…
…
09 Ekim 2024, Çarşamba ankara

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İle Sıfır Atık Uygulamaları İşbirliği Protokolü İmzalandı


Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü Tarafından Yürütülen Aile Destek Merkezi (ADEM) Ve Sosyal Dayanışma Merkezi (SODAM) Projeleri İle VEFA (Yaşlı Evde Bakım) Programı Kapsamında Sıfır Atık Uygulamaları Konusunda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü İle İşbirliği Protokolü İmzalandı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ev sahipliğinde düzenlenen programda; Bakanlığımızı temsilen Genel Müdürümüz Dr. Alparslan ÇEVİK, Genel Müdür Yardımcımız M. Safa KOÇİ ile Proje Değerlendirme Daire Başkanımız Selami TOPUZ katılım sağlarken paydaş Bakanlığı da temsilen Çevre Yönetimi Genel Müdürü Fatih TURAN ile Sıfır Atık Uygulamaları Daire Başkanı Okan BAHRİOĞLU yer aldı.

Söz konusu protokol ile; ADEM/SODAM projelerine ilişkin, sıfır atık yönetim sisteminin kurulması, ADEM/SODAM projelerinde geri dönüşüm ürünlerinden malzeme üretilmesi, kadınların sıfır atık konusunda eğitim almaları ve farkındalıklarının arttırılması, eğitim alan kadınların hanelerinde sıfır atık uygulamalarının gerçekleştirilmesi hedefleniyor.

Öte yandan, bununla birlikte Vefa Programı kapsamında, 100 binden fazla hanenin temizliğinin (ayda en az 2 kez)  sıfır atık uygulamaları çerçevesinde yapılmasının hedeflendiğine ilişkin de bilgiler aktarıldı.

ADEM Nedir ?

ADEM'ler, kadına yönelik şiddet, çocuk ihmal ve istismarıyla mücadele kapsamında dezavantajlı grupların yoğun olarak yaşadığı yerleşim yerlerindeki vatandaşlarımızın aile bütünlüğünü tehdit eden unsurlardan korunması, milli ve manevi değerler ile toplumun değer yargılarını muhafaza etmek üzere psikososyal, sosyokültürel, mesleki ve kişisel yönden gelişimlerinin ve toplumsal entegrasyonlarının sağlanması amacı ile faaliyet gösteren merkezlerdir.

SODAM Nedir ?

SODAM'lar ise Roman vatandaşlarımızın yoğun olarak yaşadığı yerlerde vatandaşlarımıza psikososyal, sosyokültürel, mesleki, sanatsal ve kişisel gelişim alanlarında destek sunma faaliyetleri gösteren merkezlerdir.

VEFA Programı Nedir ?

Vefa (Yaşlı Evde Bakım) Programı kapsamında; muhtaç durumda olup kişisel bakımlarıyla temel ve zaruri ihtiyaçlarını karşılayamayan yaşlı, engelli vatandaşlarımız ile ağır kronik hastalığı nedeniyle kendi öz bakımını yerine getiremeyen vatandaşlarımızın ev ve kişisel temizlikleri yapılmaktadır.