…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
26 Kasım 2019, Salı Sakarya, Türkiye

SAKARYA KADIN DAYANIŞMA KOOPERATİFİ LANSMAN PROGRAMI


Kadın Kooperatiflerinin Güçlendirilmesi İşbirliği Protokolü kapsamında, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Ticaret İl Müdürlüğü tarafından oluşturulan Sakarya Kadın Dayanışma Kooperatifi için lansman programı düzenlendi.

Orhangazi Kültür Merkezi’nde düzenlenen tanıtım toplantısına İlimiz Valisi Sn. Ahmet Hamdi Nayir başta olmak üzere, Sakarya Milletvekili Çiğdem Erdoğan Atabek, Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce’nin eşi Filiz Yüce, Vali Yardımcısı Mehmet Fatih Çiçekli, İl Jandarma Komutanı J. Alb. Cengiz Yiğit, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Musa Zor, kaymakamlar, belediye başkanları, daire müdürleri, STK temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.

“Kadın Girişimcilerin Hikâyeleri Anlatıldı”

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan tanıtım programında bakanlıklar arasında yapılan işbirliği protokolü hakkında bilgilendirmeler yapılırken, kooperatifin kurulma sürecindeki çalışmalar ve ilçelerde hizmet veren Sosyal Dayanışma Merkezi ile hayatı değişen kadın girişimcilerin hikâyeleri de anlatıldı.

“Sakarya’nın İlk Kadın Kooperatifi”

Kaynarca Belediyesi Tiyatro Ekibinin hazırladığı ‘Kadınlar Kooperatifi’ isimli oyunun da sergilendiği programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdür Yardımcısı Yasemin Turan, Bakanlıklarının kadına şiddeti engellemeye yönelik çalışmalarının yanı sıra, kadının toplumdaki gerçek yerini alması ve güçlendirilmesi adına da birçok proje geliştirdiğini, Cumhurbaşkanlığı Birinci 100 Günlük İcraat Programı kapsamında Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı arasında ‘Kadın Kooperatifinin Güçlendirilmesi İşbirliği Protokolü’ imzalandığını, bu kapsamda kurulan ve Sakarya’nın ilk kadın Kooperatifi olan Kadın Dayanışma Kooperatifi’nin başarılı çalışmalara imza atacağına gönülden inandıklarını belirtti.

“Kadınların Güçlü Olduğu Toplumlar Daha Başarılıdır”

Daha sonra davetlilere seslenen Sakarya Milletvekili Çiğdem Erdoğan Atabek, “O dönemde de, şimdi de kadınlarımızın faydasına olan her türlü çalışmanın içinde olmayı, ülkemizin kadınlarına elimizden gelenin fazlasını yapmayı bir borç bildik. Toplumun güçlenmesi ancak ve ancak kadınlarımızın güçlenmesi ile mümkün hale gelir. Kadınlarımızın her platformda temsil makamında olması da bu yüzden elzemdir. Bu programda da ‘Kadın Eli Ekonominin Temeli’ temasının ön planda olması hem çok önemli hem çok manalıdır. Kadın elinin değdiği her yerde naiflik, bolluk ve bereket vardır. Kadınlar dünya üzerinde var olan tüm toplumların yapıtaşıdır. Bizim toplumumuz da örneğin; kültürümüzün, gelenek ve göreneklerimizin en büyük aktarıcısı kadındır, annedir. Kadının toplumda güçlü olması o toplumun da güçlü olduğunun en büyük işaretidir. Eminim ki, erkeklerimiz de kadınlarımızın güçlü olmasını istemektedir. Çünkü kadınlarımız çocuklarımızın yetişmesindeki en önemli unsurdur. Dolayısıyla erkeklerde çocuklarının daha iyi yetişmesi için kadınların güçlü olmasında kesinlikle itici güç olmalıdır. Kadınlarımızın güçlenmesi, cinsiyet eşitsizliğinin giderilmesi ile kadınlarımız çok daha güçlü hale geldikçe bizler de adım adım daha güçlü Türkiye’ye ulaşacağız” şeklinde konuştu.

“Kadınların Hayatımızın Yarısından Fazlasıdır”

Kadınların hayatımızın yüzde 50’sinden daha fazlasını kapsadığını ifade eden İlimiz Valisi Sn. Ahmet Hamdi Nayir ise konuşmasında şu sözlere yer verdi:

“Nüfusumuzun her ne kadar yüzde 50’si kadınların ise de hayatımızın yarısından çok daha fazlasında yine kadınlarımız bulunuyor. Biz kültür olarak, tarih olarak, inanç olarak, kadına olan saygıyı emreden bir toplumun fertleriyiz, maalesef zaman zaman aksi örneklerini de yaşayabiliyoruz. Bize düşen, muamelenin en naifini, en zarifini hak eden kadınlarımıza bizi iyiliğe sevk eden bütün hususları dikkate alarak o şekilde davranmaktır. Bugün kadına şiddete hayır duygusunun yaşatıldığı 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Şiddetle Mücadele Gününde buradaki programımızın önemi de bir kat daha artmış oluyor. Toplum olarak kadir-kıymet bilen, değer bilen bir toplum olarak annelerimizi, bacılarımızı, kadınlarımızı mutlaka hak ettikleri şekilde, en güzel davranışlar ve takdirle karşılamamız gerekiyor.

“Bakanlıklarımızın Ortak Gayeleri Kadınlarımızın Başarısı”

Güzele ulaşmak için de bugünkü tanıtım programında olduğu gibi kadınlarla ilgili gayretler devam ediyor. Üç Bakanlığımız çok güzel adımlar atarak Kadın Kooperatiflerinin desteklenmesi konusunda bir karar almışlar ve Bakanlıklarımızın temsilcileri bir araya gelerek bunun gereğini yapma konusunda da büyük bir özveriyle çalışmışlar. Daha önce İlimizde örneği olmadığı için zorlansalar da pes etmemiş, ilk örneği kendileri oluşturmak için yollarına devam etmişler. İnsan her tecrübeyi kendisi yaşayacak kadar uzun ömürlü değildir, onun için diğerler insanların da deneyimlerine ihtiyacı vardır. Bu konuda tecrübe sahibi olan İllerle irtibata geçen girişimcilerimiz, onlardaki güzel örnekleri alıp İlimizde kurulacak olan Kooperatifi de böylelikle aktif hale getireceklerine inanmışlar.

“Herkes Kendi Projesi Gibi Görmeli”

Avrupa’daki birçok ülkenin kalkınma temelinde kooperatiflerin önemli bir payı vardır. Maalesef Türkiye’de ilk kurulan kooperatif örnekleri başarılı olamadığı için, arkası bir türlü gelmemiştir. Ancak bizler bugün burada bir yeniliği, bir ilki yaşıyoruz, ümit ediyorum ki arkadaşlarımız bunu en güzel şekilde kurup devam ettirecekler. Başarı için herkesin desteğine ihtiyaçları var. Bugün buradaki tanıtımda bulunan bütün taraflar, paydaşlar, bu projeyi kendi projesi olarak görmeli ve o şekilde desteklemelidir. Kaymakamlarımız ve Belediye Başkanlarımız başta olmak üzere hepimiz bu projenin başarısı için gayret sarf etmeliyiz ki, bu gibi projeler devam ettirilebilsin. Biz bu projeyle hem kadınımızı ailesi içinde güçlü, toplumu içinde güçlü hale getirmeye çalışıyoruz hem de kültürümüze bir destek vermeye çalışıyoruz. Ayrıca eğer unutulmaya yüz tutmuş sanatlar varsa onlarla ilgili bir gayretin de ortaya çıkmasını sağlamış olacağız.

Bu projede gayret gösteren bütün arkadaşlarımızı, bu işi planlayan başta Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğümüz olmak üzere destek veren bütün Bakanlıklarımızın İl Müdürlüğü temsilcilerini tebrik etmek istiyorum. Kadınlarımızın kendi aile hayatı içerisinde daha güçlü, daha mutlu olmasını sağlayacak bu projenin İlimize yakışır bir şekilde ilerlemesini umut ediyoruz” dedi.

Kooperatifin kurucu üyelerine çeşitli hediyelerin verildiği programda kadınların el emeği ürünlerinin yer aldığı sergiyi de gezen Vali Ahmet Hamdi Nayir, girişimci ruhuyla hareket eden herkese kendilerinin de her zaman destek vereceğini belirterek, kooperatif üyelerine başarılar diledi.