…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
07 Ocak 2019, Pazartesi Kars, Türkiye

Sarıkamış Şehitleri 104’üncü Yıl Anma Programı


Sarıkamış Harekâtı esnasında Allahuekber Dağları’nda şehit düşen 90 bin Mehmetçiğimiz için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı,  Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Kars Valiliği tarafından 104. Yılında Sarıkamış Şehitlerini anma programı düzenlendi. Anma programına Bakan Yardımcısı Sayın Ahmet KOCA ile Genel Müdür V. Sayın Selim ÇELENK katıldı.

4-6 Ocak 2019 tarihleri arasında düzenlenen programın ilk gününde Şehit Yakınları ve Gaziler onuruna yemek verildi. Yemekte konuşma yapan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı Sayın Ahmet KOCA;

"Sarıkamış harekâtı, şanlı tarihimizin hüzünlü olduğu kadar önemli de olan yapraklarından biri olarak hafızamızda yer almış bir destandır. Dondurucu soğukta ve tipi altında şehit olurken bile kol kola giren ve ebediyete yol alan Mehmetlerimizin bu destanı birer fedakârlık ve kahramanlık örneği olmanın yansıra birlik ve kardeşlik dersidir.  Aziz Milletimizin, her bir karışı kanla, canla kazanılmış bu mukaddes vatanı müdafaa etmek uğruna ne denli zorluğu göze alabileceğinin ıspatıdır, Sarıkamış.

Sarıkamış ruhu, milletimizin onurlu duruşudur; Çanakkale ruhudur; Milli Mücadele Ruhudur ve dahi 15 Temmuz ruhudur. Bu canım topraklar üzerinde kirli emelleri olanlara en büyük dersi iste bu ruh vermiştir; her zaman ve koşulda vermeye de hazırdır.

1915 yılında 2700 rakımlı Sarıkamış dağlarında vatan, millet, devlet ve vatanın bütünlüğü, milletin bekası için “Durmak yok; dönmek yok." diyerek canlarından vazgeçmekten imtina etmeyen kahraman şehitlerimizin mirasına sahip çıkmak için aynı özveri ve ruhla gerek yurt içinde gerek sınır ötesinde zorlu mevsim koşullarını umursamadan görev yapan kahraman Mehmetçiklerimiz bu ruhu yasatanlar-yasatacak olanlardır.  Bu ruh yaşadığı müddetçe vatanımız üzerinde kirli emelleri olanlar korkmalı; aziz milletimizin de gönlü rahat olmalıdır.

Nitekim bu yurt; Şair Mehmet Akif Ersoy’un da o çok anlamlı şiirinde kaleme aldığı gibi;

     Eşele Bir Yerleri Örten Karı
     Ot Değil Onlar Dedenin Saçları
     Dinle Şehit Sesleridir Rüzgarı
     Haydi Git Evladım Uğurlar Ola
     Haydi Git Evladım Açıktır Yolun
     Zalimlere Karşı Bükülmez Kolun
     Bayrağı Çek Ön Safa Geçmiş Bulun
     Uğurun Açık Olsun Uğurlar Ola
     Haydi Levent Asker Uğurlar Ola

Ya Gazi Ol Ya Şehit şiarıyla vatanı uğruna gözbebeklerini, kınalı kuzularını kaybetmeyi göze alan anaların yetiştirdiği evlatlar sayesinde vatan olmuştur, ocak olmuştur ve ilelebet vatanımız olarak da kalacaktır.

İnanıyorum ki, Sarıkamış, Çanakkale gibi milletimizin destansı kahramanlıklarını hatırlamak adına ülkemizin geleceği için oldukça önemlidir. Zira geçmişini bilmeyen, geçmişinden güç almayan bir millet geleceğe sağlam adımlarla yürüyemez. Dolayısıyla bizlerin en birincil görevi tarihimizi layık olduğu değerde genç nesillere aktarmaktır.

Bizler, gençlerimize bu toprakları vatan kılmak için verilen şehitleri, bu vatan uğruna yapılan mücadeleleri hatırlatacağız ki tıpkı 15 Temmuzda olduğu gibi mukaddes mirasımıza sahip çıkabilelim.

Bu anlayışla şehit yakınlarımız ve gazilerimiz için her zaman pozitif ayrım yaparak çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Bu itibarla, hükümetimiz döneminde yaptığımız değişikliklerle;

1- Şehit yakınlarına tanınan istihdam hakkını birden ikiye çıkardık.

2- Yaptığımız düzenlemeyle daha önceden istihdam hakkı bulunmayan vazife ve harp malullerinin de istihdam hakkından faydalanmalarını sağladık. 

3- Vazife malullüğü kapsamında bulunan diğer kamu görevlilerinden hayatını kaybedenlerin yakınları ile malul olanlar ve terör mağduru sivil vatandaşlardan terör eylemleri nedeniyle hayatını kaybeden veya engelli hale gelenlere bir istihdam hakkı getirdik. 

4- Yılda iki defa olan şehit yakını ve gazi atamalarında süre sınırını kaldırdık. Artık atamaya hazır olanların istihdamını her ay yapmaktayız.

5- İstihdam hakkını kullanmak isteyen hak sahipleri için 45 yaş sınırını kaldırdık. 

6- Çeşitli derecelerde engel durumları olan gazilerimizin atandıkları kurumlardaki görevlerini zorlanmadan yapabilmeleri adına hizmetli kadrosunda çalışanların memur kadrosuna geçirilmelerini sağladık. 

 Bu kapsamda 2014 yılına kadar 16.502’si İçişleri Bakanlığı; 2014 yılından itibaren ise Bakanlığımız tarafından 24.415 olmak üzere toplam 40.917 hak sahibini, çeşitli kurum ve kuruluşlarına atadık.

7- Tanıtım kartı olarak da kullanılabilen ücretsiz seyahat kartı hakkından yararlananların kapsamını genişlettik ve bugün itibariyle 158.092 şehit yakını, gazi ve gazi yakınımızın ücretsiz seyahat hakkını kullanmalarını sağladık. 

8- Vazife ve harp malullüğü kapsamında olup faizsiz konut kredisinden yararlanamayan şehit yakını ve gazilerimizin de faizsiz konut kredisi’ nden yararlanmalarını sağladık

9- Şehitlerimizin anne ve babalarına aylık bağlanmada aranan muhtaçlık şartını kaldırdık.

10- Çalışmaya devam eden malullerin maluliyet aylığı kesilmeyerek iki aylığı birden alma ve sonraki çalışmalarından dolayı emekli olabilme imkânı getirdik. 

11- Vazife malullüğü kapsamında ek ödeme ile eğitim-öğretim yardımı alamayanların da bu imkândan faydalanması sağlayarak kapsamını genişlettik. 

12- Başkasının yardım ve desteği olmadan yaşayamayacak derecede ağır malul olan gazilerimize sağlanan bakım desteğini  asgari ücretin net tutarından iki katına çıkardık.

13- Memur ve İşçi Sendikalarının şehit yakınları ve gazilere ayni ve nakdî yardımda bulunabilmelerinin önünü açtık. ,

14- Şehitlerin eş veya çocuklarından birisi, eş ve çocuğu yoksa ana veya babasından birisi tarafından alınacak araçlar için bir defaya mahsus olmak üzere özel tüketim vergisinden (ÖTV) muafiyeti sağladık.

Yaptıklarımızı asla yeterli görmüyoruz ve daha iyisini yapmak için çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Bu vatanı bize canlarıyla emanet bırakan aziz şehitlerimizin yakınlarına ve gazilerimize minnet duygularımızı ifadeye kelimeler yetmez." ifadelerini kullandı.

Yemek programı şehit yakınları ve gazilerle sohbet programıyla tamamlandı. Aynı gün akşam akşam namazından sonra Kazım Karabekir Caminde Şehitlerimiz için Kur’an-ı Kerim tilaveti ve 104.000 hatimin duası yapıldı. Ardından şehit merkezinden Şehitlik abidesine meşaleli gece yürüyüşü yapıldı.

Programın ikinci gününde Kardan Heykeller Sergisi açılışı, Meşaleli Kayak Gösterisi ve Anma Programı düzendi.

Programın üçüncü gününde ise  Kızılçubuk Zirvesinden ‘’Türkiye Şehitleriyle Yürüyor’’ Anma Yürüyüşü gerçekleşti.Yürüyüşün ardından Bakanlığımız tarafından inşa edilen Ay-Yıldız Tören Alanına çelenk sunma ve şehitlerimizi anma programı gerçekleştirildi.

104 yıl önce hayatlarını kaybeden aziz şehitlerimizi rahmetle anıyoruz.