…
…
…
…
…
11 Nisan 2022, Pazartesi Arifiye,Sakarya

Bakanımız Derya Yanık, Sakarya'da Eğitsel Aktivite Merkezi'nin Açılışını Yaptı


Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Derya Yanık, “Otizmi bir farklılık olarak değerlendirerek oluşturduğumuz ve uyguladığımız politikaların bir sonucu mahiyetinde 1.Otizm Eylem Planını Bakanlığımız öncülüğünde ilk olarak Sakarya’da hayata geçirdik. Şimdi ikincisini çalışıyoruz. İnşallah çok kısa bir süre içerisinde onu da hayata geçirmiş olacağız” dedi.

Bakan Derya Yanık, Arifiye ilçemizdeki Fatma-Hamit Atay Otizm, Engelsiz Yaşam, Bakım, Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi'nde bulunan "Eğitsel Aktivite Merkezi"nin açılış törenine katıldı.

Burada yaptığı konuşmada Yanık, insan hayatına yapılan her güzel dokunuşun, dünyada yeni umutların, yeni hayallerin filizlenmesine bir vesile olduğunu söyledi.

Bakan Yanık, nöro-gelişimsel bir bozukluk olan otizm spektrumun, dünyada ve Türkiye'de giderek artan yaygınlaşma oranları sebebiyle dikkati çektiğini belirterek, "Bu gelişmeler sebebiyle devlet politikamız gereği olarak, her engel grubunun sorunlarını özel olarak çalışma gayretiyle otizmli bireylerin ve ailelerinin ihtiyaçlarına yönelik tedbirler aldık, almaya devam ediyoruz." diye konuştu.

Bütün sosyal hizmetlerde ama özellikle engelli gruplara yönelik yapılan çalışmalarda hizmet anlayışının hak temelli olduğunu vurgulayan Bakan Yanık, “Hak temelli hizmet anlayışımızdan yola çıkarak, sosyal hizmet modellerini oluşturduk, oluşturmaya devam ediyoruz. Otizmi bir farklılık olarak değerlendirerek oluşturduğumuz ve uyguladığımız politikaların bir sonucu mahiyetinde ilk ve tek eylem planımızı yani 1.Otizm Eylem Planını Bakanlığımız öncülüğünde ilk olarak Sakarya’da hayata geçirdik. Şimdi ikincisini çalışıyoruz. İnşallah çok kısa bir süre içerisinde onu da hayata geçirmiş olacağız.” dedi.

 

“Otizmi, bireylerin önündeki bir engel olmaktan çıkarmak bizim görevimiz”

 

Gelinen noktada otizmli bireyler ve ailelerine yönelik hizmetlerin geliştirilmesinde, erken tanılamada ve toplumun tüm kesimlerine yönelik farkındalık oluşturulmasında önemli aşamalar kaydettikleri 1. Otizm Eylem Planı'nı geliştirerek uygulamaya devam edeceklerini söyleyen Bakan Yanık, "Otizmli çocuklarımızın ve ailelerimizin ihtiyaçlarını gidermeye yönelik çalışmaları, geçtiğimiz yıl müjdesini verdiğimiz 2. Otizm Eylem Planı'nda da sürdüreceğiz Şu anda eylem planının son şeklinin verilmesi amacıyla kamu ve sivil toplumun katıldığı odak toplantılara devam ediyoruz. Ondan sonra inşallah 2. Otizm Eylem Planı'mız tüm paydaşların katılımıyla gerçekçi plan olarak hayata geçmiş olacak. Otizmi, bireylerin önündeki bir engel olmaktan çıkarmak ve hayatlarını kolaylaştıracak olanakları sağlamak, devlet kurumları olarak bizim görevimiz. Ancak farklılıklarımızı zenginliğimiz olarak görüp onları sosyal hayata kazandırmak ise hem devletin hem de toplumdaki tüm bireylerin görevidir. Bu nedenle otizm konusunda eğitim ve farkındalık çalışmalarımıza hız verdik ve toplumun tüm kesimlerinde farkındalık oluşturulmasında önemli aşamalar kaydettik.” ifadelerini kullandı.

Dünya Otizm Farkındalık Günü etkinlikleri çerçevesinde açılışını yaptıkları Eğitsel Aktivite Merkezi'nin otizmli bireylere ve ailelerine yeni motivasyon kaynağı olacağına inandığını söyleyen Yanık, "Bu vesileyle değerli bağışlarıyla bu merkezin kurulmasında büyük katkı sunan Şükran ve Öney Şenkardeşler'e teşekkür ederek, gönüllülerimizle daha nice hayırlı projelerde görüşmek dileğimizi yineliyorum." dedi.

Konuşmanın ardından Bakan Yanık, Şükran ve Öney Şenkardeşler'e plaket verdi.

Daha sonra merkezin açılışını gerçekleştiren Yanık, merkezi gezerek İl Müdürümüz Sn. Musa ZOR  beyefendiden bilgiler aldı.