…
…
…
…
…
…
…
…
17 Kasım 2021, Çarşamba Ankara, Türkiye

Şehit ve gazi çocuklarına “Konuşan Doğa Eğitimleri”


Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Şehit Yakınları ve Gaziler Genel Müdürlüğü ile Gazi Üniversitesi iş birliğinde, şehit ve gazi çocuklarına yönelik “Konuşan Doğa Eğitimleri” düzenlendi.

Şehit yakınları, gaziler ve gazi yakınlarının refahlarını artırmayı, geleceklerini güvence altına almayı ve sosyal hayatta güçlü bir birey olmalarını amaç edinen Şehit Yakınları ve Gaziler Genel Müdürlüğü, bu kapsamda başlattığı çeşitli etkinlik ve eğitimlerine devam ediyor. 

Bu nedenle bilim, sanat ve kültür alanlarındaki eğitim programlarından olan 'Konuşan Doğa Eğitimleri'  17 - 18 yaş grubundaki şehit ve gazi çocuklarına yönelik olarak, 15-16 Kasım 2021 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Zoom ve Youtube üzerinden online olarak işlenen dersler, Gazi Üniversitesinin alanında uzman akademisyenlerinin anlatımlarıyla yapıldı. 

Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Uğur Gökmen’in moderatörlüğünü yaptığı eğitimlere; Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı Fatma Öncü, Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Yıldız, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Şehit Yakınları ve Gaziler Genel Müdürü Selim Çelenk ile Akademisyenler, Bakanlık bürokratları ve öğrenciler katıldı. 

Eğitimin açılış konuşmasını Şehit Yakınları ve Gaziler Genel Müdürü Selim Çelenk gerçekleştirdi. Selim Çelenk konuşmasına, “Bu programın gerçekleştirilmesinde katkısı olan başta Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız’a, değerli akademisyenlerimize, çalışma arkadaşlarıma ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. İki gün sürecek olan bu eğitim programının hayırlara vesile olmasını diliyorum” sözleriyle başladı.

Selim Çelenk, “Bizim hedefimiz, Türkiye’de bize bu vatanı emanet bırakan aziz şehitlerimizin ve onlara şahitlik eden aziz gazilerimizin ailelerine, çocuklarına en güzel hizmetleri sunabilmek, gece gündüz onların sıkıntılarını dertlerini bertaraf etmek ve onlara en güzel hayatı sunabilmek için elimizden geleni yapmaktır” diye konuştu.

Devlet-millet kaynaşmasıyla en güzel hizmeti sunmanın hesabı içerisinde olduklarını vurgulayan Selim Çelenk, “Amacımız, bize emanet bırakılan bu vatanda tabiatın dilini, bize söylemek istediklerini anlayabilmek ve bizden sonraki kuşaklara en güzel mirası bırakabilmektir. Suyun, havanın, tabiatın kirlendiği yerde ne kadar zengin olursanız olun mutlu olamazsınız. Çünkü tabiat bizim için vazgeçilmez ve her nefeste içimize çektiğimiz bir havadır, olmazsa olmazımızdır” ifadelerine yer verdi.

Selim Çelenk’ten sonra konuşmasını gerçekleştiren Rektör Prof. Dr. Musa Yıldız, dünyanın önceki nesillerin hataları yüzünden geri dönüşü olmayan bir yola girmek üzere olduğunu dile getirerek, “Özellikle büyük kentler, çevre sorunlarının en yoğun yaşandığı yerler olarak karşımıza çıkmaktadır. Böyle bir sorun karşısında günümüzde sürdürülebilirliği temel alan tüm kurumlar, sosyal sorumluluk anlayışı içerisinde hareket etmelidirler. Özellikle siz gençlerin bu konudaki duyarlılık ve bilinç düzeyini arttırmaya yönelik faaliyetleri düzenlemek ya da düzenlenen faaliyetlere destek vermeleri gerekmektedir. Bunların yanı sıra doğayı anlamaya çalışmamız, çevremize yeterli özeni göstermemiz ve doğaya ihtiyacı olduğu gibi önem vermemiz, birçok sorunun oluşmadan ortadan kalkmasına imkân verecektir. Doğa, dün ve bugün olduğu gibi yarın da yine bizimle olacaktır. Bizler birer birey olarak kendi sorumluluklarımızı bilmeli ve bu sorumluluklar doğrultusunda doğayı korumak için gerekli özeni göstermeliyiz” ifadelerinde bulundu.

Konuşmasının sonunda, iki gün sürecek eğitimlerin başarılı ve verimli bir şekilde geçmesini temenni eden Prof. Dr. Musa Yıldız, katılım ve katkılarından dolayı başta Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Sayın Derya Yanık olmak üzere Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Şehit Yakınları ve Gaziler Genel Müdürlüğüne Üniversiteleri adına teşekkürlerini iletti.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı Fatma Öncü ise konuşmasına, “Bugün Gazi Üniversitesi iş birliğinde çevreye duyarlı ve çevre duyarlılığının vatan sevgisiyle eş anlamlı olduğunun bilincine erişmiş bireyler yetiştirmek gayesiyle yapılan bu eğitim programında, bizleri bir araya getiren başta Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız olmak üzere tüm Gazi Üniversitesi çalışanlarına, akademisyenlerine saygı ve hürmetlerimi sunuyorum” diyerek başladı.

Konuşmasında gençlere seslenen Öncü, “Bizim geleceğimiz sizlere emanet olduğuna göre konuşan doğanın sesini sizlere duyurmamız görevimizdir. Bu eğitimin çok verimli olacağına yürekten inanıyorum. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olarak sizlere hizmet etmek, eğitimlerinize katkıda bulunmak, sizleri geleceğe hazırlamak bizim için gurur vesilesidir. Şehitlerimize ve gazilerimize vefa borcumuzun bir gereği olarak bu sorumluluk duygusuyla etkin politikalar üretmeye devam edeceğiz” ifadelerine yer verdi.

Açılış konuşmalarının ardından Fen Bilimleri Enstitüsü Disiplinlerarası Çevre Bilimleri Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Aysel Çağlan Günal’ın moderatörlüğünde eğitim programı kapsamında yer alan derslerin sunumu başladı. Eğitimin ilk gün programında davetli konuşmacılar Doç. Dr. Birol Kayranlı “Suyun Döngüsü ve Su Tasarrufu”, Prof. Dr. Gamze Yücel Işıldar “Küresel Isınma ve İklim Değişiklikleri”, Doç. Dr. Gülbin Firidin “Su ve Toprak Kirliliği” konulu; ikinci gün ise Prof. Dr. Beril Salman Akın “Katı Atıkların Geri Dönüşümü ve Sıfır Atık Projesi”, Dr. Pelin Yıldırım “Neden Kıyı Sularımızı Korumalıyız”, Prof. Dr. Aysel Çağlan Günal da “Plastiklerin Hayatımızdaki ve Çevredeki Yeri, Alternatifler” konulu sunumlarını gerçekleştirdiler.

Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Şehit Yakınları ve Gaziler Genel Müdürlüğü iş birliğinde düzenlenen ve iki gün süren “Konuşan Doğa” konulu eğitimler, altı konu başlığında hazırlanan sunumlarla tamamlandı. Eğitimin kapanış konuşmalarını ise Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Şehit Yakınları ve Gaziler Genel Müdürlüğü Daire Başkanı İlknur Çiftehan ile Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Cevriye Gencer gerçekleştirdiler. Kapanış konuşmalarının ardından eğitim sona erdi.

 

Programı İzlemek İçin:

1. Gün: https://www.youtube.com/watch?v=v3Qcb3KH40M 

2.Gün: https://www.youtube.com/watch?v=J4ey5TGGqPw