…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
04 Temmuz 2019, Perşembe

Dumlupınar Denizaltısı Şehitleri Anıtı Törenle Açıldı


Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Sakarya Şube Başkanlığı tarafından Dumlupınar Denizaltısı Şehitleri anısına yaptırılan anıtın açılış törenine İl Müdürümüz Sn. Musa ZOR katılım sağladı.

Karasu İlçesi Darıçayırı Mahallesinde gerçekleştirilen anıtın açılışına İlimiz Valisi Sn. Ahmet Hamdi NAYİR ile birlikte; Gölcük Denizaltı Filo Komutanı Sn. Tuğamiral Hasan ÇANKAYA, Garnizon ve 7. Komando Tugay Komutan Vekili Sn.P. Alb. Salih ÜSTÜNDAĞ, Büyükşehir Belediye Başkanı Sn. Ekrem YÜCE, Vali Yardımcısı Sn. Mehmet Fatih ÇİÇEKLİ, Karasu Kaymakamı Sn. Aziz MERCAN, Serdivan Kaymakamı Sn. Muhsin ÇATMADIM, İl Jandarma Komutanı Sn.J. Alb. Cengiz YİĞİT, Karasu Belediye Başkanı Sn. İshak SARI, Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Genel Başkanı Sn. Mustafa IŞIK, İl Müdürümüz Sn. Musa ZOR, Sakarya Şubesi Kurucu ve Onursal Başkanı-Şehit Babası Sn. Salim YARAR ile Sakarya Şube Başkanı Sn. Mustafa ÇOLAK, SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Akgün ALTUĞ, ilçe protokolü, Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları, Şehit aileleri, Gaziler ve vatandaşlar katıldı.

“Şehitlerimiz İçin Kur’an-ı Kerim Okundu”

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından tüm Şehitlerimiz için Kur'an-ı Kerim Tilavetinin sunulduğu programın açılış konuşmasına kendi yazdığı şiirle başlayan Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Sakarya Şubesi Kurucu ve Onursal Başkanı-Şehit babası Sn. Salim YARAR, 'Hürriyetimizi ve Cumhuriyetimizi Şehitlerimize borçluyuz’ diyen Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü, silah arkadaşlarını ve tüm Şehitlerimizi saygıyla, minnetle ve rahmetle andıklarını söyledi.

Tarihlerine sahip çıkmayan milletlerin yok olmaya mahkûm olduğunu ifade eden Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Genel Başkanı Mustafa Işık, 66 yıl önce ‘Vatan Sağ olsun’ diyerek Çanakkale Boğazının derinliklerinde kaybolan Dumlupınar Denizaltısında 81 denizcimiz anısına yaptırılın anıtta emeği geçen herkese teşekkür ettiklerini belirtti.

“Şehitlerimizin Aziz Hatıralarını Daima Yaşatacağız”

Böyle anlamlı bir anıtın açılışında bulunmaktan memnuniyet duyduğunu ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Sn. Ekrem YÜCE, Vatanı, Bayrağı ve özgürlüğü uğruna can veren tüm Şehitlerimizi rahmetle andıklarını, 1953 yılında denizcilik tarihinin en acı vakası olarak kayıtlara geçen kazada batan Dumlupınar Denizaltısındaki Şehitlerimizden ikisinin Sakaryalı olduğunu, son sözlerinde bile vatanını düşünen bir ecdadın torunları olarak onların aziz hatıralarını ve isimlerini böylesi anlamlı anıtlarla yaşatmaya çalıştıklarını söyledi.

“Kahraman Bir Milletin Torunlarıyız”

Bugün burada Şehitlerimizin fedakârlıklarıyla kıymet kazanan, onlara layık bir törende, onların torunları olarak bir arada bulunmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyleyen İlimiz Valisi Sn.  Ahmet Hamdi NAYİR, "Eğer bugün burada huzur içerisinde bir tören yapabiliyorsak, namusumuz muhafaza altındaysa, gönderlerimizde bayraklarımız nazlı-nazlı dalgalanabiliyorsa, ezanlarımız minarelerimizde özgürce okunabiliyorsa, istiklalimizin sembolü olarak bildiğimiz ve bilemediğimiz bunun binlerce, yüzbinlerce kahramanı var. Bu kahramanlar Malazgirt’ten Çanakkale’ye kadar, Dumlupınar’dan Sakarya’ya kadar, Kıbrıs’tan terörle mücadeleye kadar, 15 Temmuz’a kadar en aziz varlıklarını, canlarını feda eden Şehitlerimizdir. Yine bu fedakârlığa hazır olduğunu gösteren kahraman unvanını kazanan Gazilerimizdir. Millet olarak bunun vefasını ve bunun minnetini her bir ferdimiz mutlaka hissediyordur. Her Şehidimiz, her bir ailenin Şehididir. Onlar, bu milletin bütün ailelerinin acısını hissettiği, minnetini duyduğu, rahmetle, minnetle andığı, bu vatanın unutulmaz evlatlarıdır.

“Vatan, Millet, Sakarya”

Yine bir görev sırasında kaybettiğimiz Dumlupınar Denizaltındaki Şehitlerimiz için İlimize yakışır bir yerde ve bir tarzda böylesi anlamlı bir anıtın açılışını birlikte gerçekleştiriyoruz. Aramızda bulunan Şehit yakınlarımızın, Gazilerimizin, hizmeti fedakârca yürüten Derneğimizin Genel Başkanı ve İl Başkanının, Onursal Başkanlarının göstermiş olduğu bu gayret, her türlü takdirin üzerindedir. Bizler Anadolu Coğrafyasında kutsalımızı ifade ederken, ‘Vatan, Millet, Sakarya’ kelimelerini kullanırız. Sakarya dediğimizde ise, verilen bütün bu mücadeleyi ifade etmek isteriz. Bize yakışan, İlimize yakışan da bu tür anıtları hem yapmak hem yaşatmak hem de yeni gelen nesillere şehadet duygusunu, Gazilik duygusunu en güzel şekilde aktarabilmektir.

“Çocuklarımıza Şehitlik ve Gazilik Ruhunu da Aşılamalıyız”

Görev yaptığım her yerde Muharip Gazilerimize, Şehit yakınlarına, dul ve yetimlerine hizmet eden derneklerimizin, aynı zamanda büyük bir özveriyle bu ruhun da yaşaması için de her türlü gayreti gösterdiklerine şahit oldum. Sakarya’mızda da Büyükşehir Belediyemizin kendilerine sağlamış olduğu güzel bir hizmet binasında bulunan dernek üyelerimiz, bütün okullarımızı gezerek, o tertemiz yavrularımıza Şehitlik ve Gazilik ruhunu da aşılamaya çalışıyorlar, bu gayret her türlü takdirin üzerindedir, İnşallah bu hep böyle devam edecek.

“Buradaki Birlik ve Beraberliğimiz Güzel Bir Örnektir”

Herkesin gözünün üzerinde olduğu bir coğrafyada, atalarımızın bize emanet etmiş olduğu bu cennet vatanda, bizi bu topraklardan atmaya çalışanlar ve burayı bize çok görenler hiç eksik olmuyor. Can pahasına burayı koruma duygusunu hissetmezsek ve bu duyguyu yaşatamazsak, biliyoruz ki kaybımız çok büyük olacak. Son zamanlarda bunun bir örneğini yine yaşıyoruz. Dünya karışık, bölge karışık ve bu sebeple ülkemizi de karıştırmak isteyenler var. Ancak bizler atalarımıza layık torunlar olarak, yine bu topraklar için günü geldiğinde her birimiz ve her birimizin evladı,  Dumlupınar Denizaltısında Şehit olanlar gibi, terörle mücadelede Şehit olanlar gibi, 15 Temmuz’da Şehit olanlar gibi ve kahraman Gazilerimiz gibi can vermeye, kan vermeye hazır bir millet olduğumuzu her zaman göstereceğiz. Buradaki birlik ve beraberliğimiz de bunun güzel bir örneğidir.

Emeği geçenlere teşekkür ederken,  güzel ilçemize yakışır bir yol üzerinde bulunan anıtımızın da Şehitlerimizin her an hatırlanıp rahmetle yad edilmesine vesile olmasını diliyorum" dedi.

“Sakaryalı Şehitlerin Kabirlerine Çiçek Bıraktılar”

Konuşmaların ardından Şehit Babası Sn. Salim YARAR, öğrencilerle beraber sözleri kendisine ait olan "Çanakkale Geçilmez" şiirini okurken, İlimiz Valisi Sn. Ahmet Hamdi NAYİR Dumlupınar Denizaltısı Şehitleri Anıtı'nın yapımında emeği geçen kişi ve kurumlara plaketlerini de verdi.