…
…
…
…
…
…
…
05 Ocak 2020, Pazar Kars, Türkiye

Sarıkamış şehitleri anma programı düzenlendi


Sarıkamış Şehitlerinin 105 inci Anma Yılı Programı, 03-05 Ocak 2020 tarihlerinde, Bakanlığımız ile Gençlik ve Spor Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Kars Valiliği, Sarıkamış Kaymakamlığı ve Sarıkamış Belediyesinin işbirliği ile gerçekleştirildi.

"105. Yılında Sarıkamış Şehitlerini Anma Programı” 3 Ocak'ta Sarıkamış’ta Bakanlığımız tarafından şehit ve gazi aileleri onuruna yemek verilmesiyle başladı. Aynı gün Sarıkamış Kazım Karabekir Paşa Camisi'nde Kur’an – ı Kerim tilaveti, 105.000 hatim duası ve mevlit töreni düzenlendi. Programın ilk günü, 15 Temmuz Demokrasi Şehitleri Meydanı'ndan Yukarı Sarıkamış Şehitliği'ne meşaleli yürüyüş ile son buldu. 4 Ocak'ta ise Sarıkamış Kayak Merkezi bölgesinde buzdan asker heykelleri sergisinin açılışı yapıldıktan sonra akşam saatlerinde meşaleli kayak ve lazer gösteri sunumları gerçekleştirildi. 

Etkinliğin son gününde Kızılçubuk Zirvesi'nden başlayan  beş  kilometrelik yürüyüşün ardından Ay Yıldızlı Tören Alanı'nda çelenk sunumu ile programın anlam ve önemine dair protokol konuşmaları yapıldı. Program,  Çelik Kanatlar Helikopter Akrobasi Ekibi’nin gösterisi ile sona erdi.

Düzenlenen anma programına Meclis Başkanvekili Celal ADAN, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem KASAPOĞLU, Tarım ve Orman Bakanı Bekir PAKDEMİRLİ, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Eski Bakan Yardımcısı Ahmet KOCA ve Şehit Yakınları ve Gaziler Genel Müdür V. Selim ÇELENK’in yanı sıra İl Müdürlüklerimizin personeli ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Birinci Dünya Savaşı'nda 22 Aralık 1914 - 17 Oca 1915 tarihleri arasında, Osmanlı Ordusu'nun, Rus Ordusuna karşı başlattığı harekâtta, Enver Bey Komutasındaki on binlerce askerimiz Sarıkamış'ta donarak şehit olmuştu.  Tarihçi Yazar Şevket Süreyya AYDEMİR’e göre harekâta katılan bir asker, anılarında şöyle anlatmıştı yaşadıklarını: “Bu yaz, iki alayımızla Yemen’den buraya naklonulduk. Yola koyulmamızdan dört ay sonra buraya ulaştık ki, Arabistan’ın cehennemî sıcağı Köprüköy’deki ayaz yanında nimet-i ilâhi imiş. Burada çadırın perdesi buza kesmiş oğlak kulağı gibi kırılmakta ve kopmakta. Bölük kumandanım, beni sıhhiyeye nakletmiş ise de, tabip ve ilaç yokluğundan çaresiz kalıp tekrar takımıma döndüm. Akşam yaklaşınca Köprüköy’e civar dağlardan tipi boşanır. Kumandanımız, gelecek cuma Başkumandan Enver Paşa Hazretleri’nin teftiş ve hücum için geleceğini müjdeledi. O gelinceye kadar da yün içlik, çorap ve paltoların verileceğini ve Yemen yazlıklarını atacağımızı müjdeledi. Allah, devlete ve millete zeval vermesin. Başkumandan Paşa Hazretleri’nin gelmesi ile, Moskof’un kahrolacağından ve kâfirin, karşımızdaki tepelerde geceleri seyrettiğimiz ocaklı ve mutfaklı karargâhlarını ele geçireceğimizden subaylarımız çok emin. Şafak söktüğünde 2059 rakımlı Kızkulağı Tepesi’nden Moskof obüs yağdırır ama şükrolsun, zafer bizim olacak. Gece bastırdığında, tepelerdeki Moskof ocaklarının ateşi gözlerimizdeki ayazı tandır közüne tebdil eyler. Başkumandan Paşa Hazretleri acele gelse ki ateşe kavuşsak…”

Allahu Ekber Dağlarının ruhani havası, Genel Müdürümüz Selim ÇELENK’in duygu dünyasına, mısralarına ise şöyle yansıdı:

“Dönmeyi düşünmek yiğide “ar”dı,

Mehmedimin elbisesi “vakar”dı,

Cennet Yolcusunun kefeni “kar”dı,

Zaman, mekan dondu Sarıkamış’ta.”

Şehit Yakınları ve Gaziler Genel Müdürlüğü olarak biz de şehitlerimizi rahmetle yad ediyoruz. Ruhları şâd olsun.