…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
15 Temmuz 2019, Pazartesi Sinop, Türkiye

15 Temmuz Demokrasi Ve Milli Birlik Günü etkinlikleri kapsamında Sinop Valiliği tarafından Program gerçekleştirildi


Sinop Valilik Meydanında gerçekleştirilen program Saygı Duruşu ve İstiklal Marşımızın okunması akabinde okunan Kuran-ı Kerim tilaveti ile başladı.
 
Daha sonra Valimiz Sayın Valimiz Köksal Şakalar yaptığı konuşmada; ‘‘bundan tam üç yıl önce sıcak bir yaz gününde herşey çok sakinken akşam vakti başlayan bir hareketlenmeyle adeta Türkiye’de yer yerinden oynadı. Bir baktık uçaklar, tanklar, helikopterler hepsi vatandaşın üstüne ateş etmeye başladı. Maalesef  bu olaylarda 251 insanımızı şehit verdik.  2196 vatandaşımız ise gazi oldu. Bizler ilk şehidimizden son şehidimize kadar hepsini saygı ve minnetle anıyoruz. Gazilerimize sağlık sıhhat dilerken Rahmeti Rahmana kavuşanlara ise Allah’tan rahmet diliyoruz. Gaziler deyince Kurtuluş Savaşımızın Gazileri  adına Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü de minnetle rahmetle yad ediyoruz. 
 
Biz vatan sevgisini tarihin yazdığı ilk Türk Devletinden, ilk Türk İmparatorluğundan, Hummandan, Oğuz Kaan’dan öğrendik. Biz vatan sevgisini Göktürkler döneminde kırk kişiyle Çin Sarayına giren Kürşat’tan, Malazgirtte Sultan Alparslan’dan,  İstanbul’da Fatih Sultan Mehmet’ten öğrendik.  Biz vatan sevgisini  Cengiz Han’a yenildiğinde  kız kardeşi düşman eline geçmesin diye hepsini kendi eliyle öldürüp sonrasında nehri geçtiğinde Cengiz Han’a meydan okuyan Celalettin Harzemşah’tan öğrendik. Biz Vatan sevgisini Mustafa Kemal’den öğrendik. 
 
Bizler vatan sevgisi adına Çocuklarımıza Şüheda ismini verdik.   Bunun için 15 Temmuz gecesi hiç kimse tereddüt etmeden çocuklarını hanımlarını evde bırakarak arkasında neler olacağını düşünmeden sokağa inen insanlarız. Geçmişte Ulubatlı Hasan neyse, Hasan Tahsin neyse  o gün de Ömer Halis Demir oydu.  Biz biliyoruz ki fıtrat değişmez, kan değişmez, soy değişmez. Yine biz biliyoruz ki dara düştüğümüzde kendi milletimizden bir kahraman çıkartmasını biliriz. Bu yerine göre Oğuz Kaan olur, yerine göre Kül Tigin olur, yerine göre Osman Gazi olur, yerine göre Gazi Mustafa Kemal olur.‘‘Vatan sevgisi imandandır’’ sözü Peygamber efendimize aittir. Vatanı olmayanın dini olmaz, milliyeti olmaz, namusu olmaz, şerefi olmaz.  Bugün gördüğünüzde Irak’ta, Suriye’de, Libya’da, Afganistan’da insanların dinlerinin, karakterlerinin, haysiyetlerinin ayaklar altına alındığını  biliyoruz. 
 
Daha doksanlı yılların başlarında  duyuyorduk cemaatçiler var, Fethullahçılar var. Bunlar kendilerini hep seçilmiş bir topluluk olarak görüyorlardı. Onların kendilerine göre bir din anlayışları vardı. Onlar her türlü takiyeyi caiz görüyorlardı. Bunlar soruları çaldıkları için kendi insanlarını istedikleri yerlere yerleştiriyorlardı. Dolayısıyla menfaatine düşkün olanlar, bir yerlere gelmek isteyenler kendilerini bunlarla iyi geçinmek zorunda  hissediyorlardı.  Kendi insanlarını kendi gençlerini istedikleri yerlere yerleştirerek adım adım devleti ele geçirmek istiyorlardı. Fakat hesap etmedikleri bir şey vardı. Kendi güçleri ne olursa olsun arkalarında Amerika’da olsa, Avrupa’da olsa bu Millet bu Vatanı sokakta bulmamıştı. Bu Millet bu Vatan için hayatını feda edeceğini ve bu Vatanı hiçbir gruba, hiçbir cemaate, hiçbir tarikata bırakmayacağını bir kez daha onlarla birlikte tüm dünyaya  gösterdi. 
 
İnsanlar akıllarını kullanmazlarsa, insanlar iradelerini ipotek ettirirlerse yine korkarım ki aynı sonuca ulaşırlar. Bunun için bizler Millet olarak aklımızı, irademizi kimseye ipotek etmeden bu vatana sahip çıkmaya devam edeceğiz. O günkü başta Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımız olmak üzere siyasi liderlerin duruşlarını takdir etmek lazım ve her şeyden önce bu Milleti takdir etmek lazım. Çocuğuyla genciyle kadınıyla erkeğiyle vatanı böldürtmeyeceğini, bayrağı indirtmeyeceğini bir kere daha gösterdi. 251 şehidimizi ve tüm şehitlerimizi,  Sinoplu Şehidimiz Ömer Can Açıkgöz’ü minnetle ve Rahmetle anıyorum. Allah’u Tealanın bu millete böyle acılı bir günü bir daha yaşatmamasını temenni ediyor, hepinize saygılar sunuyorum’’ dedikten sonra 15 Temmuz anı defterini imzalayarak konuşmasını tamamladı. 
 
Program Sayın Valimiz Köksal Şakalar’ın konuşmasının akabinde çeşitli sahne gösterileri  ile devam etti.
 
Ardından Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın  İstanbul’dan  verilen canlı yayın ile  halka hitap etmesi, ilahi dinletisi, İl Müftüsü Ali Hayri Çelik tarafından tüm Şehitlerimizin ruhlarına  ithafen yapılan dua ve saatler 00:13’ü gösterdiğinde tüm Camilerimizden Salalar okunması ile program son buldu.
 
15 Temmuz Milli Birlik Günü  etkinlikleri kapsamında Sinop Valiliği tarafından hazırlanan Programa Vali Köksal Şakalar ve Eşi Müslime Şakalar Hanımefendinin  yanı sıra, Sinop Askerlik Şubesi Başkanı ve Garnizon Komutanı Personel Bnb. Cevdet Alper Batu, Cumhuriyet Başsavcısı Duygu Bayar Öksüz, Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Dalgın, Vali Yardımcıları  İzzet Ercan ve Mehmet Tanışır, 22. Dönem AK Parti Sinop Milletvekili Cahit Can, 25. Dönem AK Parti Sinop Milletvekili Cengiz Tokmak,  İl Emniyet Müdürü Ercan Dağdeviren, İl Jandarma Komutanı J. Kd. Albay Halil Altıntaş, 72. Sahil Güvenlik Bot Komutanı Yüzbaşı Koray Kemiksiz, Doğa Koruma ve Milli Parklar 10. Bölge Müdürü Hasan Başyiğit,  İl Genel Meclisi Başkanı Yakup Üçüncüoğlu, İl Müdürümüz Melih KELEŞ,  Kurum Müdürleri,  Siyasi Parti Temsilcileri, Sivil Toplum Kuruluşları, Kuruluşlarımızda bakım ve koruma altında bulunan engelli, yaşlı ve çocuklarımız ile Binlerce vatandaş katıldı.