…
…
…
…
…
08 Ocak 2020, Çarşamba Ordu,Türkiye

Kıbrıs Barış Harekatı’na katılan 78 gazimize düzenlenen törenle ‘Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Milli Mücadele Madalyası ve Beratı’ tevcih edildi.


Ordu Valiliği toplantı salonunda gerçekleştirilen  ‘Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Milli Mücadele Madalyası ve Beratı Tevcih Töreni’ne, Vali Seddar Yavuz, Vali Yardımcıları Bayram Gale, Gökhan İkitemur, Altınordu Kaymakamı ve Vali Yardımcısı Vekili Niyazi Erten, İl Emniyet Müdürü Doğu Ateş, İl Jandarma Komutanı Albay Tolunay Başer, Ordu Askerlik Şubesi Başkanı ve Garnizon Komutanı Yarbay Ahmet Meydan, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Ender Yanık, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Ordu Şube Başkanı Mehmet Ali Gümüşkaya, daire müdürleri, Kıbrıs Barış Harekatı’na katılan gaziler ve aileleri katıldı.
 
Şehitlerin manevi huzurunda saygı duruşu ile başlayan programda bir konuşma yapan Vali Seddar Yavuz, “Aziz Türk Milleti, 1071’de başlamış olduğu kıyam ve dirilişiyle Anadolu’da hâkimiyetini kurmuş, ilayı kelimatullahı önce Anadolu’da daha sonra da Viyana kapılarına kadar yaymış ve İslami, hukuku, adaleti her yerde haykırmıştır. Bu uğurda zaman zaman galip gelmiş, elbette şehit olmuş ve gazi olmuştur. Zaten bizim amacımız, hedefimiz, bir sefere çıkmaktır. Hak yolunda yürümektir. Bazen zafer nasip olur, bazen de şehitlik, gazilik kısmet olur. 1974 Kıbrıs Barış Harekatı öncesi, bizim tarihimiz açısından acılarla dolu bir tarihtir. Hepinizin bildiği gibi 1500’lü yıllarda fethettiğimiz ve Türk yurdu olarak idame ettirdiğimiz Kıbrıs, daha sonra İngilizlerin işgaline uğramış ve gelinen süreçte de oradaki soydaşlarımız katledilmeye başlanmıştır. Bununla ilgili çeşitli müdahale girişimlerimiz olmuş, her defasında küresel güçlerin müdahalesiyle karşılaştık. 1974’de her şeyi göze aldık ve oradaki soydaşlarımızın yardımına koştuk ve nihayetinde de Kıbrıs’a barış ve huzur getirdik. İşte bu barış ve huzurda canlarını feda eden Aziz Şehitlerimiz ve siz Kahraman Gazilerimiz bir kez daha destan yazdınız. Kıbrıs Barış Harekatı neticesinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Devleti kuruldu. Bizim ‘Yavru Vatan’ dediğimiz, kardeş ülke dediğimiz devlet kuruldu. Kıbrıs, sadece Kıbrıs’ta yaşayan Türkler açısından değil, Türkiye Cumhuriyeti Devleti açısından da güvenlik sorunudur. Dolayısıyla biz Kıbrıs’a giderken sadece Kıbrıs’ta yaşayanlar için değil, kendimiz için de gittiğimizi unutmayalım. Nasıl Suriye’ye sadece Suriye’de yaşayanlar için gitmiyorsak, kendi güvenliğimiz için gidiyorsak, nasıl ki bugün Libya’ya giderken sadece Libya’da yaşayan insanlar için gitmiyor, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin güvenliği için gidiyorsak, Kıbrıs’a da öyle gittiğimizi herkes bilsin. Dolayısıyla Kıbrıs’a bakarken her zaman Kıbrıs’ı Türkiye Cumhuriyeti Devletinin istikbali olarak değerlendirmek hepimizin görevi. Aksi takdirde Akdeniz’den çıkamazsınız. Hapsolursunuz ve bu hapsi de Türkiye Cumhuriyeti Devleti kaldıramaz. Kahraman gazilerimiz, onur abidelerimiz sizlerle her zaman gurur duyuyoruz. Bilin ki Aziz Türk Milleti sizleri her gördüğünde göğsü kabarıyor, sizlere hürmet ve saygı gösteriyor ve sizleri ayakta alkışlıyor. Sizleri alnından öpüyor. Çünkü kahramanlar alnından öpülür. Hepinizin alnından öpüyorum, hepinizi kutluyorum Allah sizleri var etsin, sağlık afiyet diliyorum. Çok teşekkür ederim” diye konuştu. 
 
Törende bir konuşma yapan Türkiye Muharip Gaziler Derneği Ordu Şube Başkanı Mehmet Ali Gümüşkaya, “Bundan 45 yıl önce Kıbrıs’ta yazdığımız destanın karşılığı olan devletimiz 45 yıl sonrada olsa bizleri unutmayarak madalyalarımızı göndermiştir. Bu madalyalarınız hepinize hayırlı uğurlu olsun. Çocuklarınıza torunlarınıza bırakacağınız yegane miras budur. Gözünüzden daha fazla koruyun. Bizler fani olacağız ama onlar nesiller boyu kalacaktır. Bu imkânı bize burada sağlayan sayın valimize huzurlarınızda teşekkür ediyorum” dedi.
 
Konuşmaların ardından, Vali Seddar Yavuz tarafından 78 Kıbrıs Gazisi’nin ‘Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Milli Mücadele Madalyası ve Beratı’ kendilerine, hayatta olmayanların ise yakınlarına verildi. 
 
Program, günün anısına çekilen hatıra fotoğrafı ile son buldu.