…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
08 Kasım 2019, Cuma Bafra, Samsun-Türkiye

Kadınlar İçin Kooperatifçilik Eğitim Toplantısı Düzenlendi


Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığının işbirliği ile imzalanan "Kadın Kooperatiflerinin Güçlendirilmesi İşbirliği Protokolü" kapsamında kadınlara yönelik eğitim toplantısı düzenledi.

Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü binasında gerçekleştirilen toplantıda konuşan Samsun Ticaret İl Müdürü Cemil Kocaoğlu, "İlimizde 163 adet kadın kooperatifi var ama kadın girişimi ve üretimi işletme kooperatifi olarak bugüne kurulan resmi kooperatifimiz olmadığını görüyoruz. Biz bunun tohumlarını ekeceğiz, kısa zamanda üretim ve işletme kooperatiflerimizin kurulacağını umut ediyoruz. Girişimci kadınlarımızın bireysel çalışmalarında yaşadıkları sorunları biliyoruz. Onların kooperatifleşmesi halinde sorunların daha çabuk halledileceğini düşünüyoruz. Bu nedenle öncelikle kendimize güvenmeli, kolektif çalışmaya inanmamızı ve güven sorunuzu aşmanız gerekiyor." dedi.

KADIN KOOPERATİFİ YOK

Tarım ve Orman İl Müdürü Bayram Ay, "Sermayesi güçlü olmayan herkes gerek şehirde gerek kırsal alanda birlikte hareket etmek durumunda. Bu işin kadınlar tarafından yürütülmesi de ayrı bir öneme haiz. Çünkü Samsun'da 82 kooperatifimiz var ancak kadınlar eliyle yürütülen henüz bir kooperatifimiz yok. En azından kadınların kendi öz kaynaklarıyla, kendileri birleşerek kurduğu bir kooperatif yok. Dernek olarak var ama bu şekilde bir organizasyonumuz yok. Kadınlarımız bu anlayışla hareket etmek zorunda ve bu kooperatif konusunda bir şekilde dahil olmak zorundalar" diye konuştu.

KADINLARIMIZ İÇİN ÇOK YARARLI OLACAK

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Tekin Balcı, "Kadınların toplum içerisinde güçlendirilmesi, kendi başına ayakta durabilmesi ve kendini geliştirebilmesi, kendisini geliştirirken hem çoluğuna çocuğuna hem yakın çevresine hem bütün topluma yararlı olması için ayrıca bir fırsat verilmiş durumda. Bu yönüyle kooperatiflerle ilgili fırsatın değerlendirilmesi sizler çok yararlı olacağını düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

GÜCÜMÜZÜ BİRLEŞTİRMEK MECBURİYETİNDEYİZ

Bafra Kaymakamı Cevdet Ertürkmen ise, "Anayasa var, baba yasa yok. Anayol deriz, ana tema deriz, ana fikir deriz. Hukuk düzenimizin tüm isimleri, yollarla ilgili olsun, yapılarla ilgili olsun fikriyatımızla ilgili olsun her şeyin başı ana kelimesini koyarız. Bu bizim Türk toplumunun kadına verdiği önemim bir göstergesidir. Başka ülkelerde buna rastlayamazsınız. O yüzden bu üretimin ve kooperatifçiliğin en önemli bileşeni kadın Türk toplumunda önemli bir noktadadır, bunu da başarabilecek güçtedir. Artık yeniden kooperatifleşmeye ve şirketler kurmak mecburiyetindeyiz. Miras yolu ile arazilerimiz çok küçülüyor. Artık büyük üretim sahalarına sahip değiliz. Dolayısıyla gücümüzü birleştirmek mecburiyetindeyiz" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nden Ziraat Mühendisleri Erkan Altınışık ve Mustafa Şen tarafından "Kooperatifçilik ve Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri", Ticaret İl Müdürlüğü’nden Gülbin Aydın ve Hatice Nazlı Saral tarafından “Kadın Kooperatifleri” konulu sunum gerçekleştirildi. Soru ve cevapların ardından Bafra Kaymakamı Cevdet Ertürkmen ve İl Müdürleri tarafından katılımcılara katılım belgesi verildi.