PİLOT İL

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu kaynaklarıyla, Bingöl ve Burdur’da ikamet eden ihtiyaç sahibi çölyak hastalarına yönelik destekleme projesi hayata geçirilirken bu yıl içerisinde yaklaşık 1 milyon 100 bin TL kaynak tahsis edildi.

Bingöl Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına yapılan yaklaşık 630 bin TL kaynak aktarımı sonrasında şimdiye kadar 114 çölyak hastası ihtiyaç sahibi vatandaş için glütensiz ekmekler hazırlanarak kendilerine ulaştırıldı.

Bingöl İl Sivil Toplum İlişkiler Müdürlüğü ve Çölyak Derneğinin de paydaş olduğu projede çölyak hastası vatandaşlara destek verilmeye devam edilmektedir.

Burdur’da ise çölyak hastası olduğu tespit edilen ihtiyaç sahibi 4’ü çocuk 22 ihtiyaç sahibi vatandaşa diyetisyen tarafından hazırlanan özel bir liste doğrultusunda glütensiz ürünlerin üretileceği ve bu ürünlerin kendilerine ulaştırılacağı bilgisi de aktarıldı.